Vervanging oude CV mazoutketel | Ecobouwers.be

U bent hier

Vervanging oude CV mazoutketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marcel-4
24/02/2009 - 08:30

Beste Forumleden en energiespecialisten,
Voor het ogenblik verwarm ik mijn woning met een (oudere) CV mazoutketel VIESSMANN ROTOLA, type 43, bwj 1973, capaciteit 39500-48000 kcal/u, 45.9-55.8 kW, ingebouwde boiler 185 liter (inox), inhoud ketelwater 270 l, brander WEISSHAUPT WL2V-10 van 1974. Alhoewel ik tot nu toe aan deze ketel geen enkele frank (echt waar) kosten gehad heb, denk ik er aan een recenter type te plaatsen, omdat ik vermoed dat deze zuiniger is. Er zijn in mijn woning 10 radiatoren op aangesloten (waarvan echter 4 konstant gesloten zijn : kamers en hall). Huidig jaarlijks verbruik : ca. 2500 liter stookolie. Zou het economisch zinvol zijn deze verandering door te voeren, rekening houdende met het feit dat het huidig type geen onderhoudskosten vergt ? (ik reinig de ketel zelf en véél grondiger dan zgz stielmannen : uit ervaring vastgesteld !)Bij voorbaat dank voor de reactie(s).

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Luc5
24/02/2009 - 10:28
luc

Marcel,als het economisch zinvol is om u ketel te vervangen hangt van verschillende factoren af.
Het huidige rendement van de ketel en het rendement van de nieuwe installatie dit om de brandstofbesparing te berekenen.
De aankoopprijs en installatie kosten dit om u terugverdientijd te berekenen.
Maar ecolgisch is het wel zinvol een besparing in verbruik geeft minder uitstoot en de uitstoot die ge wel nog hebt is lager door de nieuwe brandertechnologie.
MVG Luc

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2009 - 12:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Marcel, als die oude brander 65% rendement haalt, en een nieuwe 95%, dan zal je zonder verdere ingrepen ongeveer 30% besparen, of ruw geschat kom je dan met 1750 liter stookolie toe.

Er zijn aanzienlijke premies, ik denk dat je het al lang moeten doen had.

En als je die oude ketel zelf kon reinigen dan zal dat met die nieuwe ook wel lukken zeker.

afbeelding van marcel-4
24/02/2009 - 14:09

@Patrick M
als je schrijft "oude brander 65% rendement" bedoel je waarschijnlijk wel "oude ketel plus brander" of heb ik het verkeerd voor ?

afbeelding van tdemuynck
24/02/2009 - 14:10

Marcel,

indien je een condenserende ketel plaatst, voorzie dan zeker een variabele temperatuurs-sturing (bijvoorbeeld WAR: WeersAfhankelijke Regeling). Daardoor zal je ketel een groot gedeelte van het jaar alsnog condenserend kunnen werken. Indien je de ketel op een constant hoge temperatuur laat werken (bvb 80°) zal je retourtemperatuur bijna altijd te hoog zijn om condensatie te kunnen krijgen (dit gebeurt pas bij temperaturen lager dan ongeveer 55° voor gas).

mvg,

Toon

afbeelding van wouter-10
24/02/2009 - 16:52

Even ter nuancering: mijn ketel van buderus (1979) en brander van weishaupt (1979) halen bij de jaarlijkse afstelling en reiniging telkens tussen 87 en 89 % rendement... ook nooit kosten aan dankzij de low-tech werking.

Dus, moesten er geen premies zijn en zou de impact op het milieu van mijn oude ketel minder groot zijn, zou ik hem nooit vervangen (ook al zou ik een 300lt meer stoken want ik vind dat bedrijfszekerheid zijn prijs mag hebben). Maar dat is allemaal wel het geval, dus vliegt dat oerdegelijk ding binnenkort buiten...

groeten
Wouter

afbeelding van tdemuynck
24/02/2009 - 17:15

Wouter,

ik neem aan dat dit rendement een rookgaszijdig gemeten rendement is. Dit is niet gelijk aan het productierendement van de ketel, het verschil kan soms zelfs heel groot zijn.

Enkel op rookgaszijdig rendement presteren nieuwe ketels al beter dan de oude. Als je de andere factoren (belastingsgraad, stilstandverliezen,...) ook nog meetelt, kan je gerust op een verschil in rendement van 20 a 30% uitkomen. 30% komt in het geval van Marcel overeen met 750l stookolie, wat toch al de moeite is lijkt mij, zelf zonder subsidies.

mvg,

Toon

afbeelding van bert-37
24/02/2009 - 20:34

Via kleine ingrepen kan je wel het rendement verhogen. VB: plaatsen van een tijdsrelais op de pomp en pomp laten nadraaien, extra isolatie rond de ketel aanbrengen, leidingen extra isoleren, thermostaatkranen plaatsen op de radiatoren, brander vervangen door een modern model met luchtklep. Vergelijk eens een dieselmotor van nu met een dieselmotor van half jaren '70...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.