PV panelen - opbouw of inbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

PV panelen - opbouw of inbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tdebie
20/02/2009 - 07:46

Kan iemand hier uitsluitsel overgeven wat het beste is? Buiten het uitzicht uiteraard :)

Volgens wat ik weet zouden inbouw panelen mooier ogen, maar het rendement zou lager zou omdat de panelen in de zomer heel heet komen te staan en niet genoeg kunnen afkoelen. In de winter zou dit dan voor condensatie kunnen zorgen.

Voordeel van opbouw zou zijn de betere verluchting/koeling en daardoor het hogere rendement. Ook als je later panelen zou verwijderen is het enkel het reailsysteem verwijderen en tis klaar.

Mijn voorkeur, puur esthetisch, gaat uit naar inbouw, omdat je dan maa reen niveau verschil van 5cm hebt, terwijl dit bij opbouw toch een pak meer is.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van rik-14
20/02/2009 - 08:22
rik

Het is inderdaad zo dat bij inbouw men een lagere opbrengst zal noteren dan bij opbouw. Ik heb dit aan de hand van het verloop van de DC-spanning (monitoring via Solarlog) van 2 installaties uitgerekend.
Op een zonnige dag in Mei 2008 was er een verschil in temperatuur van ongeveer 17°C. Als je dit nu naar omrekent naar rendementsverlies wordt dit een 7% minderopbrengst voor de inbouwinstallatie.

groeten,

rik

afbeelding van Pvdj446
20/02/2009 - 08:23

Hallo Tom,

Je geeft de antwoorden op je vragen reeds zelf.

Het is inderdaad zo dat het rendement zakt naarmate een paneel warmer wordt.

Zonnepanelen zijn gemaakt om rond de 20°-25° op hun maximum te werken, daarboven gaat hun rendement met een paar percentpunten naar beneden per graad C°.

Je kan op een mooie zomerdag op je zonnepanelen een ei bakken, zo heet worden die dingen. Waardoor je dus een verlies van een pak % kan krijgen.

Uit onze ervaring met de panelen die we liggen hebben is bv de april een goede maand als de zon schijnt. Want ze geeft nog niet haar volledige warmte en vaak heb je nog een briesje erbij die de panelen luchtkoelt.

Verder heb ik persoonlijk mijn twijfels over de volledige dichtheid van je dak bij inbouw. Iedere plaatser zal u zeggen dat dit geen probleem is. Maar iedere ingenieur zal u vertellen dat de verbinding van 2 verschillende materiaal soorten het zwakste punt is in een constructie. (Maar dit is volledig persoonlijk)

Kijk ook even hier: http://zonstraal.forumup.be/

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

afbeelding van bertvdg
20/02/2009 - 08:25

Tom, je zegt het zelf.

Opbouw is beter. Inbouw kunnen de panelen niet zo goed afkoelen en gaat het rendement een stuk achteruit.

Esthetisch is dat natuurlijk puur persoonlijk.

Is hier onlangs nog een draad over geweest.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.