Isoleren tussen poutrellen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Isoleren tussen poutrellen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
06/02/2009 - 09:31

Hallo,

Binnenkort wordt er bij mij een schuifraam geplaatst waar er zich nu nog een dikke volle muur van 35 cm bevindt. De architect heeft laten berekenen dat er twee HEB-poutrellen van 180 nodig zijn (180 hoog en breed).
Er gaan dus twee poutrellen naast elkaar liggen, omdat het om een dikke muur gaat (de één komt ietsje hoger dan de andere omdat het schuifraam ertegen moet komen vanboven). Ik wil echter ook aan de binnenkant isoleren (kan om verscheidene redenen niet aan de buitenkant, jammer genoeg). Wat moet ik echter doen ter hoogte van die poutrellen?
Ik heb dat reeds aan de architect gevraagd en die zegt geen isolatie tussen die twee poutrellen te steken. Maar ik heb niet zo'n vertrouwen in die architect qua isolatie want het is er nog één van het type: "lucht is de beste isolatie dus steek zeker niets tussen die poutrellen".
Zou ik problemen kunnen krijgen als ik toch isolatie tussen die poutrellen steek? Ik wil ten alle tijde een koudebrug van jewelste vermijden en als ik niets tussen die poutrellen steek lijkt me dat toch een grote koudebrug???

2 Reacties

Reacties

afbeelding van karl herrebout
06/02/2009 - 10:37

Om die koudebrug kun je niet omheen. Je kunt al proberen de poutrellen helemaal in te pakken in een of ander isolatiemateriaal, ertussen mag zeker. Aan de buitenkant is isolatie ook aanbevolen.

Je zou ook kunnen opteren voor een houten overspanning, een kerto balk bijvoorbeeld. Of I-liggers, hoewel ik niet zeker ben of dit toegestaan is.

Voor kerto heb je wel meer hoogte nodig. De mijne zijn 360 resp 600 mm hoog op 75 à 3x75 dik. Overspanningen wel 4,5 m.

afbeelding van mon jansegers
06/02/2009 - 11:05

Je kan ook een gelijmd houten spant plaatsen, isolatie plaatsen aan de buitenzijde en/of de binnenzijde tegen het spant. De afmetingen van het spant hangen af van de overspanning. Absoluut geen koudebrug. Bij ons is dit zo uigevoerd.
Mon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.