Capaciteit Finoven / Bergkachel / Grundofen | Ecobouwers.be

U bent hier

Capaciteit Finoven / Bergkachel / Grundofen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jeanc
05/02/2009 - 16:25

Hallo Beste Forum mensen,

Ik lees nou al geruime tijd allerlei forums om inzicht te krijgen in de accumulatie kachel. Daar onze CV op propaangas al aardig oud is en wij die tank in de tuin weg willen hebben zijn we op warmte gebied toe aan vernieuwing , vandaar onze interesse.

Wat ik telkens lees, is dat iedere aspirant kachel koper zich afvraagt welke capaciteit hij nodig heeft, en hoeveel hout hij/zijn moet verstoken om het redelijk warm ( >20c) te krijgen. Zo ook ik.

Probleem 1:

Wij wonen in Duitsland en naar ik begrepen heb zal vanaf 2014 iedere houtkachel > 4KW maatregelen moeten treffen m.b.t. fijnstof uitstoot. Daar hier de schoorsteen veger een ambtenaar in functie is, moet ik hier rekening mee houden en zou ik het liefst onder deze waarde willen blijven. Echter heb ik tot nu toe geen enkele finoven of bergkachel gezien waarbij deze KW waarde gespecificeerd word. Er word meestal het m2 woon oppervlak opgegeven, een waarde die niemand iets zegt , daar het niets zegt van de warmtebehoefte van het huis, waardoor sommigen ook bedrogen uitkomen.
Deze warmtebehoefte zou ik kunnen berekenen met een warmteverlies rekening, waar ik dan allerlei coëfficiënten moet invullen van de gebruikte bouwmaterialen en ramen/deuren etc. Daar het huis in 1958 gebouwd is en ik de muren niet uit elkaar wil halen, is het achterhalen van die waarden ondoenlijk . Ik zoek dan ook naar een andere methode.

Ik denk zelf aan de volgende: Als om 22 uur de CV uitgaat , daalt de temperatuur in de kamer in 8 uur van 19 ,5c naar 15.5c = 4c, bij buiten temp rondom de 0c.
:?: Is hier niet genoeg informatie uit te krijgen voor het berekenen van de energie die nodig is om deze temperatuur daling te compenseren ?

Ik ben zelf al begonnen met mijn amateur kennis Natuurkunde:
om 1 kg lucht 1c op te warmen is 1000 J energie nodig.
1 m3 lucht = 1,293 Kg
kamer = 79 m3 lucht = 102 Kg
102 Kg = 102000 J energie nodig om 1c te verwarmen.
J = Ws
102000 J = 102000 Ws
1 uur = 3600 seconden
102000 Ws = 28 Wh
Hier ben ik het spoor bijster; dit zou betekenen dat ik al met een kacheltje van 28W in 4 uur de kamer met 4c kan verwarmen :lol: , :?: wat doe ik fout ?

Probleem 2:

Op de site van tigchelkachels staat een interessante informatie pdf ([url]http ://www.tigchelkachels.nl/addsite/download_media.php?m=02jMQpeLJQZZ[/url]) over het verschil tussen de gebruikte materialen, gietijzer - speksteen - chamotte. Nu word in Oostenrijk & Duitsland al 500 jaar grundofens gebouwd en de huidige zijn allemaal gemaakt van chamotte steen, welke bij gelijke grote, meer warmte kan accumuleren ( en dus langer warm blijft ) en, belangrijker, een stuk lichter is. Deze grundofens hebben aldus kaal een gewicht van 600- 1500 Kg ipv. 1200 -3000 Kg speksteen.
In Nederlands-talig forums praat men echter uitsluitend over zware kachels , en hoe zwaarder hoe beter, en gebruikt men (afgezien van speksteen ) voornamelijk zwaardere beton stenen !?
:?: Zeker als je niet zeker weet of je vloer geschikt is voor 3 ton, is een lichter materiaal met beter eigenschappen toch te prefereren ? of niet ?

Probleem 3:

Volgens Willy Lievens levert een stook beurt met 10 Kg bij 3,2 KWh/Kg = 32 KWh op. Dit verdwijnt bij een openhaard bijna helemaal de schoorsteen in, bij een accumulerende kachel word deze energie langzaam afgegeven, zeg in 12 uur is dat dus 2,67 KW per uur.
:?: Waardeert men nu deze kachel als een 2,67KW kachel of als een 32 KW kachel ?
:?: Betekent m.a.w. dat een kachel van 4 KW zijn warmte afgeeft met 4KW per uur, en is deze dan eerder "koud" met dezelfde stook beurt ? (32/4 = 8 uur)

Probleem 4:

Als ik dan toch bezig ben... Er word veel gesproken over de finoven, een accumulerende kachel met zg. tegenstroomkanalen. Dit wil zeggen dat de hete gassen "tegen hun zin" naar onder worden geleid ( warme lucht wil zelf altijd steigen ), dit door 2 of meerdere kanalen, en dan onderaan naar een schoorsteen geleid worden. Hierdoor word de doorstroming vertraagd en kan de steen de warmte beter opnemen.
Bij een grundofen worden de gassen ook via een ingewikkeld gangenstelsel([url] http://www.osana.de/03_kachelofen_system/pu_ofen1.htm[/url]) naar de schoorsteen geleid. :?: Wat is nu het verschil ?

Hopend op antwoord,

jeanC

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.