pendelen cv maakt me gek | Ecobouwers.be

U bent hier

pendelen cv maakt me gek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van diamondcutter
05/02/2009 - 16:11

Hallo, ik heb een Chaffoteaux & Maury Niagara FF combiketel. Het ding is ongeveer 17 jaar oud schat ik.

De laatste tijd heb ik het alomgekende probleem van pendelen. Vooral als de ketel het sanitair water opwarmt heb ik problemen. Dat duurt soms een half uur en altijd maar aanslaan/uitslaan, weer een halve minuut opwarmen weer uitslaan...

De laatste dagen heb ik ook de indruk dat hij wel heel vaak per uur het sanitair water opwarmt.

Wat af en toe ook voorkomt is dat de ketel het huis opwarmt zonder dat dit gevraagd wordt. Zo stond ik enkele weken geleden op en het was 25 graden in huis!! Wij stellen onze thermostaat voor het slapen gaan steeds in op 15 graden. Ook overdag durft hij al eens doorverwarmen.

Ik sta een tweetal keer per nacht op om te kijken of hij weer niet doorslaat.

We zijn nu bezig offertes te verzamelen met het oog op de aanschaf van een condensatieketel, zodat we toch hopelijk enkele jaren op ons gemak kunnnen slapen s nachts.

De laatste tijd zit ik meer bij de verwarmingsketel dan bij mijn vrouw, ik ben het zo beu! 9 maanden geleden nog maar de driewegklep laten vervangen (een grapje van 450 euro!) en ik denk dat die driewegklep er wellicht weer haast aan is.

Gek wordt ik ervan. Soms doet hij dagenlang normaal, om dan dagenlang abnormaal te doen.

Wat kan ik eraan doen? Het kan nog enkele weken duren voor we onze nieuwe (condensatie)ketel hebben, maar in afwachting zou ik toch nog wat willen slapen s nachts zonder wakker te moeten liggen en me af te vragen of de ketel weer de boel opwarmt tot 25 graden

8 Reacties

Reacties

afbeelding van jean-3
05/02/2009 - 21:17

diamond
een niagara van 17 jaar ...heeft meer dan zen best gedaan
denk dat je probleem ergens in de driewegkraan of de elektronica er van zit.. zou snachts gewoon het warm water uitschakelen op de ketel
mvg jean

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/02/2009 - 15:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Diamond,

Ja wij hebben dezelfde ketel 2 jaar geleden laten installeren.

Meer dan vermogen zat, ons huis heeft 160m², wel een HOB, de rest van de muren met 3 cm PUR geïsoleerd. Dak heeft 16 cm glaswol.

Let wel op de afstelling. Wij hebben vermogen gesnoerd naar 18 kW en de max uitlaat temperatuur naar 55°C, verbruikt duidelijk minder en we krijgen het makelijk warm.

Maarten

afbeelding van diamondcutter
07/02/2009 - 11:57

Ondertussen heeft de cv ketel het begeven en zitten we in de koude dit weekend.

Mijn cv installateur heeft mij een Vaillant vcw 296 combi van 24kw vermogen voorgesteld. We hebben een huis met 155 m² bewoonbaar oppervlakte, maar voorlopig wordt maar de helft daarvan verwarmd (boven niet).

afbeelding van diamondcutter
09/02/2009 - 17:32

De Vaillant is geinstalleerd, maar ik zit al met een probleem: ik heb de kamerthermostaat ingesteld op 19 graden, maar vanaf 16 graden warmt hij zeer traag op: een halfuur bijna om een halve graad warmer te worden.

Waaraan ligt dit? Moet ik de temperatuur v/h verwarmingswater verhogen? Nu staat hij op 60 graden ...

afbeelding van diamondcutter
10/02/2009 - 14:05

De cv installateur is vandaag nog eens langs geweest en het probleem lag bij de kamerthermostaat. Die stond niet goed ingesteld. Hij heeft hem 2 graden verlaagd en voorlopig lijkt het erop dat hij het nu wel goed doet

Wel zit ik nog met een vraag. Je kan op de ketel de warmstartfunctie in of uitschakelen. Deze functie levert direct warm water zonder een afwachttijd te moeten afwachten. Mij lijkt het dat dit meer gasverbruik zal opleveren. Is dit zo?

afbeelding van rene-11
09/02/2009 - 19:09

Dia,

Het eerste half uur moet al het water in het systeem opgewarmd worden dus dan gebeurt er eigenlijk ook nog niet veel. In 1.5 tot uiterlijk 2 uur dient de ruimte echter wel opgewarmd te zijn.

afbeelding van diamondcutter
09/02/2009 - 20:19

Ik denk dat ik morgen mijn installateur ga opbellen, want volgens mij mankeert er serieus iets aan de thermostaat (calormatic 240f)

Hij maakt gekke temperatuursprongen. De ene keer springt hij op 21 graden en 15 minuten later staat hij op 18,5 graden.

Ik heb hem op 19 graden ingesteld, maar nu staat hij op 18,5 en doet hij zelfs geen warmtevraag.

En als hij dan opwarmt duurt het een half uur vooraleer hij een halve graad bij heeft.

De verwarmingstemperatuur van de ketel staat op 60 graden

afbeelding van morris
09/02/2009 - 20:32

Diamond,

trage opwarming heeft verschillende oorzaken.
Ik ga ervanuit dat de isolatie, winddichtheid en warmtebehoefte onveranderd is gebleven, zodat de enige parameter in de ketel te zoeken is. Ik neem ook aan dat alles correct ontlucht is en dat je alle radiatoren gechecked hebt op verstoppingen. De thermostatische kranen staan juist ingesteld ? Zet ze desnoods knal open om het verschil te zien.

60°C lijkt me aan de lage kant voor een oudere woning. Je zegt helemaal niets over de isolatie, maar ik neem aan dat die niet zo denderend zal zijn, zeker niet omdat je indirect via het plafond het verdiep meeverwarmt.

Vermoedelijk staat je aanvoertemperatuur te laag ingesteld, waardoor de radiatoren te weinig warmte afgeven (dit is functie van verschiltemperatuur tussen aanvoer en retourtemperatuur van je radiator).

Als je afgegeven vermogen te dicht bij de isolatie- en ventilatieverliezen ligt, zal het langer duren om je woning op te warmen naar de gewenste temperatuur.

Wellicht ga je zelfs je gewenste temperatuur niet eens halen, maar zal je zelfs na een langere periode enkele graden onder je gewenste temperatuur blijven steken.

Je kan m.i. maar op 3 parameters spelen :

- hogere aanvoertemperatuur instellen
- beter isoleren (wanden, plafond, tochtstrips)
- je installateur het ketelgedrag laten checken (vermogen ifv retourtemperatuur, ed)

Wens je verder veel geluk met je nieuwe ketel !

Mo

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.