Dampscherm aan twee kanten van een wand, mag dat? | Ecobouwers.be

U bent hier

Dampscherm aan twee kanten van een wand, mag dat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wim-30
23/01/2009 - 23:34

Ik heb een binnenmuur in de badkamer in houten constructie gemaakt met 15cm glaswol in met de alufolie naar badkamer gericht en alles netjes afgetaped , over deze wand staan Marmox platen (soort styrodur met cementlaag) daarop gaan we betegelen. Nu aan de achterkant van deze wand die in keuken zichtbaar is maar eigenlijk in het dak(vide) moet ik deze wand ook afwerken. Ik wou nog een extra isolatielaag zetten (glaswol) en dan stucanet en bezetten of gipsplaten. Mag ik hier een dampscherm (alu op de isolatie) gebruiken of gewoon isolatie zonder alufolie nemen. Met twee kanten alufolie kan er tussenin de wand geen damp/vocht meer in of uit en riskeer ik dan misschien schimmelvorming. Het zijn natuurlijk aan beide zijden vochtige ruimten ...ene keuken andere badkamer.
Klinkt misschien ingewikkeld , de badkamer is op 1ste verd. en valse wand is zichtbaar boven de keuken in het dak(vide)

Verder nog de vraag of het kwaad kan dat ik tussen de houten roostering van het badkamerplafond/zoldervloer isolatie tussensteek(15cm) met OSB op de ribben als zoldervloer , er zit dan geen dampscherm tussen het bestaande bezette plafond (oude bezetting) en de isolatie . De zolder zelf is in het dak wel geisoleerd met dampscherm en zal gebruikt/verwarmd worden.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van wim-30
13/02/2009 - 21:45
wim

Niemand die mij een handje kan helpen met mijn vragen???

afbeelding van wouter-10
14/02/2009 - 12:06

Wim,

zoals je waarschijnlijk weet voorkomt een dampscherm dat vochtige lucht in de isolatie gaat en condenseert aan de koude zijde. Gezien zowel de keuken als de badkamer verwarmde ruimtes zijn, zal de vochtige lucht niet condenseren en de isolatie gewoon terug verlaten. Volgens mij was de alu ook niet nodig geweest maarja, dat is wat laat. De kant aan de keuken zou ik in deze situatie zeker open laten om problemen, die je zelf aanhaalt, te vermijden.

Voor de zolder zit ik met identiek hetzelfde "probleem": ook isolatie boven badkamer tussen draagbalken van zoldervloer en gaan afgewerkt worden met osb. Als ik mij niet vergis, is osb tamelijk dampdicht (verbeter mij als ik fout ben). Het vocht dat in uw isolatie komt, moet er ofwel in de eerste plaats niet inkomen middels een dampscherm of toch op zijn minst terug weg kunnen. Gezien ik nog een luchtspouw heb tussen isolatie en osb plaat, ga ik het zo laten. (zonder dampscherm dus). Als ik ervoor zorg dat de osb aan de muren niet volledig afsluit, ga ik ervan uit dat er voldoende mogelijkheid is voor het eventuele vocht om te migreren. Ook mijn dak is geïsoleerd en de zolder zal verwarmd worden.

Overigens is het in mijn ogen geen ramp dat de isolatiewaarde van de isolatie in de vloer lichtjes zou dalen doordat er op sommige momenten wat vochtige lucht inkomt (op voorwaarde natuurlijk dat die er terug uit kan). De isolatie in mijn dak is immers het belangrijkste.

hoop dat je er wat aan hebt.

groeten
Wouter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.