lucht water warmtepomp | Ecobouwers.be

U bent hier

lucht water warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wimbo
07/01/2009 - 22:26

Hallo,

Voor onze nieuwbouwwoning (K45)willen we graag een lucht -water warmtepomp installeren. Voor een systeem van Masser met captatieveld is onze tuin niet voldoende groot.
De benedenverdieping en de badkamers boven zijn ong 180 m² groot. Voor deze oppervlakte stelt de installateur een lucht-water warmtepomp Altherma van Daikin voor van 16 kw met bijkomend een ventiloconvector ( lucht lucht warmtepomp) in de leefruimte en elektrische handdrogers in de badkamers. Ook sanitair warm water van 300 liter is voorzien via de pomp. Bedoeling is dat we in de zomer ook wat koeling kunnen geven. Verder proberen we onze K45 nog wel te drukken door nog wat extra isolatie te voorzien.

Graag had ik jullie ervaringen geweten met dit soort lucht-warmtepomp. Op dit ogenblik verwarmen we klassiek met gas en radiatoren en kunnen we een comforttemperatuur van 23 graden behalen. Werkt dit systeem ook voldoende met de extreme vriestemperaturen van de voorbije dagen ? Op hoeveel verbruik moet ik ong rekenen per jaar ?

11 Reacties

Reacties

afbeelding van toekomstig staalbouwer
07/01/2009 - 22:40

Wimbo,

Misschien heb je dit antwoord al ettelijke malen gehoord maar het is wel degelijk de waarheid, zeker wanneer je het over een nieuwbouw hebt. Zorg er eerst en vooral voor dat je K-peil nog wat daalt door iets meer te investeren in isolatie (K30 lijkt momenteel te worden aanzien als het economisch optimum), laat dan een correcte warmteverliesberekening maken en pas daarna ben je voldoende gewapend om op zoek te gaan naar het meest geschikte verwarmingssysteem.

afbeelding van wim knapen-1
07/01/2009 - 23:51

Wimbo

Ik ben alvast geen fan van Masser (die heb ik immers, ze werkt wel maar ik heb er grijze haren van gekregen. De alterma pomp is een degelijk systeem maar denk wel aan het geluid dat ze maakt. s'Nachts kan dit zeker storen. Waarschijnlijk is de prijs voor u een probleem, ondanks dat ik zelf Nibe verdeel, denk ik dat je goed moet overwegen of een degelijke gascondensatie ketel in uw situatie niet de beste en zuinigste oplossing zal zijn. De meerinvestering voor een warmtepomp zal je er slechts langzaam uithalen.

Een warmtepomp wordt pas echt interessant als je zeer goed isoleert en een laag vermogen nodig hebt. Let ook op en vraag een juiste berekening want 16kW voor een opp van 180m² lijkt me wel erg veel. Ga bij klanten langs en vraag andere prijzen aan. Je zal versteld staan van de verschillen.

Groeten Wim

afbeelding van bertvdg
08/01/2009 - 11:27

Beter isoloren is de boodschap. K45 is maar povertjes.

Steek meer geld in isolatie, nu je een nieuwbouw zet kan je het tegen een relatief goedkope prijs. Achteraf kan je het moeilijk veranderen of het kost je een fortuin.

Als je beter isoleert zal je ook met een lichter type warmtepomp toekomen aan uw warmtebehoefte.

afbeelding van www.pierrechristiaens@telenet.be
08/01/2009 - 16:35

Beste Wimbo,
De warmtepomp lucht-water bevindt zich in een schizofrene situatie. Omdat dit systeem eveneens kan koelen in de zomer ontvangt men er geen fiscale subsidies voor. De elektriciteituitgaven liggen niet zoveel lager dan de uitgaven voor gas bij een goede condensatieketel. Zodoende brengt zulke pomp niet genoeg besparing in euro op om de volledige interesten op de investering te betalen, m.a.w. deze investering geraakt nooit terugbetaald. En als men geen passief huis bezit heeft het al helemaal geen zin om een dure Canadese put of aww te laten aanleggen.

Van de andere kant is het de warmtepomp die op het niveau van een huisgezin het meeste CO2 uitspaart, meer dan een zonneboiler of PV-panelen.

In de huidige contekst van subsidies en door ons allen betaalde groenestroomcertificaten kan men overwegen, wanneer men genoeg kapitaalkrachtig is en absoluut de CO2-uitstoot wil verminderen, van een lucht-water warmtepomp te associëren met PV-panelen. Na 12 jaren heeft men dan zijn elektrictiteit gratis en verdient men er zelfs aan, maar de globale vermindering in CO2-uitstoot is wel verdubbeld. Voor uw huis zal dat dan meer dan 1.200 kg CO2 per jaar zijn voor de verwarming en 1.045 kg CO2 voor de PV-panelen.

Om een warmtepomp te installeren zonder hulpverwarming zou ik toch nog beter isoleren. Denk ook aan het lawaai van de compressor voor uw geburen, (meerdere kleinere compressoren zijn beter dan één grote).

afbeelding van jan-84
30/03/2009 - 22:59
jan

Het is volkomen fout te denken dat men met een warmtepomp veel co2 uitspaart. Die warmtepomp draait op stroom die hier in Belgie in thermische centrales gemaakt wordt. In die centrales gaat het merendeel va de warmte de lucht in, samen met een hele hoop co2

afbeelding van stefan-14
31/03/2009 - 12:20

Wimbo,

als je schrijft "... Hallo,

Voor onze nieuwbouwwoning (K45)willen we graag een lucht -water warmtepomp installeren. Voor een systeem van Masser met captatieveld is onze tuin niet voldoende groot. ..."

bedoel je volgens mij "mijn woning is niet voldoende geïsoleerd"

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
31/03/2009 - 14:11

Stefan,

En zou het niet kunnen dat het maar een klein tuintje is ?
Oordeel niet op basis van lucht.

afbeelding van www.pierrechristiaens@telenet.be
01/04/2009 - 11:45

Jan,

Op één punt hebt ge volkomen gelijk: Een lucht-water warmtepomp met een SPF van bijvoorbeeld 3 stoot evenveel CO2 uit door de elektriciteit opgewekt in een klassieke centrale, als door rechtstreekse gasverbranding.

Maar ge zegt: "in België". Maar in België wordt 55% van de elektriciteit nog steeds langs nucleaire weg opgewekt.

Voor een villa van 250 m² verwarmde oppervlakte zou de besparing in CO2 met een warmtepomp lucht-water en een SPF van 3 in België jaarlijks 2.130 kg CO2 bedragen, althans volgens de theoretische berekeningen.

PV-panelen van 2 x 8 m² brengen 1350 à 1700 kWh per jaar op. Dit betekent, rekening houdend met de nucleaire elektriciteit, een besparing van 481 à 544 kg CO2 per jaar.

afbeelding van pol-12
01/04/2009 - 12:20
Pol

Nucleaire energie zorgt ook voor co2 uitstoot.
Niet tijdens de opwekking, maar je hebt nog steeds het transport van de uranium, verwerking van de afvalstof, opslag van de stof, en dit in de gaten houden, en dan heb ik het nog niet over de delving van uranium. Al gezien wat een miserie dat dat is ?

Warmtepomp en opwekking van echte groene energie bijv. pv panelen, om die warmtepomp te voeden.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
02/04/2009 - 08:30

Pol,

Eerst dit: denkt ge dat kolenwinning geen CO2 veroorzaakte?
In onze Limburgse kolenmijnen ging toch een niet onaanzienlijk deel van de eigen productie rechtstreeks op in onze elektrische centrale. Het vervoer van andere brandstoffen vergt ook energie.

Een samengaan van een warmtepomp en PV-panelen vind ik ook zeer zinnig. De lucht-water warmtepomp, als die gelijk normaal ook koude kan maken, wordt in België niet gesubsidiëerd. De PV-panelen worden door de andere verbruikers mee gesubsidiëerd, maar men weet toch dat men door dit samenspel driemaal meer CO2 kan uitwinnen, eenmaal door de zonnepanelen en tweemaal door de warmtepomp.

Natuurlijk bespaar je wel enorm in de CO² uitstoot. Reken maar na (uit wikipedia/warmtepomp):

Een warmtepomp heeft een COP van 3,5. Dit wil zeggen dat de warmtepomp theoretisch in staat is om 3,5 kWh aan warmte te produceren voor elke kWh ze uit het elektriciteitsnet haalt. Dit kan men gelijkstellen aan een rendement van 350%. Bij gewone elektrische verwarming heb je slechts een rendement van 100%. Weer willen we duidelijk maken dat dit rendement bekeken is vanuit een economisch standpunt. De warmte die uit de omgeving opgenomen wordt is immers gratis. Volledig thermodynamisch gezien zou het dan ook verkeerd zijn om te zeggen dat we een rendement van meer dan 100 % behalen.

De verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijs bepaalt vervolgens wat de bedrijfskosten zijn.

Bijvoorbeeld: de productie van 1 GJ warmte met een hoogrendementsketel ten opzicht van een water warmtepomp:

  • De hoogrendementsketel heeft een gemiddeld rendement van 90% op bovenwaarde.
  • De water/water warmtepomp heeft een SPF van 3.
  • De energetische waarde van 1 kWh elektriciteit is 1 kJ/s * 3600s = 3600 kJ = 3,6 MJ
  • De energetische waarde (bovenwaarde) van 1 m3 Gronings aardgas bedraagt 35,2 MJ
  • De kosten voor 1 kWh elektriciteit bedragen € 0,20
  • De kosten voor 1 m3 aardgas bedragen € 0,60

Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de hoogrendementsketel 1000/0,90 = 1100 MJ aan aardgas nodig, ofwel 1100/35,2 = 31,5 m3 aardgas. De kosten hiervoor bedragen 31,5 * € 0,60 = € 19,00. Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de warmtepomp 1000/3 = 333 MJ aan elektra nodig, ofwel 333/3,6 = 92,5 kWh. De kosten hiervoor bedragen 92,5 * € 0,20 = € 18,50.

Bij een gasgestookte Elektriciteitscentrale met een rendement van 40% is uiteindelijk slechts 333 / 0,40 = 833 MJ ofwel 23,7 m3 aardgas nodig, tegenover 31,5 m3 bij de hoogrendementsketel.

Het voordeel van de warmtepomp zit dus niet zozeer in de grote besparing op stookkosten, maar wel in de vermeden uitstoot CO2 en het extra comfort in de vorm van de geboden passieve koeling (koelen van een gebouw met natuurlijke koude uit de bodem).

De energiebesparing kan nog flink verhoogd worden door dit systeem te combineren met grote, relatief goedkope zonnecollectoren op het dak, of met buizensystemen verwerkt in asfalt of zuid-wanden. Met zonnewarmte wordt dan in de zomer het grondwater voorverwarmd, waardoor het rendement van de warmtepomp in de winter enorm stijgt. Dan kan soms ook met een kleinere, dus goedkopere warmtepomp gewerkt worden. Met deze combinatie kan de CO2-uitstoot, en dus de broeikas-bijdrage door gebouwverwarmingen spectaculair dalen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.