overdimensioneren van PV-installatie | Ecobouwers.be

U bent hier

overdimensioneren van PV-installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nicolas-1
07/01/2009 - 22:02

Interessante vaststelling :
hoe meer je verbruikt en en groter dus de PV-installatie die je plaatst, hoe interessanter de investering na 20 jaar!

In die redenering heb ik een overgedimensioneerde installatie aangekocht.
Het tekort aan electriciteit (zo'n kleine 1.000kWh) zou ik graag opvullen door gasverbruikers om te bouwen naar electriciteitsverbruiker.
Bvb. het sanitair warmwater gebeurt bij ons dmv een ondergedimensioneerde zonneboiler.

Welke adviezen kunnen jullie me geven om dat zo goed mogelijk te verwezenlijken ?
Ik had gedacht aan een electrische doorstromer na de warmwaterkant van de zonneboiler.

14 Reacties

Reacties

afbeelding van lucvt
07/01/2009 - 22:31

Nicolas

in welke grootorde spreekt gij? Overgedimensioneerd = ?

Oppassen dat je niet meer produceert dan dat je je zelf verbruikt. Of word je graag BTW-plichtige?

Een te dure installatie, die je dan niet geheel kan inbrengen in de belastingaangifte, kan geen interessante investering zijn.

Om de korting (de zogenaamde gratis kWh) op je elektriciteitsfactuur te krijgen, moet die factuur wel positief zijn.

Gr

Luc

afbeelding van patrick-29
07/01/2009 - 22:54

Luc, ik volg eigenlijk dezelfde denkpiste als Nicolas, ik verbruik momenteel +- 1500 kw (jawel, dit is geen drukfout) met een gezin van 4 en ben zinnens een pv-installatie van 18000 € incl 6 % BTW te plaatsen (gespreid over 2 jaar, fiscaal 2 maal het plafond van 9000 € in te brengen. Het zal dus een installatie van +- 3400 kw piek met in mijn geval van een opbrengst van +- 2905 kw zijn; dit wil zeggen 1405 kw over.
Ik denk die overige kw's te gebruiken voor elec bijverwarming (vb badkamer); wij koken nu op gas, maar er bestaan nu bv losstaande inductiekookplaten (1800 w, 2000w); en wat vooral denk ik zwaar onderschat wordt is dat wij met zijn allen binnen de 10 jaar electrisch zullen rondrijden.
Luc, wat ik U wou vragen; jij beweerd dus dat de tellerstand als verbruik minimum 1 kw moet aanduiden om recht te hebben op de (in mijn geval) gratis 500 kw's? Van waar heb jij die info?

afbeelding van lucvt
07/01/2009 - 23:40

Patrick

je krijgt geen aftrek van 500 kWh op je verbruik maar wel de waarde ervan in euro, die je normaal voor die 500 aan dagtarief (zo'n 0,16 euro/kWh)zou moeten betalen. Dit is bij decreet bepaald.

Als je met PV-panelen zo'n 1405 kwh over zult hebben, dan moet je je elekriciteitsverbruik opdrijven met 1405 kWH om in regel te blijven met de BTW en met minstens 1905 kWh om te kunnen genieten van de gratis kWh.

De factuur kan niet onder de nul euro gaan. Ik vraag me zelfs af of de elektriciteitsmaatschappij haar abonnementsgeld zou optellen bij het verbruik om dan de aftrek van de 500kWh-waarde te berekenen.

De personen die een dubbele teller hebben, waarvan enkel de nachtteller positief aan verbruik tekent, mogen die 500kwh verhogen tot 900kWh, gezien de prijs per kWh voor de nachtteller bijna de helft lager ligt.

Ik heb het decreet gekregen van Rik (Fausto) (ere wie ere toekomt) en 'k heb ze ergens op de harde schijf opgeslagen. Stuur me een mailtje mocht je het decreet ook wensen.

Gr

Luc

afbeelding van tdemuynck
08/01/2009 - 10:49

Patrick,

je spreekt over het fiscaal plafond van 9000€. Vanwaar haal je deze waarde? Voor zover ik weet, ligt dit voor zonnepanelen ergens rond de 3600€, vandaar mijn vraag.

mvg,

Toon

afbeelding van wonko
08/01/2009 - 10:55

Ik heb onlangs ook een dergelijke redenering gehoord, en op financieel vlak lijkt ze wel te verdedigen. Maar volgens mij ben je niet goed bezig op deze manier.

Als je bijverwarming gaat doen met electrische toestellen, dan verbruiken die vooral in de winterperiode. Net dan is er weinig zon dus ook weinig electriciteitsproductie. Met zo'n overgedimensioneerd systeem ga je dus in de zomer het electriciteitsnet extra gaan belasten (veel meer dan moest je instalatie afgestemd zijn op je eigen verbruik). En in de winter ga je dus die verwarming realiseren met electriciteit die je moet betrekken van een (vervuilende) centrale.

Op ecologisch vlak dus zeker niet goed bezig!

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/01/2009 - 11:06
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

@ Toon: je moet 9000 euro inbrengen om het maximum van fiscale terugbetaling van 3600 euro te ontvangen (40% van factuur).

afbeelding van bertvdg
08/01/2009 - 11:33

@ Jan (wonko):

Zeer juist.

Als je elektrische verwarming gaat gebruiken in de winter dan ga je opnieuw de klassieke centrale belasten omdat in de winter net de hoge PV opbrengst ontbreekt.

afbeelding van nicolas-1
08/01/2009 - 12:35

Als antwoord op Jan :

Ik heb er ook mee rekening gehouden dat het rendement achteruit gaat met de jaren.

Over de extra belasting in de winterperiode geef ik je maar gedeeltelijk gelijk. Mijn installatie is groter en zal altijd meer compenseren.

Aan Luc VT:
Over de fiscale terugbetaling heb je gelijk, maar de extra groenestroompremies geven de doorslag na 20 jaar. Hoe meer je installeert, hoe groter je winst na 20 jaar. Reken maar uit. Ik vind dit systeem niet logisch maar het is nu wel zo.

afbeelding van tdemuynck
08/01/2009 - 13:17

@Raf,

dankjewel.

Toon

afbeelding van screwiss
08/01/2009 - 21:50

Het beste wat je kunt doen is een elektrische boiler plaatsen van 200l. Die verbruikt rond de 1000kWh op jaarbasis.

Hiermee maak je al je warme water. Dit wil zeggen dat je gasketel een pak minder zal verbruiken, en dat je vanaf maart je gasketel compleet kunt uitschakelen tot oktober. Dit is een pak winst uietaard !

afbeelding van Patrick E
08/01/2009 - 22:39

De redenering van Nicolas is een voorbeeld van hoe het niet moet. Ze gaat nl. in tegen de geest van duurzame energieproductie : eerst verbruik beperken, dan pas overgaan tot duurzame, eigen productie van dat verbruik (bv. via zonnepanelen).

afbeelding van dirk andelhofs
09/01/2009 - 00:12

Een elektrische boiler plaatsen zoals hieboven geschreven staat is helemaal niet slim.

Het is niet omdat je te veel stroom produceert dat je ook maar stroom moet gaan verkwisten.

Ik zit eigenlijk al vele jaren in dezelfde situatie.
2.55 Kwpiek installatie, met een jaarverbruik tussen 1000 en 1500 Kwh

Ik produceer dus een kleine 1000 Kwh teveel per jaar, en onze meter staat ondertussen zo'n 6000 Kwh onder nul.

Dit spaarpotje zal ik in de zeer nabije toekomst gaan gebruiken in een elektrisch voertuig.

Ik heb ondertussen wel enkele "nuttige" elektrische apparaten aangeschaft voor in de tuin zoals : een elektrische grasmaaier, tuinfrees, kettingzaag, ...

In dit soort toepassingen heeft een elektromotor vele voordelen tov benzine of diesel. Dit soort kleine verbrandingsmotoren stoten immers enorme hoeveelheden vervuiling uit (oa fijn stof) en maken bovendien zeer veel herrie.

Ik gebruik die apparaten ook alleen maar als de zon schijnt, dus de stroom vloeit op dat moment recht van het dak naar de machine zonder leidingverliezen.

Dirk

afbeelding van dirk andelhofs
09/01/2009 - 11:06

Die meter wordt elk jaar correct opgenomen.

Het apparaat van de meteropnemer begint dan meestal behoorlijk te piepen wegens foute ingave.

De vraag is alleen hoe ze gaan reageren als k plots een minder negatieve stand zal hebben.

Die 6000 Kwh is van mij !
Betalen doe ik daar niet voor, en gratis weggeven ook niet.

Dirk

afbeelding van jawata-1
09/01/2009 - 12:23

@Dirk,heb ik het verkeerd en woon jij niet in Nederland?
In elk geval ik zit met hetzelfde gevoelig(voor de netbeheerder)probleem!2.34 kWp en een verbruik van +/-1250kWh/jaar.Sta nog steeds 5000 kWh negatief,maar vrees altijd bij meteropname ze te verliezen.Heeft iemand ervaring hoe dit aan te pakken of hoe dit aangepakt wordt door de netbeheerder?
Reacties in de zin van overgedimensioneerde installatie overbodig,heb al 25(!)jaar PV panelen!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.