vitodens 222-w | Ecobouwers.be

U bent hier

vitodens 222-w

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van joeri-2
03/01/2009 - 14:31

Beste;

Sta ook op punt om nieuwe ketel aan te kopen maar twijfel nog in verband met sanitair warm water.

vitodens 222-w (5.9-23.9Kw) met geintegreerde boiler (46 liter)

of
vitodens 300(4.7-23.7 Kw) met aparte inox boiler (160 liter)

Heb hier gelezen op het forum dat een nieuwe ketel er ong. 12 min.over doet om een boiler van 150 lit. op temp. te brengen.
Een van 46 liter zou dus op een kleine 5 min terug op temp zijn.

We zijn met 5 (3 kleintjes) en zou niet graag zonder warm water komen te zitten als 2 gedouched hebben.

10 Reacties

Reacties

afbeelding van bertjan-1
05/01/2009 - 20:39

Ik heb een half jaar geleden voor dezelfde keuze gestaan, en toen zonder specifieke reden voor de 222 W gekozen. Ik ben er wel tevreden van.

Qua warmwater heb ik nog nooit een probleem gehad. Vergeet niet dat de 222-W circa 28 kW heeft voor warmwaterproductie, wat zo ongeveer 15 l/min water van circa 40 C betekent. Als je douche zoveel verbruikt, is dat al een zeer krachtige douche. Kortom, die 46 liter is in de praktijk genoeg om NOOIT met een enigszins normale douche zonder warm water te vallen, al douchen er 10 personen elk een half uur. Die 46 liter is in de praktijk gewoon een buffer die de fluctuaties opvangt.

BertJan

afbeelding van Nikodemus
28/04/2011 - 21:22

Tevreden van een Vitodens 222-W ??? !!!

Mag ik eens langskomen om uw settings over te nemen?

Wanneer mijn installateur het niet meer weet is het antwoord: Bij Viessmann is dat zo ...

Viessman verwijst mij door naar mijn installateur ...

Ik ben 95 % ontevreden over de Vitodens 222-W en hoop dat dat te wijten is aan totaal verkeerde instellingen.

 

afbeelding van Bob 09
29/04/2011 - 03:17

Heb ook een 222. Ben er vrij tevreden over, op enkele details na die ik anders zou doen moest ik een regeling voor een dergelijke ketel ontwerpen.

De ingebouwde pomp vind ik ook een beetje slecht gekozen want ze produceert meer geluid dan de brander zelf.

Je kan de ketel zo instellen dat de boiler continu of in 1tot 4 tijdsblokken op temperatuur gehouden wordt. Volgens mij kan je dus bijna eindeloos douchen met een spaardouche want de ketel is in staat om meer warm water per minuut te produceren dan een spaardouche verbruikt. Zonder warm water zal je tijdens het douchen dus niet komen te zitten (tenzij je douche vol staat met regendouches, massagestralen, ....). Verder is enkele minuten tijd tussen 2 douchebeurten in al voldoende om de boiler weer (gedeeltelijk) op temperatuur te brengen. 

 

Ter info:

Ik heb de ketel zo ingesteld dat 1x per dag de boiler wordt opgewarmd (18u00-18u10). De 46 liter op 60ºC is voor ons (2 volwassenen en 1 kleuter) dus al voldoende. Buiten het warm water om te douchen (spaardouche die slechts 4 liter per minuut gebruikt) verbruiken we immers nauwelijks warm water (afwasmachine, geen bad). Als we om uitzonderlijke redenen toch meer warm water nodig hebben druk ik op de partytoets (ketel staat in ruimte naast badkamer) en is de boiler op minder dan 10 minuten op temperatuur.  

Op deze manier verbruiken we (buiten het stookseizoen) minder dan 0,2 m3 aardgas per dag. Wat dus neerkomt op minder dan 73 m3 per jaar of ongeveer 50€ per jaar.

 

afbeelding van Nikodemus
29/04/2011 - 21:36

Bob,

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de boiler beter op temperatuur gehouden wordt?

Bij mij wordt pas terug opgewarmd naar 60 °C wanneer de temperatuur gezakt is onder de 48 °C. Mijn installateur verzekert mij dat alle Vitodens 222-W zo geprogrammeerd zijn en dat het onmogelijk is dat aan te passen.

Groeten

afbeelding van Gillesman
11/12/2011 - 22:11

 Bob 09,

 

Net in het bezit van een ketel 222w met vitotrol 200. 

Kunt u mij meer info geven over instellingen ( niveau, stooklijn, .....)

Wat me nu vooral opvalt is dat het heel lang duurt vooraleer gevraagde temperatuur verkregen wordt en dat de ketel eigenlijk de ganse dag door blijft werken.

 

Mvg,

Jurgen 

 

afbeelding van Bob 09
02/05/2011 - 03:20

Nikodemus,

De temperatuur waarbij de ketel zal aanspringen om de boiler terug bij te verwarmen heb ik zelf nog niet moeten aanpassen (aangezien 1x verwarmen per dag voor ons al volstaat). Ik kan me ook niet direct herinneren of er hier een parameter voor bestaat. Zal eens in de handleiding kijken.

Wat is precies jouw probleem?  Misschien zijn er nog andere oplossingen mogelijk.

Wij douchen ons met water van precies 37ºC (thermostatische kraan). Die 48ºC zou dus nog ruim warm genoeg moeten zijn om een douche te nemen. Ik heb zelfs gemerkt dat ik nog kan douchen terwijl de ketel aangeeft dat het water kouder is dan 37ºC. Ik vermoed dat er zelfs in deze kleine boiler nog een zekere temperetuurgelaagdheid is (bovenaan warmer als onderaan). 

Mogelijk is de leidinglengte (van boiler tot aftappunt) bij jou veel langer zodat het water al te veel afgekoeld is als het uit de kraan stroomt? Bij ons is de afstand van de boiler tot de douche minder als 3 meter waarvan het grootste deel dan nog in isolatie van de vloerverwarming ligt.

afbeelding van Nikodemus
15/05/2011 - 21:45

Bob,

Een spaardouche kan de 222-W natuurlijk aan.

Maar probeer eens een bad te vullen wanneer het water in de boiler op 48 °C staat.

Je kunt het bad bijna half vullen voor het water te koud wordt. Dan moet je 3 à 5 minuten wachten (het boilerwater wordt dan  bijverwarmd) en kan je het bad goed verder vullen.

Ik heb het daar moeilijk mee maar kan ermee leven; mijn vrouw en kinderen worden er ... van.

Onze oplossing is nu op de Vitodens gaan nagaan wat de temperatuur van het boilerwater is. Is die 53 °C of meer dan kunnen we meteen een bad nemen. Is de temperatuur te laag dan zetten we de badthermostaat op 60 °C en vullen het bad met een 20 tal liter; 5 minuten later kan je dan in bad stappen en met de gewenste temperatuur water bijvullen.

Mvg,

 

afbeelding van Bob 09
17/05/2011 - 09:01

Nikodemus,

Een mogelijkheid zou misschien zijn om de kraan van het bad slechts half open te draaien en het bad dan langzamer (op ongeveer 40ºC) te laten vollopen. (is dan vergelijkbaar met het debiet van een douche)

Mogelijk heeft de ketel dan wel genoeg vermogen om het water in de boiler op temperatuur te houden terwijl er warm water afgetapt wordt. Hierdoor moet je dan niet die 5 minuten wachten vooralleer je het bad verder kan vullen.

Het duurt dan misschien even lang om het bad vol te krijgen als met jouw systeem maar het lijkt me iets practischer?

 

afbeelding van Bob 09
17/05/2011 - 09:01

Nikodemus,

Een mogelijkheid zou misschien zijn om de kraan van het bad slechts half open te draaien en het bad dan langzamer (op ongeveer 40ºC) te laten vollopen. (is dan vergelijkbaar met het debiet van een douche)

Mogelijk heeft de ketel dan wel genoeg vermogen om het water in de boiler op temperatuur te houden terwijl er warm water afgetapt wordt. Hierdoor moet je dan niet die 5 minuten wachten vooralleer je het bad verder kan vullen.

Het duurt dan misschien even lang om het bad vol te krijgen als met jouw systeem maar het lijkt me iets practischer?

 

afbeelding van tumkie
11/12/2011 - 23:06

Waarom geen sanitaire warmtepomp ...

 

http://www.buderus.be/?language=1&page_id=3443

 

of

http://www.junkers.be/ProductGroupDetail.aspx?GroupID=5

 

Prijs valt goed mee , geen speciale installatievoorschriften en altijd (goedkoop) warm water ...

Plaatsen deze types regelmatig en tot nu toe geen problemen en klanten zijn super content .

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.