isoleren in ruimte met speksteenkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

isoleren in ruimte met speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van fenix33
25/12/2008 - 13:07

We hebben 3 jaar geleden een speksteenkachel laten plaatsen tussen onze keuken en onze living. De keuken ligt in de achterbouw (dit is een nieuwbouw, redelijk goed geïsoleerd), en de dubbele living ligt in het oude gedeelte van het huis...
We zijn redelijk tevreden met onze kachel omdat we beseffen dat we in het oude gedeelte heel wat warmteverlies hebben... De spouw is (nog) niet geïsoleerd en er zijn houten ramen (wel dubbel glas) waarlangs je de trek voelt binnenkomen... Ondanks dat halen we toch gemakkelijk temperaturen van 20 à 21 graden, wel met 2 stookbeurten per dag...
Nu willen we er werk van maken om dat warmteverlies zoveel mogelijk te beperken,...
Zo willen we de spouw laten toespuiten met thermoparels of iets dergelijks... Tips zijn trouwens welkom... Het gaat om slechts 40 m² (HOB).
De vloer is niet geïsoleerd en dat zal ook zo blijven, de eerste 20 jaar zal daar niks aan veranderen...
Ik ben wel van plan om nieuwe verlaagde plafonds te maken en daar isolatie te plaatsen... In de oude bouw is de plafond nu gewoon een betondek van 10 cm die geverfd is... Wat zou ik hier gebruiken om te isoleren? En ik de nieuwbouw liggen nog steeds de welfsels en is er nog geen plafond... Op die achterbouw is er een plat dak. (roofing met 8 cm isolatie onder). Heeft het veel zin om hier ook langs binnen nog extra te isoleren...?
Moet er ook een dampscherm voorzien worden? In dat geval kan ik best spijkerflenzen gebruiken misschien als ik een houten kader maak met regelmatige afstanden tussen de balken?
Nog een vraagje... Ik heb hier ergens op het forum gelezen (vind het niet meer) dat isoleren langs binnen niet zo goed is in combinatie met een speksteenkachel. Omdat deze kachel ook de muren en de betonnenn plafond mee opwarmt... Maar ik mag er toch vanuit gaan dat het isoleren van de plafonds wel degelijk nut heeft, of niet?
Verder zal ook het raam vervangen worden zo snel als daar centen voor zijn...

Bedoeling is dat we onze leefruimte nog gemakkelijker warm krijgen en vooral langer kunnen vasthouden... Ik heb namelijk met gevoel dat we bijlange niet het maximale genot uit onze kachel halen... Want begrijp me niet verkeerd, ik ben wel tegelijk tevreden over de kachel. Het is zelfs een klein mirakel dat die ons 'trekkot' warm gestookt krijgt...

12 Reacties

Reacties

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
25/12/2008 - 13:29

Kabouter Klus,

Leg toch gewoon XPS op dat plat dak van je (omgekeerd dak).
Waarom het moeiliuk maken alsz het ook gemakkelijk kan ?

"Op die achterbouw is er een plat dak. (roofing met 8 cm isolatie onder). Heeft het veel zin om hier ook langs binnen nog extra te isoleren...?
Moet er ook een dampscherm voorzien worden? In dat geval kan ik best spijkerflenzen gebruiken misschien als ik een houten kader maak met regelmatige afstanden tussen de balken?
Nog een vraagje... Ik heb hier ergens op het forum gelezen (vind het niet meer) dat isoleren langs binnen niet zo goed is in combinatie met een speksteenkachel. Omdat deze kachel ook de muren en de betonnenn plafond mee opwarmt... Maar ik mag er toch vanuit gaan dat het isoleren van de plafonds wel degelijk nut heeft, of niet?"

Maak je hier dan allemaal maar geen zergen meer over.

Rik

afbeelding van fenix33
25/12/2008 - 16:19

Waarom het moeiliuk maken alsz het ook gemakkelijk kan ? :-)

Rik,

Blijkbaar heb je de situatie hier niet helemaal begrepen, of anders gezegd, ik heb het misschien slecht uitgelegd.

Alleen de achterbouw (nieuwbouw) heeft een plat dak en dit is al geïsoleerd... Hier is er eigenlijk geen probleem, alleen vroeg ik me af of het zinvol is om langs binnen nog extra te isoleren...?

Het andere gedeelte van het huis (de living) is het gelijkvloers van het oude gedeelte van de woning,... hier is nog een verdiep boven, en daar ligt laminaat op de slaapkamers. Dus in de living kan ik alleen de plafond isoleren... Of niet isoleren als dit geen goed idee is in combinatie met de speksteenkachel...

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
25/12/2008 - 17:06

Ja, maar 8 cm is echt niet veel hé, en extra isoleren is dan gemakkelijker bovenop de roofing.

afbeelding van fenix33
25/12/2008 - 17:52

Ook als er 6 ton kiezel op dat plat dak ligt?

Is langs binnen isoleren dan zoveel slechter?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
25/12/2008 - 17:56

De kiezel isoleert niet voor de wintersituatie.
En als je langs binnen isoleert ben je het voordeel van de massa kwijt;

afbeelding van willem
26/12/2008 - 00:47

kabouter klus,

Als de trek uit de spouw langs het kozijn binnen komt zou je die naat dicht kunnen kitten. Je spouw met thermoparels isoleren is een goede beslissing, en je zal zien dat je je kachel nog méér gaat waarderen. Na het isoleren van mijn spouw (127 m2) met HR-thermoparels ging ik van twee keer stoken en 21gr., naar één keer stoken en 24gr. met alle deuren open waar het achter nog zo'n 20gr. wordt.

afbeelding van walter-5
26/12/2008 - 09:12

die parels hebben een hars rond zich
dus dat valt er niet uit.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
26/12/2008 - 10:21

Kabouter klus schreef :
"De spouw is (nog) niet geïsoleerd en er zijn houten ramen (wel dubbel glas) waarlangs je de trek voelt binnenkomen..."
Willem schreef :
"Als de trek uit de spouw langs het kozijn binnen komt zou je die naat dicht kunnen kitten."

Gaat het wel echt om trek (luchtverplaatsing ten gevolge van ondichtheid)? Al gecheckt met een vlammetje, dat dan beweegt ?
Het kan zijn dat je alleen maar die indruk hebt terwijl het eigenlijk over koude straling gaat (vlammetje beweegt dan niet zo).

afbeelding van willem
26/12/2008 - 13:38

kabouter klus,

6 jaar geleden heb ik het dak geisoleerd, maar had toen nog geen speksteenkachel, de zeer goede merkbare resultaten heb ik sinds de spouwmuur-isolatie, de kachel gaat het 6de jaar in, en iso. sinds van de zomer.
Gelijk met de parels wordt er een latex-bindmiddel mee geblazen die na droging een hechte plaat maakt van de parels.
Verder kan ik hier vandaan niet zien hoe jouw situatie is, dus kan ik allen reageren op jouw verhaal, wel of niet compleet. Ik ging voorheen met een brandende kaars als het hard waaide langs de ramen - deuren - vloer etc, en overal waar de vlam waaide even een merk maken.

afbeelding van beaver-1
26/12/2008 - 13:48

Die trek die je voelt, is wellicht het aanzuigeffect van uw speksteenkachel die nogal wat zuurstof nodig heeft. Je kan (als het een tulikivi) is een aanzuigbuisje voorzien die koude buitenlucht meteen in je kachel injecteert ! Het voordeel van speksteen is stralingswarmte zonder dat je de lucht doet bewegen (nou ja), en eigenlijk zorgt die tocht voor teveel wervelingen. Vraag maar eens na bij je kachelboer of energiek.be

afbeelding van fenix33
26/12/2008 - 22:00

Ik ben daarnet nog eens een rondje gaan wandelen in m'n living met m'n kaarje, best wel gezellig :-)
En ja, ik heb hier en daar nog wel wat tocht gevoeld, oa aan de binnendeur naar de hall toe (waar niet gestookt wordt en waar het dus vrij koud is), dit doordat het latje aan de deurkast slecht aansluit tegen de deur als deze dicht is. Hier heb ik onmiddellijk een tochtstrip tegen geplakt... Hoeveel doet dat eigenlijk, zo'n beetje tocht aan het binnenklimaat, moeillijk in te schatten voor mij!
Verder heb ik ook wat tocht op de 2 plaatsen waar het lint van de rolluik de muur ingaat... Iemand een idee hoe ik dit op een simpele manier kan oplossen?

afbeelding van willem
27/12/2008 - 02:16

Wij hebben hier géén rolluiken maar iets van twee stukjes dun soepel rubber oid waar het lint tussendoor gaat of ... het lint goed nat maken waar het de muur ingaat, dan de gehele opening met siliconenkit vol spuiten en een dag laten drogen, de kit hecht zich niet aan het natte lint, en na droging eerst voorzichtig een paar keer op en neer halen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.