dakisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van patrick feys
25/12/2008 - 12:13

In 1995 hebben wij een huis gekocht. Hiervan is de vloer van de zolder enkel geïsoleerd. Is het wenselijk dat ik ook het dak van de zolder isoleer. Zo ja, welke dikte van isolatie zou ik moeten nemen?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
25/12/2008 - 12:17

Als je die zolder gebruikt, is het wenselijk. Neem in dat geval de volle dikte die je tussen ede spanten kan plaatsen, of minstens 15 cm.

afbeelding van petervc
26/12/2008 - 23:44

Als je dan (zoals bij mij) reeds een dampscherm hebt geplaatst in het plafond onder de zoldervloer (wel doorbroken door een zolder-vouw-trap in een slaapkamer), plaats je dan een 2de dampscherm onder de spanten?
Of net niet omdat er toch wel vochtige lucht op de zolder geraakt, die moet wegkunnen?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/12/2008 - 10:00

Het is niet "omdat er toch wel vochtige lucht op de zolder geraakt, die moet wegkunnen", dat je een dampscherm behoeft.
Het is oddat er IN de isolatie die je plaatst, geen concensatie zou optreden.

afbeelding van bertvdg
27/12/2008 - 11:51

Petervc,

Zoals Rik zegt,

Vochtige lucht zal condenseren in uw isolatie zodra deze in aanraking komt met koude buiten temperatuur.

Vandaar dat men een dampscherm plaatst.

Als je de zolder gebruikt als kamer of woongedeelte moet je eigenlijk de isolatie in de zoldervloer niet van een dampscherm voorzien. De isolatie zit eigenlijk binnenshuis, er is dus nagenoeg geen temperatuursverschil.

Als daaronder een badkamer of keuken zit zou je dit wel nog kunnen doen omdat je hier met zware damp (vochtproductie) zit.

Mocht je de zolder enkel gebruiken als berging en deze ruimte is niet verwarmt moet je wel een dampscherm plaatsen in de tussenvloer. Op zolder zal het dan wel een groot temperatuursverschil zijn in de winter, je moet deze ruimte dan beschouwen als buitenlucht.

Zoals je terecht opmerkt. Je zit met een luchtlek, het zolderluik.

afbeelding van petervc
27/12/2008 - 15:15

Ik had blijkbaar iets te weinig info gegeven.
Ik heb reeds 18 cm geïsoleerd tussen plafond (met dampscherm) en zoldervloer, met daain een zoldervouwtrap als luchtlek (met goed geïsoleerd luik).
Ik overweeg nu bijkomend de bergzolder te isoleren extra te isoleren (tot 22 cm ruimte tussen de balken), wat me met de nieuwe isolatiepremie (bijna) niets kost. Het onderdak is luchtdicht en dampopen met pavatexplaten.
Maar dus best (zoals hierboven beschreven) mét een (tweede) dampscherm om het vocht uit de isolatie te houden.

Peter

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/12/2008 - 16:01
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De volle 22cm doen. Met cellulose-vlokken heb je ook het voordeel dat het in de zomer minder warm op je zolder zal zijn. Als pure bergzolder zal dat temperatuurverschil uiteraard minder geven. De aanwezige "massa" op je zolder zal ook een rol spelen, meestal is dit zeer beperkt.

afbeelding van bertvdg
27/12/2008 - 16:28

@ petervc:

Idd een dampscherm plaatsen is zeker aan te raden.

PS: pavatexplaten zijn niet luchtdicht. Ze zijn "winddicht" (is een verschil met luchtdicht) en zoals je zegt wel dampopen, om correct te zijn. ;-)

Met die Pavatex zit je qua constructie goed. Een wind en waterdicht onderdak die toch dampopen is.

Als je dan langs binnen een dampscherm plaatst (hier wel luchtdicht, dus alles goed afplakken) met 22cm isolatie zit je zeer goed! Doen dus.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.