Verbeteren U-waarde vloer boven kelder | Ecobouwers.be

U bent hier

Verbeteren U-waarde vloer boven kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van patrick m
16/12/2008 - 10:01

Onze vloer is geïsoleerd met 10 cm styrodur. Onder het motto "alles kan beter" wil ik daar nog een stapje verder in gaan. Ik denk hieraan omdat in verhouding tot onze muren en dak de vloer qua isolatie serieus achterblijft, en we ook vloerverwarming hebben.

De woning is volledig onderkelderd, dus ik kan redelijk eenvoudig isolatie tegen het kelderplafond aanbrengen. Heeft het zin om dat absoluut te maximaliseren en de bovenste steen (9cm) van de keldermuren te vervangen door foamglas ? Keldermuren zijn met beton gemetst, bovengronds zijn de muren in baksteen. Er is in onze woning geen perinsul gebruikt, ik weet het, domdomdom.
Ik heb geen probleem met het labeur dat daarbij komt kijken (steen per steen vervangen en voor de volgende wachten tot de mortel uitgehard is), tenminste als het zinvol is ?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van patrick m
16/12/2008 - 10:28

Ik dacht aan 10cm recticel (lambda 0.023), en dus eventueel de koudebrug van de opgaande muur onderbreken, tenzij het effect daarvan op de totale U-waarde verwaarloosbaar is.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
16/12/2008 - 18:16

Patrick,

10 cm styrodur is al heel wat , en het lijkt weinig zinvol om nog voor meer te gaan.
Als je met perimeter-koudebruggen zit kan je beter daar naar uitzien.
Hoe situeert het oplegvlak van de welfsels of dragvloer boven kelder zich t.o.v. het maaiveld ? : en gaat je spouw nog iets dieper, of niet ?

afbeelding van patrick m
16/12/2008 - 22:22

Rik,

Het oplegvlak van de welfsels zit een 17 tal cm onder het maaiveld, en zo diep gaat ook de spouw, met 2 x 7.5 cm harde rotswolplaat, welfsel ligt netjes naast de isolatie.

Ik weet dat die 10 cm helemaal niet slecht is, maar ik dacht aan het aanschaffen van een zonneboiler, tot ik begon te vermoeden dat een investering in bijkomende isolatie wellicht nog meer energiebesparing zou opleveren - en een stuk goedkoper zou zijn.
(alleen onder het vloerverwarmde deel van de woning)

mvg

Patrick

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
16/12/2008 - 22:40

OK Patrick,
Dat zit al goed.
Onder het vloerverwarmd deel zou ik dan nog 8 of 10 cm bij plakken, en me verder geen zorgen maken.

Groeten,
Rik

afbeelding van patrick m
16/12/2008 - 22:45

Dank u Rik !!!!!!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.