Boiler valt uit! | Ecobouwers.be

U bent hier

Boiler valt uit!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tine-2
11/12/2008 - 10:33

Hallo,

Ik ben in een woning van 6 jaar oud gaan wonen, dus de boiler kan nog niet erg oud zijn. Ik heb een tank met propaangas en een Ferroli s.p.a. Domina F boiler. Die boiler zorgt voor de verwarming en het warm water. Toen vorige winter de propaantank nog ongeveer voor 30% gevuld was, viel de boiler regelmatig uit als de verwarming lang op stond. Als je de verwarming aan stak, bleef de boiler ongeveer 2 uur branden, dan viel hij uit. Ik resette dan de boiler en hij schoot weer op gang, maar dan viel hij telkens om het half uur uit en je wist niet wanneer. Heel moeilijk om zo een volledig huis te verwarmen in het putje van de winter. De boiler geeft geen alarmsignaal of zo als hij uitvalt. De radiatoren hebben alweer koud nog voor ik opmerk dat de boiler uitgevallen is.

In januari van dit jaar heb ik de gastank laten vullen. De boiler is het hele jaar niet uitgevallen, ik gebruikte de verwarming ook niet zo veel of eigenlijk niet meer zoals in de winter. De boiler schoot enkel aan als ik om warm water vroeg. De gastank is nu opnieuw ongeveer voor 30% vol en ik heb hetzelfde probleem: de boiler valt constant uit. Als ik overdag de verwarming op 16 graden zet om 's avonds als ik thuis kom vlugger het huis weer warm te krijgen tot 20 graden, dan kom ik 's avonds thuis, het is er 9 graden en het rode lampje van de boiler brandt. Eer ik dan de woning warm krijg, kan ik gaan slapen. Weet iemand wat hiervan de oorzaak kan zijn?

Is er te weinig gas in de tank? Ze vullen hem altijd maar tot ongeveer 70%, moet ik hem dan al bij 30% weer laten vullen? De tank heeft maar een inhoud van 1000 liter. Dat betekent dat ik telkens maar 400 liter kan laten leveren?

Of ligt het aan de boiler en wat kan ik eraan doen? De druk op de boiler staat op een kleine 2 bar. Moet ik die druk verhogen? En indien ja, hoe? Want ik weet niet hoe je die kunt verhogen.

Zet ik te weinig radiatoren aan? Ik doe er meestal enkel 2 branden beneden, namelijk in de living en de eetplaats / keuken. Boven op de slaapkamers steek ik de radiatoren zelden aan. Zou het helpen als ik alle radiatoren aan zet?

Het zou leuk zijn als er mij iemand hier goede raad in zou kunnen geven. Bedankt!

Groeten
Tine

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
11/12/2008 - 11:02

1) Met welk gas is die tank gevuld?
2) waar bevindt zich de ontspanner? Kan die niet aanvriezen?

Dirk Bauwens

afbeelding van tine-2
11/12/2008 - 11:06

1) De tank is gevuld met propaangas
2) de ontspanner bevindt zich in huis (denk ik) en kan niet bevriezen neen. Hoe ziet een ontspanner er uit?

afbeelding van Dirk Bauwens
11/12/2008 - 11:43

Propaan is goed. Dat gas krijgt hier geen last van de kou buiten.

Met de ontspanner wordt de hoge druk in de tank teruggebracht naar laag. De ontspanner is waarschijnlijk regelbaar, heeft meestal één of twee drukmeters in de buurt en bevindt zich ergens op de gasleiding, tussen het hoge- en het lagedruk gedeelte.

Bij een groot debiet kan een kleine ontspanner ook binnenshuis aanvriezen omdat de koude ontstaat door de ontspanning van het gas.

Dirk Bauwens

afbeelding van tine-2
12/12/2008 - 12:20

Onder de boiler zitten twee erg grote draaiknoppen met een rode sticker op waarop staat "propaan" en nog wat cijfertjes en lettertjes op. Mag ik aan die knoppen draaien om de druk te veranderen?

afbeelding van Dirk Bauwens
12/12/2008 - 14:14

Tine,

Nog nergens aan draaien!
Eérst de oorzaak van je probleem opsporen en dan de gepaste maatregelen treffen.
De druk van 2 bar waar jij het over had is trouwens niet de gasdruk maar, volgens mij, de waterdruk op het cv-systeem.
Ik denk nog steeds dat het probleem bij de ontspanner zal liggen.
Is er dan niemand in de buurt die je kan helpen om die te localiseren?

Dirk Bauwens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.