Isolatie CV buizen dmv. rotswol | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie CV buizen dmv. rotswol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
09/12/2008 - 23:09

De koperen buizen van mijn CV liggen erg dicht tegen de muur en ook dicht bij elkaar: zeer moeilijk om hier de klassieke climatube of iets dergelijks te gebruiken.
Ik had gedacht om rond de buizen een houten plint te maken en alles op te vullen met losse rotswol: zo kan ik ook de isolatie voldoende dik maken.

Graag jullie mening. Bestaat er beter 'los' isolatiemateriaal? Of kennen jullie betere methodes?

Alvast bedankt voor jullie advies.
Danny

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/12/2008 - 00:04
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dannyvho,

Als de buizen dicht tegen de muur liggen zal er altijd warmte ontsnappen maar de manier die jij voorstelt lijkt me de beste oplossing.

mvg,
jonas

afbeelding van Hans Delannoye
10/12/2008 - 08:11

danny

kan je niet gewoon de beugels losmaken en de buizen een beertje van de muur trekken, met koperbuis zou dat moeten lukken. en dan kan je alsnog met klassieke buisisolatie werken, en wordt het verlies naar de muur sterk verkleint.
als je het op jou manier doet zal de muur, zeker als het een buitenmuur is op die plaats kouder worden en verlies je mogelijk nog meer warmte van je buis omdat de muur daarachter kouder is??

hans d

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/12/2008 - 10:10
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hans,

Ik heb eens poging gedaan en het lukt inderdaad vrij aardig. Het terug sluiten van de beugels met de schroeven gaat echter niet echt meer: de buizen zitten dan te vast zodat ze bij het uitzetten (5mm) beschadigd worden (messing op koper...slechte combinatie). Dit is wel op te lossen door de beugels op een andere manier te sluiten waarbij nog wat bescherming rond de buizen kan aangebracht worden.

Om even door te bomen over de leidingverliezen: ik heb indertijd het 'standaard' advies van de vakman gevolgd nl. alleen leidingen in onverwarmde ruimtes isoleren. In de hall bvb. werd mij het isoleren afgeraden: ofwel ongeïsoleerde buizen en radiatorkraan in hall dicht, ofwel geïsoleerde buizen in hall maar dan moest radiatorkraan op stand 1 ofzo, werd als argument gebruikt. Totaal 14m x 2 hoofdleiding zonder isolatie dus. Nu mijn dak betere isolatie heeft, voel ik niet echt meer de behoefte om nog veel warmte aan de hall te verspillen: de warmte die door de binnenmuren komt is voldoende.

Zelfs in verwarmde ruimtes zie ik nut voor buisisolatie: bvb. alle warmte voor de woonkamer moet eerst door de keuken waar 6m x 2 buis onder de sokkel van de keukenmeubelen zit. Volgens mij gaat de warmte die de buizen daar afgeven gewoon verloren in de vloer (buizen liggen 10cm boven de vloer en de sokkel is vooraan afgesloten). Ik had 8 jaar geleden gelukkig al het inzicht om daar toch een paar mm isolatie over te schuiven...

Ik denk dat ik op die manier tussen ketel en verste radiator in woonkamer toch een paar graden verlies: beter eens nameten dus. Zelfs met dalende energieprijzen kan het geen kwaad om een en ander eens in vraag te stellen.

Nog eens bedankt voor je advies,
Danny

afbeelding van marc-4
12/12/2008 - 10:36

Danny

Indien je voor uw oplossing gaat kan je eventueel eerst tegen de buitenmuur van die isolerende alu folie plakken.
Hetgeen door de rotswol de muur bereikt wordt dan nog een stuk teruggekaatst.

groeten
marc

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/12/2008 - 11:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Marc,

Je bedoelt radiatorfolie neem ik aan. Ja dat is nog een goed idee. Op bepaalde plaatsen zal het inderdaad niet anders kunnen vrees ik. Het beste is wel de isolatie die zo nauw mogelijk bij de buis aansluit.

Bedankt,
Danny

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.