bij-isoleren zolder/dak | Ecobouwers.be

U bent hier

bij-isoleren zolder/dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
08/12/2008 - 15:43

Hallo ,
Ons dak is al tamelijk goed geïsoleerd (22cm rotswol), maar we wensen het nog wat te verbeteren. De zolder is onder de nok en wordt nooit gebruikt wegens moeilijk toegankelijk en te klein. Schuine wanden met gyproc in de kamers boven. We hebben enkele vragen:

1. Ter hoogte van de slaapkamerverdieping is er tussen dak+isolatie en schuine gyprocwand een 12 tal cm "verloren ruimte", zou die kunnen opgevuld worden met thermoparels of zoiets, als we dat gewoon vullen met losse thermoparels heeft dat een voldoende isolerend effect, of werkt dat alleen als de parels ingespoten worden met een bindmidel ? Waar zijn zulke losse thermoparels te verkrijgen ? Welk is de lambda-waarde van ongebonden thermoparels, ik wil wel geen verhitte discussie starten zoals bij die andere thread over lambda. Deze ruimte achter de gyproc is bereikbaar via de zolder.

2. Als we voor het bovenste stuk extra isolatie op de zoldervloer aanbrengen (iets goedkoper en veel gemakkelijker dan tegen het dak, we dachten aan 20cm styrodur), mogen de isolatiewaarden van dak en zolder dan gewoon bij elkaar geteld worden ?

Zijn er bepaalde problemen waar we best nog rekening mee houden, of zijn er andere mogelijkheden dan wat we zelf voor ogen hebben ? Vooral voor de ruimte achter de gyproc halen we liefst het onderste uit de kan qua isolatiewaarde omdat we daar beperkt zitten door de beschikbare ruimte, voor de zolderisolatie steekt het niet op enkele cm's meer of minder.

Alvast bedankt.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 19:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

In welk opzicht wil je nog verbetering zien Els?
22 cm is een aardig pak.

De schuine kant op je slaapkamer, is die al voorzien van 22 cm isolatie? Als daar al 22 cm onder zit zal je dan weinig meerresultaat behalen.

vraag 2:

Je kan dit niet zondermeer bij elkaar optellen els.
22 cm op de schuine kap en 20 cm tussen de zoldervloer is in dit geval meer dan een verdubbeling.
Vloerisolatie levert meer waarde op dan een schuine kap bij dezelfde dikte.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 23:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bedankt voor uw reactie Chathanky.
Ik weet dat het al niet slecht is, maar alles kan beter hè.

Niemand iets te vertellen over die thermoparels of iets anders geschikts om een holle ruimte goedkoop en nuttig op te vullen?

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 23:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Els

Je kan ook aan cellulosevlokken denken. Ik weet wel niet of dat in praktijk zal werken met gyproc, wat toch vrij fragiele platen zijn. Er zijn kennelijk ook glaswolvlokken.

Als de gyproc wand eruit kan, zijn er uiteraard meer mogelijkheden.

Voor de zoldervloer kan je zeker cellulosevlokken gebruiken, ofwel laat je ze los blazen op je zolder ofwel koop je losgemaakte cellulose en breng je deze zelf naar boven.

OF het nog veel gaat uitmaken voor een slaapkamerverdiep is een andere vraag en dat hangt ook af van wat je voor de rest nog kan verbeteren.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
09/12/2008 - 08:11

Els,

Je vraag 2
"Als we voor het bovenste stuk extra isolatie op de zoldervloer aanbrengen (iets goedkoper en veel gemakkelijker dan tegen het dak, we dachten aan 20cm styrodur), mogen de isolatiewaarden van dak en zolder dan gewoon bij elkaar geteld worden ?"

Als je met "isolatiewaarden" de thermische weerstanden van de lagen bedoelt : ja, die mag je optellen.
U-waarden mag je echter niet optellen.

Rik

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/12/2008 - 08:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Rik dat bedoelde ik inderdaad, dank u.

Alain, wij dachten vooral aan die isomo-bolletjes omdat we die dan gewoon in de holle ruimte kunnen laten lopen tot die vol is, ik weet niet of dat met cellulose- of minerale wolvlokken zo vlot zou lukken. We zouden het liefst zelf doen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.