kachel | Ecobouwers.be

U bent hier

kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van plop
01/12/2008 - 21:26

hoe bereken ik de kw van een kachel

2 Reacties

Reacties

afbeelding van gino-5
01/12/2008 - 22:55

Bedoel je een houtkachel, kolen kachel, mazout kachel,
gaskachel of elektrische kachel ?
Indien je bijvoorbeeld een houtkachel bedoeld kun je deze
op vol vermogen stoken en kijken hoeveel kg hout je per uur
verbranden kunt. Als je dit weet kun je 4 kWh per kg droog
hout (vochtigheid minder dan 20%) aanhouden.

afbeelding van Dirk Bauwens
02/12/2008 - 10:21

Gino schreef: “Indien je bijvoorbeeld een houtkachel bedoeld kun je deze op vol vermogen stoken en kijken hoeveel kg hout je per uur verbranden kunt. Als je dit weet kun je 4 kWh per kg droog hout (vochtigheid minder dan 20%) aanhouden.”

Het volledig verbranden van hout is een erg complex proces. De meeste kachels houden daar totaal geen rekening mee en daarom verbranden zij het hout verre van volledig. Op dat punt is er dus rendementsverlies. Verder verdwijnt bij de meeste houtkachels erg veel warmte door de schoorsteen. Dat betekent weer rendementsverlies. Dan is er nog eens de productie van erg hete lucht bij de gemiddelde houtkachel. Ook dat zal in veel gevallen tot onnodig grote verliezen zorgen omdat de heetste lucht tegen het plafond hangt.

Zomaar op 4 kWh warmte-opbrengst per kilogram hout rekenen vind ik dus overdreven. Ik denk dat ongeveer 2 kWh netto-warmteopbrengst per kilogram hout een veel realistischer cijfer is voor de gemiddelde houtkachel.

Daarmee geeft een gemiddelde houtkachel die, bijvoorbeeld 12 kilogram hout op twee uur tijd verbrandt, een opbrengst van 24 kWh en heeft dus een vermogen van 12 kW.

Klassieke finovens halen wél ongeveer 4 kWh uit een kilogram hout. De verbranding is beter, de schoorsteenverliezen zijn kleiner en de manier van verwarmen verloopt via lagere temperaturen waardoor weinig tot geen gelaagdheid in de woning optreedt. Een finoven waar men bijvoorbeeld iedere dag 12 kilogram hout in verbrandt, heeft een opbrengst van 48 kWh en heeft dus een vermogen van 2 kW.

Merk op dat de klassieke finoven weliswaar een veel grotere opbrengst geeft, maar dat het vermogen relatief klein blijft door de spreiding van de warmteafgifte over een langere tijd! De klassieke finoven is dus vooral een kachel voor goed geïsoleerde huizen.

Dirk Bauwens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.