The Big Ask | Ecobouwers.be

U bent hier

The Big Ask

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dirk andelhofs
27/11/2008 - 10:56

Klimaatverandering ... de tijd van treuzelen is voorbij !

Surf naar www.thebigask.be

Teken de petitie, en verspreid de clip.

ACT NOW !

Dirk

19 Reacties

Reacties

afbeelding van karl herrebout
27/11/2008 - 13:01

geeuw.

Nog een wet, nog een belasting. Beetje kortzichtig. Geloof niet dat de politiek het milieu genegen is.

afbeelding van matthiasvk
27/11/2008 - 14:17

Ik vind het wel een goed iniatief. Of het veel gaat uithalen is maar de vraag, maar nietsdoen zegt me ook niets.

Het omslagpunt waarvan sprake heb ik al verschillende malen gehoord. Ik ken de theorie niet volledig, maar als het klopt dan gaat de boel echt wel naar de vaantjes...

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/11/2008 - 14:33
jandc (niet gecontroleerd)

Jaaaa, allemaal massaal petities tekenen en de wereld is gered!

afbeelding van frankyDC
27/11/2008 - 14:40

't is toch wel godgeklaagd hé,

ofwel wordt er geklaagd dat er niets gebeurd, dat niemand initiatief neemt, dat we laks zijn, dat we ...
ofwel wordt er initiatief genomen, en dan zou men er zelfs durven de spot mee drijven.

't is nooit goed...

afbeelding van wim69
27/11/2008 - 20:06
Wim

Zij maar zeker dat veel van die actievoerders met hun wagen naar zee gereden zijn, kwestie van wat olie in co2 om te zetten.

Neem de olie weg uit de economie en er blijft niets meer over (behalve dan ambtenaren die gratis naar hun werk sporen met de trein omdat deze werkplaatsen mooi in de nabijheid vand e staions liggen en/of tram verbinding)

Dat ze dan concreet wat voorstellen om het aan te pakken.

afbeelding van bertvdg
27/11/2008 - 20:18

Ik woon daar 2 km vandaan ik heb kunnen vaststellen dat er een hele hoop mensen lekker gezellig naar de zee gereden zijn met hun auto.

Een beter milieu begint bij jezelf...

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/11/2008 - 20:24
jandc (niet gecontroleerd)

franky, bertvdg geeft exact mijn punt weer...

petitietjes tekenen is zinloos. ik kan 100-en petities verzinnen, door 1000-en laten tekenen en daarmee wat doen?

afbeelding van kurt-28
27/11/2008 - 23:00

Och klimaatverandering....

Wat zou het toch, het klimaat veranderd constant. En dat is al lang zo. Opwarmen en afkoelen wisselt elkaar af.
En dan komen er een paar wetenschappers met wat metingen af van 200 jaar, meschien iets meer, dat is toch een peulschil tov de leeftijd van onze aarde? En wij trappen er gewoon blindelings in.
Dat we iets voor het milieu moeten doen, zeker. We moeten voor onze aarde zorg dragen. Maar tegenwoording is milieu meer een hype die veel geld moet kosten. Als onze regeringen ook maar iets met milieu inzat kon dat veel goedkoper, neen het draait alleen maar om geld. Dus die petities, dat helpt echt niets vooruit.

afbeelding van digitaloverdose
27/11/2008 - 23:27

Of het veel gaat uithalen, betwijfel ik. Maar alles is natuurlijk beter dan niks doen. Zaken zoals dit zullen veelal druppels op een hete plaat zijn, mor mischien dat er ooit (en hopelijk nog tijdig) genoeg druppels zullen zijn gevallen die geleidelijk aan meer en meer nietsvermoedenden (of mischien toepasselijker: die met oogkleppen) het hebben doen in zien.

Ik realiseer me ook ten volle dat van die figuranten er nen hoop met den auto naar zee zullen zijn gekomen (ongetwijfeld ook een aantal met de SUV) en een paar dagen nadien amper nog zouden weten waarvoor ze daar stonden. En op zich is da natuurlijk hypocriet. Mor om daar nu het goede doel van die aktie uit het oog te verliezen, da gaat me wa te ver. Met die aktie zullen ze mischien toch een aantal van die deelnemers tot denken hebben aangezet zodat ze voortaan nimeer voor een pietluttigheid hunnen auto pakken...
Zie het als nen oorlog: veelal is het daarbij voor 'de goeien' onvermijdelijk om een aantal slachtoffers te maken vooraleer ze vrede voor iedereen teweeg kunne brengen.
Op die manier kunt ge trouwens op iedere aktie of benefiet wel dezelfde kritiek hebben. Een paar jaar geleden werden we zo vergast op nen helen avond entertainment op TV, ten voordele van de slachtoffers van den tsunami in Azie die begot gene steen meer hadden om hunne kop op te leggen. En wa te denken van vrijwilligers die aan de deur een beerke of zo komen verkopen ten voordele van een ziek kindje? Kans is groot dat da beerke in China of zo door kinderhandjes gemaakt is voor een hongerloon. U ook al eens afgevraagd hoeveel naft de bootjes van Greenpeace verbruiken (om mor te zwijgen van hunne groten boot...)?

afbeelding van peter-68
28/11/2008 - 00:11

Deze vind ik nog veel straffer (geknipt & geplakt uit een ander forum)

Een tijd terug heb ik de eerste Zeitgeist film bekeken, deze gaat over religie, 911 en de banken van Amerika. Een fantastische film die absoluut het kijken waard is. Nu hebben de makers van Zeitgeist een nieuwe film uitgebracht, Zeitgeist Addendum. De film gaat voornamelijk over het huidige monetaire stelsel in america, en hoe belachelijk dit is, denk aan de grote banken etc. Later in de film komt er een soort van oplossing aanbod, namelijk de overschakeling naar een "Resource-Based Economy". Deze mensen beweren dat politiek, geld en religie onmogelijk zijn in een ware democratie, en zeggen dat er een samenleving gebaseerd op techniek en aardse bronnen gebouwd moet worden. Later in de film komt er ook een soort stappenplan in voor waar ook geadviseerd word jezelf van het stroomnet af te sluiten, een kleine auto te nemen, liefst op alternatieve brandstof etc etc.

Ik denk dat de lezers van dit forum dit een zeer interessante film zullen vinden.

De film is gratis via torrents te downloaden

torrent: http://sector.yweb.sk/Zeitgeist.Addendu ... iD.torrent

of te bekijken via google video (kwaliteit is matig)

http://www.zeitgeistmovie.com/

afbeelding van dirk andelhofs
28/11/2008 - 00:41

Een aantal van de reacties hierboven tonen aan dat er nog veel mensen zijn die de ernst van de situatie zwaar onderschatten.

Klimaatverandering is niet iets dat zomaar ff vanzelf zal overwaaien.

Ontkennen dat er een probleem is, is natuurlijk veel makkelijker dan je levensstijl aanpassen en je nek uitsteken.

Bij gebrek aan echte argumenten gaan we dan maar even de 6000 vrijwilligers die een vrije dag opgeofferd hebben om de clip op te nemen zwart maken.

De tijd van welles-niettes spelletjes is lang voorbij hoor .... de vraag is nu .... kunnen we het tij nog keren ... op welke manier... en hoe snel kunnen we dat voor mekaar krijgen.

Mijn ervaring leert dat politici wel degelijk gevoelig zijn voor petities .... vooral als ze door heel veel kiezers zijn ondertekend.

Dirk

afbeelding van karl herrebout
28/11/2008 - 11:10

Nu Dirk, neem het aub niet persoonlijk, maar wat denk jij als kleine muis van invloed te hebben op kosmische straling en zonnevlekken, 2 andere hypothesen waarom de temperaturen op aarde veranderen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/11/2008 - 11:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Seen that before! Heard it before! Een déja-vu gevoel zullen we maar zeggen!

Dergelijke filmpjes kunnen nuttig zijn, maar ik denk in deze dat de grote groep van "jan modaal" minstens weet dat er iets aan de hand is.

Roepen dat het fout gaat kan iedereen, het IPCC en de milieubewegingen op kop. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland (projecten i.v.m. de afsluitdijk waar ineens duurzame energieprojecten worden gekoppeld aan het hoofdproject) heeft België, Vlaanderen of Wallonië geen enkel plan. In Nederland wordt de milieuproblematiek gecombineerd met tewerkstelling, innovatie e.d. waardoor de boodschap luidt "we werken aan het milieu en het zal u geen boterham minder kosten". In tegenstelling tot Vlaanderen, worden betrokken bedrijven niet gestigmatiseerd, maar uitgenodigd om mee te denken en mee te werken aan een oplossing.

Als ik sommige hun reacties moet geloven, kan de aarde alleen gered worden als ik als een semi-holbewoner ga wonen. En dan verschiet men ervan dat er in België zo'n klein draagvlak is.
Om een mooi voorbeeld te geven : milieubewegingen opperen voor duurzame energie (bv. windmolens), maar natuurverenigingen dienen telkens beroep in omdat god-wat-welk-beest hier last gaat van hebben. Kiezen is verliezen en ik merk in België bij zowel politici als milieu- en natuurverenigingen weinig bereidheid tot kiezen.

Tot men zo ver is, zal er hier gewoon NIETS gebeuren!

afbeelding van frankyDC
28/11/2008 - 12:02

Daarom dat wij verdorie moeten reageren, al was het maar met een petitie, kwestie dat politici en anderen ipv niets te doen gewoon ageren.
Ook al is dat niet voldoende, best ook zelf zorgen dat we iets doen, en zo misschien voorbeeldfunctie zijn voor diegenen rondom ons.
Ach ja, reclameren en niets doen is natuurlijk het eenvoudigst....

afbeelding van dirk andelhofs
28/11/2008 - 12:55

Gunter,

..."Roepen dat het fout gaat kan iedereen" ...

Als je even de tijd neemt om naar thebigask te surfen zal je merken dat er niet alleen maar geroepen word dat het fout kan gaan, maar dat er oplossingen aangereikt worden aan de hand van een stappenplan voor de overheid en de industrie.

Wat het holbewonersleven betreft .... dat bevalt mij prima hier in mijn PH :-)

Onze overconsumptie van grondstoffen en energie afbouwen (iets wat hoogdringend is) is niet hetzelfde als gaan leven als een holbewoner. (we zullen wel met minder tevreden moeten zijn das waar)

Ik durf zelfs te stellen dat wanneer we niets doen aan onze overconsumptie, we dan op termijn genoodzaakt zullen zijn om te leven als ECHTE holbewoners.

We merken nu reeds dat de landen met de hoogste ecologische voetafdruk de grootste economische problemen kennen.

De ijslanders behoren tot de groep mensen met de hoogste ecologische voetafdruk ter wereld ... maar ijsland is wel falliet !!!

De VS is in hetzelfde bedje ziek ...

Als het geld op is kan je dat bijdrukken .... maar vele grondstoffen en fossiele energie zijn eindige producten ... en OP = OP (geld dat er niet is kan je makkelijk lenen, maar olie die er niet is kan je niet oppompen !!!)

Je kan nu eenmaal niet boven de draagkracht van de planeet blijven leven (dit kan maar tijdelijk)

De financiele crisis, de klimaatcrisis, de grondstoffencrisis ... alles is met elkaar verbonden ...

En voor al deze problemen moet de oplossing volgens mij gezocht worden in een absoluut duurzame levensstijl en samenleving.

Een beetje luxe inleveren zal sommigen misschien ff pijn doen ... de wereldwijde gevolgen als we het niet doen zullen miljoenen mensen heel veel pijn doen.

We hebben geen tijd om over punten, commas en zonnevlekken te ruzieën ... we moeten starten met het grote project.

Volle gas vooruit, alle hens aan dek.

En als roepen daarbij kan helpen .. waarom zouden we dan niet roepen ?

Dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/11/2008 - 13:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dirk,

Ik heb de website eens vluchtig bekeken en kan daar momenteel dus weinig over zeggen. Ik heb wel het pleidooi van Nic Balthazar gelezen en ik moet inderdaad toegeven dat er niet alleen op de gevaren wordt gewezen, maar ook op de nieuwe mogelijkheden. Zeker voor ons Vlaamse landje is dat een primeur.

Dat van die holbewoners is natuurlijk een sterke overdrijving en ik hoop ook tijdens de bouw mijn steentje te kunnen bijdragen. Ik wil enkel zeggen dat vooral de negatieve boodschap wordt uitgedragen. Bv. Groen! wijst erop dat de alternatieve energiesector 10 a 14.000 banen zal creëren. Ondertussen viseren ze wel de chemie-, petroleum- en energiesector met hun campagnes (niet geheel ten onrechte natuurlijk) die een veelvoud van de door Groen! voorgestelde extra jobs beschikbaar stellen. Zonder een goed en haalbaar alternatief zullen deze mensen - die samen de grootste groep geldverdieners vormen - moeilijk te overtuigen zijn. Wiens brood men eet...

Mijn punt is gewoon - zoals dat blijkbaar op de website al meegegeven wordt - dat we de mensen niet alleen op het gevaar moeten wijzen, maar ook wijzen op de nieuwe mogelijkheden. Maar hoeveel mensen gaan naar de website nadat ze het filmpje hebben gezien? Meestal enkel de reeds overtuigde zielen!

Soms helpt het om de ezel een wortel voor te houden i.p.v. de zweep te geven. ;-) En als we moeten roepen om het duidelijk te maken, zal ik wel helpen roepen!

Samengevat : ik vind niet de boodschap verkeerd, maar wel de manier waarop de steeds weer (op dezelfde wijze) wordt ingepeperd!

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/11/2008 - 14:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb het filmpje gisteren gezien:
Mooi gemaakt trouwens en ik sta ook volledig achter de boodschap.. maar ik krijg gewoon stenen kloten van de BV-kes die er in meedoen.
Als je 6000 mensen kan overtuigen om mee te werken aan deze video heb je het toch niet nodig om vooral de smoelen van die BV's te laten zien?

Peter, die film Zeitgeist ga ik vanavond eens bekijken.
De filosofie staat me wel aan; net zoals je als brave huisvader zal proberen om eerst het geld te verdienen voor je het uitgeeft (iets wat momenteel vooral de Amerikanen terug moeten leren), kan je dit ook doortrekken naar het opsoeperen van onze aardse bronnen.

afbeelding van matthiasvk
28/11/2008 - 16:02

@ kurt:

Die discussie is allang voorbij hoor. Het aantal wetenschappers dat nog altijd in vraag stelt of de opwarming door CO² en/of door de mens gebeurt is op 1 hand te tellen en zijn dan nog in de meeste gevallen gelieerd aan centra die betaald of gesponsord worden door lobbygroepen van de olie-industrie.

Men argue, nature acts.

Op wereldschaal zitten er een aantal problemen aan te komen waar we niet van onderuit kunnen, en ik hoef geen studies te zien om dat te weten: energie & CO².

afbeelding van bertvdg
28/11/2008 - 16:33

@ matthiasvk:

Overschot van gelijk!

Het is al meer of lang genoeg bewezen dat de boel goed om zeep is.

Toch halen sommige wetenschapsgroepen of hoogwaardige mensen toch nog aan dat het allemaal zo'n vaart niet loopt. Het zou een normale tendens zijn van onze aarde, om de zoveel 1000 jaar komt een opwarming terug, om de zoveel jaar hebben we een smelting van de ijskappen. Dat zal wel zo zijn... Maar niet zo drastisch, op 200 jaar...

Volgens mij hebben die gasten geld gekregen!

Nuja, los daarvan...het is wel de eerste keer in de geschiedenis van de aarde dat we met zoveel mensen zijn en dat we zo massaal de bossen omkappen, gronden ontginnen, fossiele brandstof uit de grond zuigen, CO² uitstoten, andere giftige stoffen in de omgeving verspreiden, ...

We verstoken hier biomassa (ook fossiele brandstof die 1.000.000 jaar moet rijpen) op 100 jaar, het evenwicht is dus zoek...

Dusja, welke verstandige mens weet dat nu niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.