lucht water WP + condensatieketel | Ecobouwers.be

U bent hier

lucht water WP + condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van liana
24/11/2008 - 15:52

Wij gaan een nieuwbouw zetten met (voorlopige) K-waarde = 40. Net als zovelen hier op het forum blijft de verwarmingskeuze een hekel punt. We blijven twijfelen tussen een WP of een gascondensatieketel. We hebben ondertussen al verschillende offertes binnen van WP-installaties (lucht water/ bodem water), maar het moet gezegd zijnde dat dat toch wel een dure investering is.

Nu recentelijk ook offerte binnen voor een Altherma, wat tot op heden voor ons nog de meest haalbare WP blijkt qua kost - opbrengst. Al blijft er dan het nadeel dat er VV moet komen over het hele huis, waarvan een deel op de slaapkamers misschien nooit gebruikt gaat worden. (convectoren zijn nog duurder)

Bijgevolg kwam het idee dat een combinatie van de 2 misschien wel eens een goede oplossing zou kunnen zijn. Dan heb je de voordelen van beide systemen lijkt mij:
Een lucht water WP (Altherma) voor de vloerverwarming beneden + badkamer die zorgt voor constante temperatuur. En in de slaapkamers radiatoren op gascondensatieketel. Daarboven heb je dan ook de mogelijkheid om radiator in de leefruimte te zetten om het nadeel van de trage reactie van de VV ook op te vangen.

Ik stel me hier ook direct wel een paar vragen bij:
- ga je beide systemen dan naast elkaar laten werken of moet de gascondensatieketel de VV ook kunnen overnemen in de koudere periodes? Dan spreken we waarschijnlijk wel weer over extra installatiekosten.
- de boiler voor SWW kan je dan best aansluiten op WP of op gasketel? Als je boiler aansluit op WP, kan het zijn dat gasketel voor lange tijd op een jaar niet draait, is dit een probleem? en vice versa, is het een probleem als WP gedurende zomerperiode helemaal niet draait?

Graag jullie reacties hierop?
Zijn er misschien mensen die een gecombineerd systeem hebben staan?

34 Reacties

Reacties

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
24/11/2008 - 20:01

Liana,

Nu nog een nieuwbouw K40 zetten is onverantwoord.
Zou ik geloven dat WP of gascondensatieketel dan een dure investering is.
Je kan veel beter eerst wat meer in isolatie investeren, minstens tot onder K30. Dan heb je beslist geen vloerverwarming nodig op die slaapkamers, als je daar überhaupt al iets zou nodig hebben.
Maar waarom zou je godbetert de twee in huis halen, een WP èn een gascondensatieketel ?

Rik

afbeelding van louisr
24/11/2008 - 20:02

Hoi Liana,

Wij overwegen op dit moment ook om een warmtepomp te plaatsen ergens eind volgend jaar.
Wij hebben 11 jaar geleden ons huis volledig gerenoveerd en overal vloerverwarming gelegd, beglazing vervangen, isolatie bijgeplaatst, en sinds dit jaar zonnepanelen geplaatst in oktober en sinds paar weken ook een zonneboiler.

Nu de mazoutkosten nog aanpakken en hiervoor hadden wij ook een warmtepomp in gedachte.
Die altherma heb ik ook al bekeken maar ik hoor van veel mensen die zo een ding hebben geplaatst dat het in de winter bij temperaturen onder de -3°C dat je het nauwelijks warm hebt en niet comfortabel.
Een bivalent systeem lijkt mij wel mogelijk maar ga je dan dubbele kosten uitgeven?
Wat ik wel ga proberen te bekomen is de boiler die ik nu heb staan, die moet gekoppeld worden aan de WP als naverwarmer.
Ik heb al verschillende offertes opgevraagd en het ligt allemaal tussen de 20.000 en 25.000 EUR
Ik heb wel een lichte voorkeur voor mijn installateur van de zonnepanelen en zonneboiler maar deze ligt spijtig een dikke 1.700 duurder dan een andere offerte.
Maar aan de andere kant voel ik me wel vertrouwd met deze firma. Wat zou jij doen?
Welke prijzen en systemen heb jij offerte van ontvangen?

Grtn Louis

afbeelding van louisr
24/11/2008 - 21:22

Hoi Liana,

Het is inderdaad moeilijk om hier eenduidige informatie over te krijgen.
Elk systeem stelt zijn eigen goed voor maar voor wat het kan dienen, ik vertrouw op dit moment net ietsjes meer de mensen die mij hier de zonnepanelen hebben gelegd.
Die man is toch wel goed op de hoogte van de stand van zaken en ook op technisch vlak.

Voor de slaapkamers zou ik ook verwarming plaatsen, al is het maar om de kou te breken. Als het maar 5°C is zou ik er toch niet graag willen zitten. De kinderen zitten daar toch veel om te spelen en te studeren. Niets is dus absoluut een "no go"

Ik heb een interessante offerte hier liggen van een Dimplex warmtepomp. Lucht/water en aarde/water. De aarde/water is mij gewoon te duur maar dat komt ook wel door de boringen (3x 140m) maar de lucht/water vind ik eigelijk wel OK.
Ik heb er nog andere goedkopere maar ik vind die niet geloofwaardig.
Ik heb ook eentje van Masser hier liggen maar daar heb ik niet veel goeds over gehoord. Die graven maar tot 80cm af en dan krijg je ijsvorming rond je leidingen waardoor je rendement gewoon foetsie is, bovendien gaat je grond omhoog komen door de tijd wat ook niet zo efficient is.
En bij masser stellen ze slechts 1 kring voor??
Wat wilt zeggen dat ik overal dus dezelfde temperatuur moet aanhouden zowel boven als beneden? Gezellig als je moet gaan slapen met 22°C op de slaapkamer.
En voor een extra elektroklep wordt er prompt 890 EUR ex btw en plaatsing aangerekend. Terwijl de lokale electro handel hier zo kleppen verkoopt aan 67 eur btw incl?

Allee alles heeft wel zijn prijskaarte maar dat is er toch wel serieus over...

Louis

afbeelding van kepler
25/11/2008 - 12:32

Liana,

twee systemen combineren lijkt mij echt wel een slecht idee. Wat moet jij volgens mij doen:

- je hoofd leeg maken en een hele week surfen op dit forum en het bouwforum.
- je zult vlug merken dat je een goedkopere installatie zult kunnen plaatsen als je beter isoleert.
- daarom isoleer tot k30 of lager. Dit is geen ecologisch argument, maar een economisch. Laat je niet ontmoedigen door je architect.
- goed isoleren betekent goed ventileren
- dan pas ga je je zorgen maken over je verwarming. Met één systeem kom je ruimschoots toe. Bovendien wordt het combineren van twee systemen regelkundig een hele opgave. Vindt maar een goede vakman, want anders gaat jouw verbruik echt hoog liggen.

afbeelding van ah
25/11/2008 - 21:10
ah

wij hebben 3 jaar terug nieuw gebouwd, best goed geisoleerd maar niet extreem, wel balansventilatie. Normale kozijnen en normaal dubbel glas

Op alle slaapkamers vloerverwarming aan laten leggen, totaal ruim 100 m2, in badkamer nog een extra radiator voor handdoeken op zelfde circuit

Nu na 2 1/2 winter is de vloerverwarming op de 4 slaapkamers nog niet aan geweest, kinderren spelen en lezen er heerlijk, is nu ca 16-17 graden op de kamers, wordt nooit onder de 15.

Zou ik het opnieuw doen dan zou ik wellicht een warmwaterregister in de toevoer van de balansventilatie van de bovenverdieping zetten zodat voor nood de lucht daar verwarmd kan worden maar zeker niet weer al die vloerverwarming en ook geen radiatoren.

Heb je een peletkachel overwogen?

Mvg arnold

afbeelding van walter-13
25/11/2008 - 23:07

ps: als Arnold zegt dat hij niet extreem geisoleerd heeft, bedoelt hij dat hij onder K30 zit...

Walter

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
26/11/2008 - 09:48

@Walter:

Wat bedoel je met dat ps: "als Arnold zegt dat hij niet extreem geisoleerd heeft, bedoelt hij dat hij onder K30 zit..." ?

@Liana
Als op de bovenverdieping je slaapkamers liggen, zet dan "De mogelijkheid om via de balansventialtie de bovenverdieping met luchtverwarming te verwarmen" maar uit je hoofd als "nieuwe optie", want die leidt tot niets.
Je hebt daar die ventilatie nodig als je slaapt, maar dan heb je niet die verwarming nodig.

Rik

afbeelding van walter-12
26/11/2008 - 12:26

Wat bedoel je met dat ps: "als Arnold zegt dat hij niet extreem geisoleerd heeft, bedoelt hij dat hij onder K30 zit..." ?

Ik bedoel dat Arnold naar Vlaamse normen zeer goed geisoleerd heeft (vermoedelijk ergens tegen K25 aan, vraag hem maar zijn maximale verwarmingsbehoefte). Bijna extreem dus voor Liana...

Walter

afbeelding van peter-60
26/11/2008 - 13:24

Wij staan ook op bouwen, een houtskeletbouw K30.
De aannemer berekende een verwarming op basis van altherma warmtepomp met vloeverwarming voor enkel voor beneden .
voor de slaapkamers hebben we gekozen voor een airco met mogelijkheid te verwarmen , beneden is er dan nog een split voor koeling en verwarming .
Nog een balansventilatie met WTW.
Hiermee denk ik veilig te zitten met warmte en koeling .

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
26/11/2008 - 13:58

Walter,

OK, K30 is nog niet extreem (Voor Liana misschien bijna) maar is naar Vlaamse normen inderdaad al erg goed wanneer (niet slechter dan) K45 mag.

Maar tussen K-peil en verwarmingsbehoefte is geen direct verband; zelfs niet tussen K-peil en transmissieverlies.
Verband inzake transmissie loopt over Um,t dat afhangt van K èn fc (fc is functie van compactheid C): Um,t = fc*K/100
Verband met warmtebehoefte/m²vloer loopt via B*Um,t waarin blootstelling B = At/vloeroppervlakte.

Naast transmissie is er ventilatie, naast beide samen nog de winsten en winstenbenutting (in functie van thermische capaciteit), en daardoor reductie van de verliezen.
Een hele boterham, in EPB en E-peil verre van transparant gemaakt door de omelet waarin evengoed de PV opbrengst en de warmwaterbereiding en dus de zonneboilers geklutst zijn.
Er gaan al stemmen op om een aparte eis voor ruimteverwarming te stellen.

Rik

afbeelding van walter-13
26/11/2008 - 22:28

Liana,

"EPB verslag verwachten we één van de dagen, ben benieuwd wat huidige K-waarde gaat zijn."

Hoezo; zit er dan geen berekening bij de bouwaanvraag?

Walter

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
26/11/2008 - 23:21

Walter,

Bij de bouwaanvraag moet geen berekening !

Rik

afbeelding van walter-12
27/11/2008 - 10:17

Zit er zelfs geen K-waarde meer bij de bouwaanvraag?

Walter

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/11/2008 - 12:24

Nee, het isolatieformulier werd afgeschaft

afbeelding van heidi-4
27/11/2008 - 14:16

Hallo allemaal,
Wij hebben in het voorjaar een oude alleenstaande hoeve helemaal gerenoveerd. We hebben ruimschoots de tijd genomen om ons verwarmingssysteem uit te kiezen, hebben heel veel offertes en meningen opgevraagd. Aanvankelijk gingen we de richting uit van de pellets maar ons gezond verstand bracht ons algauw bij de warmtepompen. Dan heb je natuurlijk nog de vele soorten en merken en algauw zagen we door het bos de bomen niet meer... Al deze systemen zijn toch enorm duur en dat hield ons een beetje tegen. Tot we op de Altherma van Daikin gebotst zijn, dit systeem ligt qua prijs meer binnen ons budget en nadat we enkele studies bekeken hadden waren we overtuigd. Eerst en vooral moet er goed geïsoleerd worden om dit systeem rendabel te maken. Niet alleen de dikte, maar vooral ook ervoor zorgen dat er nergens geen wind meer door kan. We wonen nu 4 maanden in onze woning en hebben zeker geen spijt van onze keuze. Wij hebben beneden vloerverwarming voorzien en op de bovenverdieping zitten de leidingen klaar voor overgedimensioneerde radiatoren in de slaapkamers en de badkamer. Ook het WW draait op de warmtepomp. Ons verbruik is belachelijk laag: onze tellermeters werden geïnstalleerd half juli, en momenteel zitten wij aan 133 kwH voor de dagteller en 156 kwH voor de nachtteller, koken, verlichting, verwarming en WW inbegrepen!
We hebben ook balansventilatie en de uitlaat daarvan hebben wij laten uitkomen op onze buitenunit van de WP. Ook zijn wij nog van plan om een Canadese put aan te sluiten op onze balansventilatie.
Wij hebben een heel lange zoektocht gekend en veel getwijfeld, maar uiteindelijk zijn wij heel overtuigd van de juiste keuze. En je moet vooral niet rekenen op een architect om je hierbij te helpen, want de meeste zijn totaal niet op de hoogte van deze systemen.
Toen het vorige week koud was en sneeuwde lag ons verbruik wel iets hoger dan anders, wat normaal is, maar dit weegt zeker niet op tegen het lage verbruik tijdens de overige dagen.
Dus, zorg er in de eerste plaats voor dat je woning beter geïsoleerd is dan de norm, overdrijf desnoods en luister vooral niet naar commentaren van anderen die er niets van afweten. En kies dan voor een systeem zoals de Altherma, die weinig verbruikt en die zeker niet veel meer kost dan een goed systeem op gas, dit is volgens ons de beste keuze.

afbeelding van patrick m
27/11/2008 - 15:18

Mooi Heidi, welke isolatie en hoeveel cm heb je gebruikt ?

En eh, ik ben bij de eersten om een doorgedreven isolatie te bepleiten, maar ben je zeker dat je geen nulleke vergeten bent ?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/11/2008 - 19:12

"We hebben ook balansventilatie en de uitlaat daarvan hebben wij laten uitkomen op onze buitenunit van de WP."

En waar is dat goed voor ?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/11/2008 - 19:13

O ja, om de ontdooicyclus te verkorten

afbeelding van heidi-4
28/11/2008 - 11:42

We hebben echt geen nulleke vergeten wat betreft ons verbruik. De eerste 2 maanden konden we zelf onze ogen niet geloven. Qua isolatie hebben we in de spouwmuur 10 cm Isover platen gestoken, dit moest eindelijk nog beter, we hebben ze wel toegeplakt met dat speciaal plakband; in het dak 20 cm rollen Isover en in de grond isolerende chappe met van die PUR korrels, zo'n 15 cm.
De verkopers maken je natuurlijk van alles wijs en het is altijd een sprong in het duister als je iets nieuws probeert, maar wij zijn tevreden over onze keuze en onze lange zoektocht heeft zijn nut gehad.
De lucht die uit de ventilatie buitengeblazen wordt is in de winter sowieso warmer dan de buitenlucht en vandaar dat we deze in de direkte omgeving van de warmtepomp laten uitkomen, misschien klein beetje rendement gewonnen...

afbeelding van patrick m
28/11/2008 - 12:21

Heidi, wil je dan nog eens posten als uw meter precies een half jaar in gebruik is, we zitten op dat moment ongeveer halfweg stookseizoen, dat geeft misschien een redelijke schatting voor het jaarverbruik...
Heb je glas met U 0.6 ?

afbeelding van walter-12
28/11/2008 - 13:53

Heidi,

kijk de cijfers nog eens goed na?
=> 300kWh op 4 maanden is idd belachelijk laag: zo laag zelfs dat het bijna niet kan.
Bv je BV, die 4 maanden draait, zit al aan 150kWh. Dan blijft er nog zeer weinig over om bv warm water te maken (ik kan eens narekenen hoeveel warm water je vebruikt hebt).

Kijk het nog eens goed na?

Walter

afbeelding van heidi-4
28/11/2008 - 17:00

superisolerende beglazing 1,1.
Onze BV is pas aan het draaien sinds 2 weken, het klopt idd dat de sinds deze draait ons elektriciteitsverbruik wel gestegen is, maar dan nog is het heel weinig hé. En nogmaals, we hebben wel degelijk de correcte gegevens, of ze moesten onze tellermeter verkeerd geïnstalleerd hebben...

afbeelding van heidi-4
29/11/2008 - 18:44

Liana,
In onze badkamer is er al een radiator aangesloten, die draait voorlopig op 35 graden zoals het water in de vloerverwarming. Volgens mij kan je met gewone radiatoren werken, maar dan groter dan hetgeen je normaal zou nodig hebben voor eenzelfde volume. Je installateur zal dit wel weten en kunnen uitleggen.

afbeelding van johny-2
19/12/2008 - 16:48

Hallo,
Ik heb sinds 3 november de altherma 16KW + sanitaire boiler in dienst, voor een gezin met 4 personen = 4 douches per dag,
Isolatie 10cm glaswol in muren, 20cm dakisolatie, 14cm vloerisolatie, enkel vloerverwarming. constante temperatuur 21 graden dag en nacht.

Mijn verbruik ligt nu van 3 november tot 19 december op 24,8 KWu per dag enkel voor de verwarming en sanitaire water .
Mvg

afbeelding van ah
20/12/2008 - 10:12
ah

Johny

Waar meet je dat verbruik= Over de compressor? of de hele buitenunit incl. ventilator en besturing?

En zit het verbruik van je binnenunit erbij? incl. besturing en cv pomp / niet de meest energiezuinige al snel een 80 w.

En de 2 vloerverdelers / 2 etages, elk hun eigen circulatiepomp a 60 w?

Dat is 24h per dag 200w extra verbruik dus 4,8kWh extra ofwel 20 procent?

Arnold

afbeelding van stefan-14
20/12/2008 - 13:40

wie gaat dergelijke dubbele installatie bekostigen? als je al schrijft dat een WP duur is?

wat is voordeel van WP + gasketel?

ben jij dan ook niet argwanend dat de Altherma zoveel goedkoper is dan de andere WP ? verbruik van verschillende toestellen al eens vergeleken

MVG
Stefan

afbeelding van johny-2
25/12/2008 - 15:46

Arnold,
Er is een Kwu meter apart aangesloten die het totaalverbruik van de WP installatie meet. Dus binnenunit, buitenunit, besturing pomp etc ...
Mvg Johny

afbeelding van johny-2
30/12/2008 - 21:32

Hallo,
Nu met de laatste dagen temperaturen s'nachts onder nul, deze nacht -10 graden, en overdag rond nulpunt loopt het verbruik natuurlijk op.
Tot op heden zit ik nu met een gemiddeld verbruik van 25.7 KWu per dag.
En ja met -10 graden buiten is de voorlooptemperatuur van de vloerverwarming +- 40 graden warm. Deze morgen was het binnen 20.5 graden warm.

afbeelding van heidi-4
05/01/2009 - 20:23

Hallo Liana,
Bij ons is het nog altijd 21 graden, hoewel het rendement met deze vrieskou wel wat lager ligt dan op andere dagen natuurlijk. Maar wij vinden het nog altijd een goeie investering.
Trouwens wanneer het zonnetje de hele dag schijnt, slaat ons systeem zelfs niet aan omdat het dan sowieso minimum 23 graden is binnen door de ramen tot op de grond langs de zuidkant. En aangezien het veelal zonnig is wanneer het heel koud is, dan is dit mooi meegenomen natuurlijk.

afbeelding van ah
05/01/2009 - 22:49
ah

Heidi

Met een COP van 3 met deze temp. buiten is dat 15 kWh warmte per dag ofwel een warmtelast van nog geen 600 watt

dat is geen passiefhuis maar een kwart van het verbruik van een passiefhuis

En dan heb ik nog geen warmwater gerekend stel dat je per dag 150 liter warmwater gebruikt van 40 graden dan kost het opwarmen hiervan met een cop van 3 al ca 8,5 kWh per 5 dagen

Gezien je diverse postings meen ik toch dat je gegevens (onbewust) absoluut niet accuraat kunnen zijn

Mvg Arnold

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.