Ruimte tussen dampscherm en isolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Ruimte tussen dampscherm en isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
24/11/2008 - 10:45

Beste forumleden

Een vraagje over het aanbrengen van een dampscherm onder een zadeldak: is het nadelig als er een paar cm ruimte zit tussen het dampscherm en de dakisolatie?

Ik moet namelijk eerst nog horizontale latten van 3cm op de spanten aanbrengen om dan pas het dampscherm en de afwerking (planchetten) te kunnen aanbrengen. De isolatie bestaat uit 25cm vlas onder een celit 4D onderdak.

Bedankt voor jullie hulp,
Guido

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/11/2008 - 13:21
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Guido,

Het is beter dat je dampscherm aansluit tegen de isolatie omdat anders convectiestromen worden bevorderd. Ik weet niet hoe de situatie bij u is maar normaal wordt het dampscherm ondersteund door de latten die de binnenafwerking dragen. Het dampscherm wordt dan op de spanten aangebracht met nietjes waarna de steunlatten worden geplaatst.

Jonas

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
24/11/2008 - 13:49

Guido,
Je hebt een onderdak van Celit. Dan kan geen koude buitenlucht zomaar indringen of aangezogen worden, en ontstaan er geen convectiestromen, maar is het stilstaande lucht (nog isolerend ook).
Dampscherm = a fortiori ook een luchtscherm.
Ik zie geen nadeel.

Rik

afbeelding van carl-2
24/11/2008 - 17:59

Wel degelijk eerst dampscherm en dan de latten. De latten dienen om je afwerking op vast te schroeven zonder het dampscherm te doorboren. De ontstane spouw kan dienen voor kabels/leidingen en zo kan je ook achteraf in de gyproc of planchetten nog een schroef draaien, zonder risico het dampscherm te perforeren.

Carl

afbeelding van fenix33
18/12/2008 - 12:50
oli

""Wel degelijk eerst dampscherm en dan de latten. De latten dienen om je afwerking op vast te schroeven zonder het dampscherm te doorboren""

Allemaal goed en wel, maar die latten moeten toch ook vastgeschroefd worden en die doorboren het dampscherm toch ook...?

Is het trouwens zo'n groot probleem als er een schroefje of een stroomkabel door het dampscherm gaat? Ik kan me niet voorstellen dat dit zo'n grote gevolgen kan hebben?

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/12/2008 - 16:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Allemaal goed en wel, maar die latten moeten toch ook vastgeschroefd worden en die doorboren het dampscherm toch ook...?"

Ja, maar doordat je er een lat tegen schroeft wordt de luchtdichting toch beter gewaarborgd (plat stuk hout dat gat van schroef toch wat afsluit) dan wanneer het enkel schroef, draad, ... zijn die er door gaan.

afbeelding van fenix33
18/12/2008 - 18:20
oli

Ik wil thuis op de zolderkamers isoleren tussen de spanten... En daaronder een verlaagd plafond maken (20 cm lager ongeveer). De kader van de plafond dient opgehangen te worden mbv draadstangen aan de spanten erboven... Maar dit gaat alleen als ik enkele gaatjes maak in m'n dampscherm waardoor de draadstangen gaan... Is dit een probleem? Hoe kan ik het anders oplossen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.