Droge lucht en toch loopt water van de raamstijl ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Droge lucht en toch loopt water van de raamstijl ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van karine
22/11/2008 - 17:42

Wij hebben hier in de woonkamer een vochtigheid van 50 en toch staat momenteel het water op de raamstijlen in de woonkamer.De druppels lopen er vanaf van al de ramen.

Hoe kan dat ?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
22/11/2008 - 18:51

Dat kan als de raamstijlen een grote koudebrug vormen.

Alu ramen die thermisch niet onderbroken zijn ?

Dirk

afbeelding van Hans Delannoye
22/11/2008 - 19:44

karine

50% RV is geen droge lucht, ik zou eerder zeggen dat dat het maximum is, zeker in de winter!
bij een RV van 50% en 22° binnentemperatuur gaat deze lucht verzadigd zijn bij +/- 11 a 12°C. als je raamoppervlak deze temperatuur bereikt, ga je dus condens krijgen.
daalt de RV naar 40%, gaat het condenspunt in de buurt van 6°C liggen.

hans d

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
23/11/2008 - 11:22

Hans,

Er is onderscheid te maken tussen buitenlucht en binnenlucht.
Met een systeem D (met of zonder wtw) evengoed als met eender welk ventilatiesysteem wordt vocht bevattende binnenlucht afgevoerd en 's winters vervangen door lucht die minder vocht bevat. De binnenlucht kan droger worden.
Wanneer de relatieve vochtigheid lager wordt dan 40%, kan dat leiden tot een hogere kans op ziektes.

Rik

afbeelding van Anonieme gebruiker
23/11/2008 - 21:21
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De gashaard uit en de cv weer aan.

afbeelding van tdemuynck
23/11/2008 - 21:47

Karine,

Ik heb hetzelfde probleem op mijn appartement. Intensieve kortstondige ventilatie, waar een raam openzetten het perfecte voorbeeld van is, is geen oplossing voor je probleem, wat mensen je ook vertellen. Ik zal dit even proberen uit te leggen.

Bij een bepaalde RV zullen na een bepaalde termijn ook al je meubels, gordijnen, zetels, en alles wat in je ruimte staat, een zekere hoeveelheid vocht gaan bevatten. Als je een raam openzet zal je vochtige lucht naar buiten voeren en drogere lucht naar binnen (zie ook post van hans). Het vocht in je meubels, gordijnen en dergelijke komt echter veel trager vrij, en blijft daar dus grotendeels in zitten. Als je na een uur verluchten je raam weer sluit, zal de lucht op dat moment een lagere RV hebben. Hierdoor zal het vocht uit je kasten en gordijnen weer naar de lucht "verplaatsen" waardoor je RV weer zal stijgen met de gekende problemen van dien.

Waarschijnlijk is dus de enige oplossing om een vorm van permanente ventilatie te voorzien. Het systeem D dat Hans aanhaalt is hier een mogelijkheid, maar zeker niet de enige.

Een regelmatig genoemde "oplossing" waarvoor je zeker moet opletten is het vervangen van je ramen door beter isolerende ramen. Hierdoor bestaat de kans immers dat het vocht in de lucht op de muren zal condenseren ipv op je raam. Dit zal enkel het geval zijn als je muren op dat moment kouder zijn dan je ramen, dus als je muren slechter geisoleerd zijn dan je ramen. Doe dit dus zeker niet zonder de eventuele neveneffecten te (laten) bekijken.

Onze huisbaas heeft gewoon enkele roosters boven de ramen laten plaatsen, en het vochtprobleem is grotendeels opgelost. Energetisch gezien is het hier wel de slechts denkbare oplossing uiteraard, en ook qua comfort is het verre van ideaal. Bekijk dus zeker verschillende opties en verschillende meningen voor je tot een effectieve aanpassing overgaat.

Veel succes met het oplossen van je probleem.

mvg,

Toon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.