luchtdichting rond ramen: binnen of buiten? | Ecobouwers.be

U bent hier

luchtdichting rond ramen: binnen of buiten?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van -Ann-
19/11/2008 - 10:05

Situatie: 1,5 steense muur waar 10 cm houtvezelplaat + 1,5cm crepi zal tegen gezet worden. Volgende week zetten ze de ramen. De kieren tussen baksteen en raam zouden we opvullen met isolatie (houtwol mag toch? Hoeft geen rotsol of zoiets te zijn?). Dan wordt geplakt en later dus de gevelisolatie en crepi.

Langs de binnenkant is er een onderbreking in het plakwerk. Onder de plankenvloer is het blote steen. Onze verdiepingen zijn van elkaar gescheiden door een plankenvloer op balken. Ter hoogte van die balken is er dus geen plakwerk.

Nu mijn vraag. Langs waar moeten we een luchtdichting voorzien?

- langs de binnenzijde?
Wat ik hier al gelezen heb over luchtdichtingstape voor de binnenkant:
ofwel Illbruck Butyltape ofwel Contega PV (Welke van de twee is best?)
Butylprimer op metselwerk strijken (want poreuze steen), een strookje plakken aan de binnenkant van het raamprofiel, dan raam plaatsen, isolatie proppen en dan ander strookje plakken tegen geprimerd metselwerk. Klopt dit?

- langs de buitenzijde?
Langs een kant lijkt het mij logischer de luchtdichting te voorzien langs de buitenkant aangezien we daar een continue schil kunnen hebben, terwijl dit langs de binnenkant niet kan (wegens geen plaasterwerk ter hoogte van de houten balken). Crepi is luchtdicht toch?
Of moet dit toch langs de binnenkant aangezien die tape een soort van dampscherm is en dan langs de verkeerde kant zit, achter de isolatie?
En indien dit beter is, op welke manier gaan we dan te werk? Ook met zo'n tape? Of is siliconen ook een luchtdichting?

Het is vrij dringend aangezien ze volgende week ramen komen plaatsen en indien de luchtdichting langs de binnenkant moet, dient dat te gebeuren bij de plaatsing van de ramen.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van -Ann-
19/11/2008 - 20:55
Ann

Niemand?
Ik weet het, ik ben ongeduldig maar wil de ramenboer toch nog op tijd contacteren indien er tape moet geplakt worden tijdens de plaatsing.

afbeelding van Hans Delannoye
19/11/2008 - 21:28

ann

dat is een heel simpele, luchtdichting (= dampdicht) altijd langs binnen, winddichting (dampopen) steeds langs buiten, zolang je je daar aan houdt, kan je niks mis doen.
al verkopen wij heel wat proclima, ik zou voor ramen voor illbruck butylband gaan, betere hechting.
aan de buitenkant zeker geen silikonen maar een goede zwelband.

krepie is niet dampdicht (of zou dat niet mogen zijn), gelukkig maar.

hans d

afbeelding van -Ann-
19/11/2008 - 21:43
Ann

Dag Hans,
Bedankt voor de info. Is die Butylband ook zinvol met die grote onderbrekingen in het pleisterwerk?
Zwelbanden heb ik inderdaad zien staan op de offerte van de plakker.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.