Electrabel GroenPlus | Ecobouwers.be

U bent hier

Electrabel GroenPlus

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van raf-4
18/11/2008 - 11:13

Gisteren ontving ik reclame van Electrabel om in te schrijven in hun nieuwe energiepakket GroenPlus:
- 100% groene energie
- gedurende 2 jaar vaste energieprijs
- 3% prijsvoordeel op aardgas

Naast het feit dat men voor 2 jaar vasthangt aan Electrabel lijkt het me op het eerste zicht interessant, of zijn er nadelen aan verbonden of addertjes onder het gras ?

Er is sprake van "gratis" overstap, en de prijzen zijn bijgevoegd. Zijn deze gelijk aan de huidige prijzen of hoger ?

Graag uw mening.

30 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/11/2008 - 11:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Verbonden zijn aan electrabel is sowieso een nadeel. De prijzen van electrabel zijn zeker niet de voordeligste op de markt. Voor elektriciteit ben je goedkoper af bij ecopower, lampiris, wase wind...
Ook voor aardgas zijn de meeste leveranciers goedkoper dan electrabel.
Uit ecologische overwegingen zou ik zeker niet voor electrabel opteren. Kies voor duurzame elektriciteit. Electrabel krijgt erg slechte milieuscores, wat ze verder ook mogen beweren.

Vergelijk de prijzen op www.vreg.be
Kijk naar de ecoscore op www.greenpeace.org/belgium/nl/groene_stroom/ranking

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/11/2008 - 12:07
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Gewoon ter informatie: ik heb net mijn afrekening gekregen van E**l en kan dus goed de simulatie maken (gas + elektriciteit).

Indien ik volgend jaar evenveel verbruik als vorige 12 maanden dan kost mij dit met 'groenplus' 12,9% meer.
Ik weet natuurlijk niet wat de gewone prijs volgend jaar zal zijn...

afbeelding van karl herrebout
18/11/2008 - 12:33

Raar hé, de prijs van wind en zon is toch gelijk gebleven.

Of was het het feit dat electrabel geen subsidies meer krijgt voor het vergassen met laag rendement van houtafval in oude steenkoolcentrales, onder druk van de houtindustrie, die de markt ontwricht zag omwille van de nieuwe afnemer.

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/11/2008 - 13:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De distributienettarieven zijn wel gestegen, dus daar kan het ook wel aan liggen. Ecopower is ook van 0,16 naar 0,17 cent per kwh gegaan.

afbeelding van thomas-16
19/11/2008 - 12:54

Ook bij mij kwam de simulatie voor groen plus een pak
duurder uit dan mijn huidige tarief (berekend op de
gegevens van de afrekening 4 maand geleden)

Electrabel is dan wel zo trots om te zeggen dat zij de
grootste hoeveelheid groene energie opwekken in België, ze
vergeten er wel bij te zeggen dat dit % gezien slechts
peanuts is in verhouding met hun overige productie.

Hier is het alvast duidelijk, zodra ik kan schakel ik over
naar Ecopower, ook 100% groen én goedkoper! (Jammer genoeg
was ik dit uit het oog verloren een paar maand geleden)

afbeelding van bertvdg
19/11/2008 - 13:03

Ik denk dat ecopower en wasewind bijne de enige zijn die ECHT 100% groene stroom kunnen aanbieden tegen een voordelig tarief.

Ecopower (weet niet van waaswind) werkt met een wachtlijst voor hun klanten. Ze nemen pas iemand aan als klant als ze daadwerkelijk die klant ook stroom kunnen geven van één van hun groene bronnen.

Als er meer vraag is dan aanbod moet de klant wacht tot er weer voldoende capaciteit is om ook stroom te kunnen opwekken voor de nieuwkomer of tot er een plaatsje vrij komt.

Ecopower moet dus geen groene stroom zitten aankopen van andere leveranciers of uit het buitenland wat maakt dat ze niet of veel minder onderhevig zijn aan prijsstijgingen.

Zo heb ik me toch laten informeren.

afbeelding van Anonieme gebruiker
19/11/2008 - 14:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Klopt. Je moet ook wel een aandeel kopen wil je klant worden. Maar dat is volgens mij een goede belegging, zo'n aandeel van een windmolen. Ik heb er maar meteen een aantal gekocht, dan weet je tenminste wat er met je geld gebeurt.
Heeft er iemand eigenlijk ervaring met beauvent en groenkracht? Dat zijn ook cvba's waar je als particulier aandelen van kan kopen tegen 6% divident.

afbeelding van bertvdg
19/11/2008 - 16:37

Idd, bij Beauvent kan je ook aandelen kopen. Het is hetzelfde systeem als bij Ecopower.

Bij Beauvent kan je wel geen elektriciteit kopen als particulier, ze zijn enkel producent van groene stroom en verkopen deze dan door aan elektriciteitsmaatschapijen.

Beauvent werkt nauw samen met Ecopower, ik geloof dat Ecopower ook geldschieter is in de projecten van Beauvent en omgekeerd. Een windmolen hoeft immers niet van 1 bedrijf te zijn, er kunnen er gerust 2 of 3 hun deel in investeren.

afbeelding van marc-4
19/11/2008 - 17:08

zou het kunnen zijn dat er sommigen hier appels en peren aan het vergelijken zijn.
De nieuwe prijslijst groenplus is een prijs vandaag opgesteld om stroom te leveren aan vaste prijs voor de komende 2 jaar.

De prijs op de factuur is de gemiddelde te betalen prijs over de laatste 12 maand.

hoe kan je nu die 2 prijzen met elkaar vergelijken, het een is in de toekomst op basis van actuele vooruitzichten en het andere is een afrekening van het verleden met gekende parameters.

afbeelding van dirk ooms
19/11/2008 - 23:49

Wat mij vooral stoorde aan het E...l blaadje was het ontbreken van effectieve cijfers van hun groene stroom productie. Zo blijft het bij vage beweringen omtrent hoe en waar die groene stroom dan wel opgewekt word.

Nog een doorn in het oog was het hoofdstukje Eureka!
De sinktoi was het enige dat het vermelden waard was.
Al de andere zaken zijn toch wel echt old-stuff in een nieuw kleedje of echt kompleet naast de kwestie zoals berbeque grap. Leuk voor die jongens maar kompleet absurd en zeker niet origineel, 20 jaar terug waren er al spitdraaiers die op batterijen werkten, gebruik oplaadbare batterijen en laadt ze op met een zonne laadstation en je "uitvinding" (pfff) kan het ganse jaar benut worden om ook andere batterijgevoede toestellen te voeden.

Deze samenloop van blunders maakt duidelijk de E...l op de verkeerde frequentie zit.

Wat die vaste prijs betreft, dat is pure speculatie, de elektriciteits prijs wordt bepaald door de gemiddelde olie en gas prijs met een vertraging van 6? maanden. Ik denk dat gezien de huidige olie prijs, de vrije elektriciteitsprijs één of twee centiem per kWh kan zakken tijdens het komende jaar.

Vele kleintjes maken een zeer groot bedrag voor E...l.

afbeelding van marc-4
20/11/2008 - 23:19

biomassa en pellets en volgens afgesproken normen vermoed ik.

echter waarom moeten wij weten hoe zij hun groene energie maken? Iemand moet het controleren en goedkeuren en greenpeace kan het bv proberen te controleren

als dit biomassa is, ga jij dan nakijken wat de inhoud ervan is of verwacht jij dat dat gerapporteerd wordt? Om het te weten moeten zij samples opsturen naar labo's die dit moeten onderzoeken. elke aangeleverde bagde is immers anders.

Wat wij moeten weten en kennen is dat de stroom groen is of niet.

Je gaat toch ook niet na welke SLA's je ISP heeft en hoe hij dit realiseert. Hij vermeld dit niet op zijn homepagina's en rapporteert dat zelfs niet aan u. Maar toch heb je voor die ISP gekozen voor uw internet. Je hebt de info van onafhankelijke objectieve bronnen om uw keuze te maken. Deze alinea is om een vergelijking te maken niet om over verder te discuteren, wil je dit maak een nieuw draadje aan aub

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/11/2008 - 09:10
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Toch even de voorwaarden doornemen:

Het begrip 'vaste prijs' slaat enkel op de prijs van de elektriciteit, niet op de totale kost voor de klant. Dus de ditributiekosten en toeslagen blijven variabel.

De 'vaste vergoeding' is ook al twee jaar vooruit gerekend: voor de laatste 12 maand had ik €85, wordt dus €114,78 (tweevoudig uurtarief)...

Huidige tarieven (BTW incl, zonder distributiekost etc.):
dag: 11,20 cent/kWh
nacht: 5,14 cent/kWh

Bottom line: je weet dus helemaal niet wat je de komende twee jaar zal betalen, zelfs al ken je precies je verbruik.

afbeelding van matthiasvk
21/11/2008 - 10:41

Reken daar maar de distributietarieven en zo bij om het totaalplaatje te maken. Overigens is je verbruik vrij groot; wij betalen zo'n 35 € per maand bij E.

afbeelding van pbrien
21/11/2008 - 12:30

Marc,

de samenstelling wordt inderdaad gecontroleerd door de overheid maar het blijft een feit dat ze:
- ten eerste biomassa (koffiedik, olijfpitten, houtstof en slibs) verbranden en dus zeer veel CO2 blijven uitstoten. Ik vind dit soort groene stroom van een heel andere orde dan groene stroom uit wind, getijden, waterkracht of zelfs WKK.
- ten tweede verbranden ze dit in oude steenkoolcentrales met bedroevende rendementen
- ten derde hebben ze ook nog eens het lef om spoelere emissienormen te vragen (zie http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/381/10589).

E........l is hier enkele en alleen bezig haar een imago een beurt te geven. Echte groene stroom produceren interesseert hen niet.

Peter

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/11/2008 - 12:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Verbruik? Heb ik bij mijn weten nergens vermeld.

Als je naar mijn 'vaste vergoeding' verwijst: dit is de jaarlijkse vergoeding die E**l aanrekent voor het contract (vroeger was dit zogezegd de huur van de meter of zoiets). Heeft niets te maken met wat je maandelijks moet betalen.

Sorry voor 't misverstand.

Voor groene stroom ben je m.i. nog altijd best af bij Ecop***r: daar betaal je gewoon een vast bedrag per kWh zonder vaste vergoeding of andere extra kosten. De factuur zal er dan ook wel iets eenvoudiger uitzien dan de 14 pagina's van E**l (ok dat is dan wel voor gas en elektra samen maar toch...)

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/11/2008 - 14:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Waarom gebruiken jullie altijd *** als je over electrabel of ecopower of... spreekt? Electrabel staat voluit in de titel, dus dat heeft weinig zin. Lijkt me trouwens handig om de naam voluit te gebruiken, zo kan je ook op deze pagina's komen als je een zoekmachine gebruikt.

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/11/2008 - 14:23
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Vind niemand het hier raar dat er deze week in de media discussie was rond de prijsstijgingen van 20-25%, die volgens allerlei bedrijven/controleorganen louter te wijten zijn aan distributie tarieven !

Ecopower gaat van 0.16 naar 0.17, dat is een stijging van een dikke 6%. Pakt al de rest dan op die stijging 300% winst ?

afbeelding van marc-4
21/11/2008 - 15:20

@dannyvho

ik betaal al jaar en dag die 114€ per jaar voor tweevoudig tarief, indien jij minder betaalt dan is er iets mis met de facturatie of verbruikte je bitter weinig.

een elektriciteitsmij kan toch alleen maar afspraken maken rond zijn eigen product toch? Je kan immers uw garagist niet verantwoordelijk stellen voor de brandstofwijzgingen, de BTW of taxwijzigingen in het gebruik van het voertuig dat je bij hem kocht.
Als je uw factuur uitsplitst in strikte energiekost en rest dan zal dit ongeveer 50/50 zijn. Of maw de helft van wat je betaalt is elektriciteit, welke dan nog een met een rendement tussen de 30-60% rendement werd opgewerkt uit energie.

@Peter B

Hetgeen ze gebruiken stoot CO2 uit inderdaad maar het is van 'verloren' producten die opgewekt hoogwaardige energie leveren en anders ook verwerkt worden en zo hun CO2 wel zullen afgeven, misschien over een iets langere tijd.

Electrabel heeft ook windmolen en zonneparken maar iedereen zwijgt daarover, waarom?

Dat zij andere CO2 normen vragen of liever flexibele normen zal vermoedelijk te maken hebben met het feit dat de massa welke zij verwerken een niet homogene en niet op voorhand kenbare samenstelling hebben. Het gemakkelijkste zal wel kolen, olie, pellets of nog beter gas zijn daar men daar én het rendement én de uitstoot van kent van voor men gaat verbranden.

Dat het 'oude' kolencentrales zijn, ja, maar wat begrijp je onder oud? De centrales ken ik van in mijn jeugd maar ik denk dat er geen enkel toestel meer staat welke er stond in mijn jeugd. Immers de centrales zijn aan revisies onderworpen en worden om de zoveel tijd (3 à 5 jaar?) vernieuwd, verbetert kwa producten, rendement opbrengsten. Naar ik begrepen heb zouden die centrales ook tri-shafts zijn. In mijn jeugd was dit een single shaft. Groot verschil kwa rendement, uitbating en uitstoot. Echter wij blijven spreken over 'oude' centrale maar het woord dekt niet de lading of wordt begrepen als t'is een oldtimer (die nog op loodhoudend zou moeten rijden), neen het zijn hypermoderne centrales. Kwa rendement denk ik dat die centrales deze van de nucleaire wel zal voorbijsteken.

Dat Electrabel het beter zou kunnen doen, daar twijfel ik niet aan. Dat een nieuwkomer het beter doet, daar twijfel ik nog minder aan. Indien jij een transportbedrijf runt met 100 vrachtwagens of ik ben nieuwkomer met evenveel centen dan denk ik dat ik een lager CO2 uitstoot kan nastreven en de jij na verloop van tijd ook wel zal kunnen als al uw 100 vrachtwagens gemigreerd zijn.

afbeelding van pbrien
24/11/2008 - 10:48

Marc,

ben het niet eens met die 'verloren' producten. De ladder van Lansink is volgens mij nog niet uitgeput. Als deze producten gecomposteerd worden heb je een volwaardige grondstof waar je geld voor moet betalen.

Pas als je het niet zou kunnen composteren moet je overwegen het te verbranden. Bij elektrabel is het volgens mij enkel om te doen om op een eenvoudige wijze hun % groene stroom te halen.

Ik heb het niet eens over de CO2-norm maar over de normen van de vervuilende stoffen chloor en boor (wat erger is dan CO2).

Onder oud versta ik achterhaalde procede's waarbij het rendement slechts een fractie is van wat het met de "best beschikbare techniek" kan zijn. Je kan de toestellen inderdaad verbeteren maar het procede blijft hetzelfde. Bij een dieselmotor kan je alle apparatuur vervangen maar dan wordt het nog geen hybridewagen.

Peter

afbeelding van de saedeleer herman
24/11/2008 - 11:42

Geachte, 400

Mijn adres is Centrumlaan 657/3 te 9400 Ninove.

Veel van mijn buren hebben van Elactrabel een aanbieding ontvangen voor het sluiten van een contract voor levering van elektriciteit en gas voor een periode van 2 jaar.

Als vaste klant van Electrabel (nr. 2 151 540 801)verbaast het me dat ik dergelijke aanbieding niet heb ontvangen. Is hiervoor een verklaring ?

Graag uw antwoord.

Herman de Saedeleer, Centrumlaan 67/3 te 9400 Ninove

afbeelding van koen-9
24/11/2008 - 16:09

Ik heb niets tegen het verbranden van biomassa voor het verkrijgen van electriciteit of warmte.

Wat wel erg is, zoals waarschijnlijk bij Electrabel het geval is, is dat de verbranding gebeurt bij een laag rendement. Dat is verspilling en dus niet 'groen'.

Groene E-bel electriciteit verhoudt zich tot Ecopower electriciteit zoals een open haard tot een houtpelletkachel.

Allé, in mijn ogen dan toch.
koen

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/11/2008 - 16:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

@De Saedeleer Herman

Misschien acht Eletrabel u te verstandig om u met dergelijke belachelijke aanbieding om de tuin te leiden.

afbeelding van geert-32
26/11/2008 - 15:38

Puur voor de prijs moet je het ook niet doen. Als je prijzen vergelijkt, en er de 100% groene uitkiest, dan kom je met de volgende rangschikking uit. Het verschil tussen Electrabel en de groenere spelers is miniem.

1. Belpower, Groen 3 jaar 791 euro
2. Electrabel GroenPlus 810 euro
3. Belpower, Groen 2 jaar 812 euro
4. Lampiris, 100% Groen 816 euro
5. Nuon, Nature 839 euro
6. Essent, Groen 3 jaar 844 euro

En ecopower (700 euro) dan natuurlijk, maar daar zit je met die enorme wachttijd.

Bron: http://www.aanbieders.be

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/11/2008 - 16:00
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

@Geert
6 maandjes wachten om minstens € 91 per jaar te besparen lijkt me niet te veel gevraagd.

Jouw berekening gaat wel over een elektriciteitsverbruik van 4117 kwh, dat zet je er ook best bij anders zegt je opsomming weinig.

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/11/2008 - 16:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

6 maandjes wachten om echte groene stroom te kunnen afnemen van een fatsoenlijk bedrijf en dan kom er nog eens bij dat het goedkoper is. Zo zou ik het persoonlijk argumenteren! ;-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/11/2008 - 16:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ja, zo kun je het ook stellen. Maar de meeste mensen hechten meer belang aan geld.

afbeelding van geert-32
26/11/2008 - 21:05

@Johan
ik wou vooral meegeven dat er vele alternatieven zijn naast Ecopower (en Electrabel). Ikzelf zit sinds enkele maanden bij Belpower, zonder enige problemen.

Ik krijg soms nl. de indruk in deze discussies dat er alleen maar Ecopower wordt voorgesteld als voorvechter voor groene energie. Dit terwijl er nog zeker 4 andere bedrijven actief zijn die elk individueel meer groene stroom opwekken dan Ecopower. En zonder vervelende wachttijden, en zonder instapaandelen.

PS. 91 euro is idd. ook wel veel geld, maar ik ben op voorhand 250 euro kwijt, ook al krijg ik dividend hierop en krijg ik het ooit helemaal terug. Ik moet het nu neerleggen.

afbeelding van dirk vansintjan
01/12/2008 - 21:01

Het blijft een goede zaak dat mensen zoals Geert kiezen voor groene elektriciteit, van diverse leveranciers.
Ecopower richt dan ook niet op alle verbruikers, die inderdaad hun gading voor groene stroom ook elders zullen vinden. Ecopower wil vooral mensen samen brengen die willen investeren (een aandeel kopen) in de productie van hernieuwbare energie en die dat als een goede zaak zien en niet per se als iets vervelends. Mensen dus die hun toekomst in de hand willen nemen. Het staat iedereen vrij om daar al dan niet voor te kiezen. Meestal nemen de mensen die daarvoor kiezen de wachttijd er graag bij.

afbeelding van dirk ooms
03/12/2008 - 21:30

"Volt" is een zeer informatief programma.
Eindelijk cijfers (of dan toch een percentage)
Volgens een medewerker van Electrabel is 75% van hun groene stroom afkomstig uit biomassa. Naar Duitse normen is dat niet zo groen.

afbeelding van marc-4
04/12/2008 - 10:38

als ik me niet vergis wordt slechts de helft van de productie van biomassa als groen gerekend. Indien ik het correct interpreteer dan neemt een groene klant het groengedeelte voor zijn rekening en de andere klanten de andere helft.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.