Zelfontbranding hout | Ecobouwers.be

U bent hier

Zelfontbranding hout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kristofn
05/11/2008 - 10:40

Ik ben van plan om de huidige open haard in ons huis te vervangen door een kachel. Deze kachel zal een 8-tal cm voor de huidige haard geplaatst worden waarbij een 3-tal centimeter boven de kachel (Altech Eclips) een onbehandelde eiken sierbalk (12x12cm) hangt. De oppervlaktetemperatuur bovenaan de kachel kan zo'n 250°C bedragen. Kan iemand aangeven hoe warm deze balk dan wordt en of dit problemen geeft voor zelfontbranding of ben ik mij onnodig zorgen aan het maken?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van wonko
05/11/2008 - 10:45

lijkt me toch wel riskant.
Ik zou het niet aanraden

afbeelding van bertvdg
05/11/2008 - 11:53

Ik denk dat het vlampunt van hout rond de 300°C zal liggen, soms minder. Afhankelijk hoe droog het is, welke houtsoort, behandeling met lak-vernis-verf...

Op deze temperatuur zullen er zich brandbare gassen beginnen vormen uit het hout en kan er bij ontsteking vuur ontstaan. Het zal nog niet zelfonderhoudend zijn zonder zijn ontstekingbron.

Bij een hogere temperatuur bereik je de zelfontbrandingstemperatuur en zal het zelfonderhoudend zijn en zal het hout blijven branden. Deze temperatuur is moeilijk te bepalen en voor elke stof/dikte/hoeveelheid anders.

250°C aan de buitenkant van de kachel, en zo dicht tegen een houten balk zou ik toch niet doen. Het zal mss niet direct branden maar 't zit er toch dicht tegen.

afbeelding van rik.pillen
05/11/2008 - 18:01

Grote-hitte verwekkende rookkanalen/kachels e.d.m. moeten volgens bouwkundige normvoorschriften op minstens 16 cm afstand blijven van houten elementen, anders is de aannemer die dit voorschrift niet respecteert er beroepsmatig voor aansprakelijk.
Je krijgt na verloop van tijd gegarandeerd brand in je woning als gevolg van pyrolyse (zelfontbranding) van het hout, als je onvoldoende afstand houdt.
Best je kachel een flink stuk meer vooruit brengen dus (weg van het houten element).
Als brand-expert heb ik het helaas reeds te vaak gezien dat door het niet respecteren van de nodige afstand soms belangrijke branden ontstaan in woningen. Goed opletten dus !

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.