Pelletkachel met luchtverwarming op kantoor? | Ecobouwers.be

U bent hier

Pelletkachel met luchtverwarming op kantoor?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van robertv
27/10/2008 - 17:02

Hallo allemaal,
Ik zie dat dit forum erg actief is, en aangezien ik er zelf niet helemaal uitkom, zou ik graag wat advies willen vragen.

Voor mijn kantoor wordt momenteel een nieuw pand gebouwd. Het wordt casco opgeleverd, dus ik moet nog verwarming etc. regelen. Nu wil ik dit op een duurzame manier doen.

Mijn nieuwe kantoor is een ruimte van 6 meter breed, en 12 meter diep. 3 meter hoog (maar met wat systeemplafond, zal het uiteindelijk 2,5m hoog worden. De smalle kant is de voorkant van het pand, en rechts en links heb ik 'buren'.
Dan is er nog een eerste verdieping, welke ook 6 bij 12 meter is, ook 3 meter hoog (daar komt ook systeemplafond).
Daarbovenop is een plat dak.

Ik zit zelf niet in de verwarming (hvac?) branche, maar in de automatisering, dus weet niet precies wat nou het beste is.

Wat mij aanspreekt (maar weet dus niet of dat slim is).
Is bv. een pelletkachel met luchtverwarming (buizen en inlaat/uitlaat zouden in het systeemplafond verwerkt kunnen worden, denk ik?) De luchtverwarming eventueel met op een soort warmte terug win installatie. En ik wil een koel-optie hebben, zodat 's zomers (tis toch een plat dak) er i.p.v. warme lucht, koele lucht rondgeblazen wordt.

Andere belangrijke punten:
- Ik wil op de begane grond en op 1e verdieping onafhankelijk van elkaar kunnen warmen/koelen. (wellicht ga ik 1 verdieping verhuren)
- Op kantoor gebruik ik erg weinig warm water, dus hier zat ik te denken aan bv. een klein electrische boiler/geiser die in het keukenkastje wordt weggewerkt.
- Als ik op deze manier een gas-aansluiting kan besparen, scheelt dit ook op de vast-recht kosten elke maand.

Wat ik denk wat niet handig is:
- vloer verwarming, want dat is te traag, en blijft lang warm, maar dat is niet nodig voor een kantoor (5 weken per week, 9 uur per dag moet het warm zijn, daarbuiten niet).
- warmte pomp in de grond. Om het kantoor heen zijn parkeer plaatsen, dus volgens mij is er geen ruimte om wat buizen de grond in te boren.
- radiatoren. Lijkt me niet handig om aan de muren radiatoren te hangen en als je je buro er tegen aan zet, dat dit minder efficient is.

Ik heb al diverse bedrijven in NL gemaild, maar ik krijg erg weinig reactie. De paar die wel reageren willen ook eerst weten wat ik precies wil. Maar juist dat weet ik niet, omdat ik niet weet of datgene wat ik voor ogen heb misschien wel helemaal niet werkt in de praktijk.

Alvast Thnx voor de reacties!

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/10/2008 - 18:14
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dag RobertV,

Ik heb een inbouw pelletkachel met kanalisatie waarmee ik 3 ruimtes verwarm, maar een koeloptie in een pelletkachel ken ik niet.

Ik werk met een pellbox SCF van Edilkamin.

Mvg,

Steven

afbeelding van ah
27/10/2008 - 21:19
ah

robert

ik weet niet of een pelletkachel ideaal is; omdat je ook wil kunnen koelen moet je toch investeren in de kanalen, roosters, en de inverter warmtepomp (''aircounit''); het is dan nog maar een kleine stap om tot een volwaardig luchtverwarmingssysteem te komen met verwarming en koeling en warmteterugwinnig over 1 systeem. Pelletkachel moet je ook ruimte hebben voor een silo voor paar kuubs pellets, regelmatig schoonmaken.

Voor duidelijkheid, heb niets tegen pelletkachels, heb er zelf 1, maar voor zo een kantoor (waar ook koeling en ventilatie in komt) is t 1 stap tever.

Kun je nog uit isolatiewaardes voor dak en wand en glas kiezen? Daar zit de grootste winst, ik zou voor een dak met rc=5 kiezen en wanden minimaal 3,5 liever 4,5. Glas u=1.0

Wellicht is dat met de bouwer nog bespreekbaar?

Mvg Arnold

afbeelding van robertv
27/10/2008 - 21:35

Hoi Arnold, bedankt voor je reactie.

Helaas koop ik het pand van een projectontwikelaar, en het pand is ook al 50% af, dus ik heb weinig invloed op datgene wat al besproken is.

Ik heb zo even ook niet de isolatiewaardes bij de hand,
zal morgen eens kijken of het op de bouwtekeningen staat.

De wanden zijn nog kaal, dus ik zou daar zelf nog wat isolatie + gipswandjes ofzo tegenaan kunnen plaatsen. En zo is er ook vast wel wat te isoleren boven (achter) het systeemplafond, lijkt me.

Het nieuwe kantoor is 4x groter dan datgene wat we nu hebben, dus als nu ruimte zou moeten reserveren voor pellet opslag, zou dat geen probleem zijn.

Een volwaardig luchtverwarmingssysteem waar je het over hebt, dat zou dan gas-gestookt zijn? Gebaseerd op electriciteit, lijkt mij weer zo onefficient.

We krijgen wel een gas aansluiting mogelijkheid in de meterkast, maar ik zie daar toch mogelijke 'hobbels' in de toekomst betreft de beschikbaarheid en prijs.
Vandaar dat ik de pellet mogelijkheid wel aantrekkelijk vond.

Mvg,
Robert

afbeelding van ah
28/10/2008 - 20:40
ah

luchtbehandeling middels inverter warmtepomp gaat puur electrisch dus geen gasaansluiting voor nodig. Electrisch lijkt duur maar zo'n installatie verwarmd met een cop van 3 a 4,5 dus elke kwh stroom levert ca 4 kwh warmte, rest wordt onttrokken aan buitenlucht.

Je zou eens op google op vrf kunnen zoeken, bedrijven als mitsubishi en daikin zullen je graag naar een locale installateur doorverwijzen

Pelletkachel kan natuurlijk altijd, echter je zal altijd nog koeling nodig hebben dus je investeerd dan dubbel.

Mvg Arnold

afbeelding van marit
31/10/2008 - 11:17

Hai Robert,
Zit mezelf te informeren over isoleren kom jou mailberichten tegen.Even hardop denkend:
Je hebt een plat dak zeg je,zijn zonnecollectoren met de nieuwe subsidie's geen optie, met teruglevermogelijkheden van je overtollige opgewekte stroom.
Je warmte via vloerverwarming(elektrisch of leidingen),en zo ook je plafondplafond.Koelen doe je dan via die zelfde opgewekte energie die in stroom omzet Reserve acuu's voor de mindere dagen en in nood van het net.
2 dagen per week niet verwarmen is met vloerverwarming(trouwens elke verwarming )niet aan te bevelen.Moet je zo'n boost doen op maandagmorgen, is niet energiehandig.

Geen gasinstallatie, onderhoud, onnodig gas voor de waakvlam ook als is het hoogrendement.
Voorzover ik als leek in deze,18 graden vanaf de grond behaagelijk vindt, en misschien ramen aan de zonnekant voor de winter, kun je daar wel wat mee doen.
Ook voor het gescheiden gebruiken van je 2 verdiepingen, 2 tellers?.Vrienden hebben net met de nieuwe regeling met het weer van de afgelopen weken, al terug geleverd aan het net.Ken de regelingen niet, maar zij spreken (flink pand) kosten uiteindelijk 2 a 3 duizend euro, nu wel 1 een keer betaald.(dacht 17000 euro)
En doen daar nu alles mee, krijg terwijl ik dit schrijf een bericht dat ze de eerst 1300 euro krijgen teruggestort van het e bedrijf!Ik weet niet hoe groot je dak is, en hoeveel subsiedie je krijgt.de unit is ook niet zo groot.
Misschien wel de moeite waard hier ook naar te kijken.

Groet,
Marit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.