Rotswol - nieuw | Ecobouwers.be

U bent hier

Rotswol - nieuw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van frank-3
14/10/2008 - 09:10

Beste,

Ik moet dringend een keuze maken in de spouwisolatie. Ik ben van oordeel om met rotswol te werken, mijn spouw is 15cm. Mijn aannemer wil min 1cm luchtspouw houden zodat hij makkelijker/mooier zijn gevelmetselwerk kan optrekken. Ik volg hem daarin.

't is misschien wat muggenzifterij maar. Rockwool heeft nieuwe diktes, dus ik heb de keuze ofwel 1 dikte van 14cm ofwel 2 platen geschrankt van 4cm en 10cm. Wat is het beste en hoe het beste verwerken (extra spouwhaken,...)?

Als mogelijk zou ik ook met de 431Adapt willen werken, omwille van zijn prijs. Maar dan wil ik er wel 100% zeker van zijn dat hij niet afzakt/nat wordt/isolatiewaarde verliest!! Iemand ervaring?

Ik lees ook dat de rotswol plaat bekleed kunnen worden met een zwartvlies. Zou dit de waterkerendheid kunnen bevorderen?

Bedankt voor jullie advies

7 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
14/10/2008 - 11:24

Frank,

De 431 Adapt is idd goedkoper maar de densiteit is 40kg terwijl de 434 70Kg is. De 434 is dus dichter van samenstelling en zou nog minder kans mogen hebben op uitzakken.

Hoewel, als je voldoende bevestiging voorziet (5/m) kan rockwool volgens mij niet uitzakken.

Het zwarte minerale vlies heeft idd extra waterkering maar is in een spouwmuur volgens mij niet direct nodig. De slagregen is al tegengehouden door de gevelsteen.

afbeelding van frank-3
14/10/2008 - 11:39

Bert,

Is het zwarte minerale vlies ook niet goed om ventilatie in de isolatie te vermijden bij mijn luchtspouw van 1cm.

Zou dit ook niet goed zijn als extra waterkering bij contact tussen spouwisolatie en gevelsteen, of heeft dit weinig effect?

Volgens mijn bouwmateriaalhandelaar zou je best je spouwhaken om de 60cm steken, zo kan je makkelijk te werk gaan zonder de isolatie te veel te beschadigen en makkelijker aansluiting hebben op de andere platen. De spouwhaken komen dan tussen 2platen in te zitten. Als extra bevestiging zou je dan nog 1 of 2 punten kunnen verankeren in het midden van de plaat met nadien ingeboorde pvc ankers.

afbeelding van bertvdg
14/10/2008 - 13:50

Ik denk dat de ankers niet echt een probleem zijn. Je prikt immers gemakkelijk door de isolatie.

In hoeverre de ventilatie in uw isolatie een invloed heeft durf ik nu niet direct zeggen. Mocht dit van belang zijn zou je kunnen zeggen dat het minerale vlies hier inderdaad beter voor zou zijn.

Maar ga je nog veel ventilatie of sterke luchtstroming hebben in een spouw van 1cm?

Let wel, het zwarte vlies kost ook wel meer.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
14/10/2008 - 14:05

Het zwarte minerale vlies is als waterkering maar van nut als de spouw helemaal vol zit.
Met goed geplaatste rotswol (goed tegen elkaar en tegen het binnenspouwblad) is geen convectiestroming te vrezen, ook nit met restspouw van 1 cm. Dan kan je het vlies dus beter weglaten.

afbeelding van wgb
14/10/2008 - 19:24
wgb

Lijkt mij toch van niet. Het zwarte vlies kan het indringen van vocht in je isolatieplaten voorkomen. Dus is een soort damprem.
*wgb*

afbeelding van GeertBellens
14/10/2008 - 19:35

Neen, dan is het een waterdichting :)

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
14/10/2008 - 21:12

Damprem ? dan zou het aan de binnenzijde moeten zitten.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.