Fotovoltaische cellen - ik weet het absoluut niet | Ecobouwers.be

U bent hier

Fotovoltaische cellen - ik weet het absoluut niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan dk
01/10/2008 - 20:41

Hoi,

Ook ik heb mij laten verleiden tot de wonderen van de fotovoltaische cellen maar de prijzen van de offertes die ik ontvang, liggen zo ver uit elkaar dat ik écht niet meer weet waar ik momenteel sta. Elke dealer heeft blijkbaar een eigen visie welk vermogen de installatie dient te hebben en daarom vraag ik jullie mening.

Hieronder vermeld ik het verbruik dat wij vorig jaar hadden. Graag had ik geweten welk vermogen per PV- module jullie aanraden en hoeveel panelen we het beste zouden laten plaatsen (dak 45 graden en pal in het zuiden). Alvast bedankt

2007 Piek: 1613 kWh
2007 Dal: 2568 kWh
2007 Totaal: 4181 kWh

19 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
02/10/2008 - 00:10

Jan,

Met 3KWpiek moet een gemiddeld gezin makkelijk z'n volledig verbruik kunnen dekken.

In jouw geval moet dan wel eerst het verbruik omlaag, want je zit een stuk boven het gemiddelde.

Dirk

afbeelding van wonko
02/10/2008 - 07:50

Ik kan Dirk grotendeels bijtreden.
Natuurlijk is de situatie van iedereen anders en is het moeilijk om louter op basis van verbruikscijfers een oordeel te vormen.

Maar inderdaad, het lijkt wel een hoog verbruik. Veel mensen staan ook niet stil bij wat al hun toestellen verbruiken. Ik heb op het forum van de klimaatwijken regelmatig iemand weten verkondigen dat ze flink geschrokken waren toen ze het verbruik gemeten hadden van één of ander toestel (vijverpomp is een voorbeeld dat me bijgebleven is).

Voorstel:
Doe misschien mee aan de klimaatwijken campagne. Wij hebben vorig jaar meegedaan en heel veel bijgeleerd.

Kijk eens of jouw gemeente ook meedoet en schrijf je gewoon in.

afbeelding van matthiasvk
02/10/2008 - 08:59

Stappenplan:

1) Evalueer en verminder je verbruik. Het heeft geen nut een installatie te leggen die je huidig verbruik dekt als dit gemakkelijk te verminderen is. Heb je al een energiemeter? Heb je sluipverbruik & standbyverbruik al aangepakt? Let je apparaten die niet in gebruik zijn effectief af? Hoe zit het met de verlichting, allemaal gloei- of halogeenlampen of allemaal spaar- en LEDlampen?

2) Bepaal je budget. Prijzen van installaties kan je vrij goed inschatten, dus bekijk of je genoeg kan voorzien voor je gehele verbruik of enkel je piekverbruik, of enkel een deel van alles.

3) Bepaal de grootte. Het is niet zo nuttig van een installatie te leggen die groter is dan je totale verbruik. Als je bv nog 3000 kWh verbruikt in totaal per jaar kan je met een installatie van 3500 Wp zo ongeveer je totale verbruik dekken.

4) Vraag offertes aan en vergelijk die goed.

5) Installatie plaatsen :-)

Veel informatie vind je ook op het zonstraal forum: http://zonstraal.forumup.be/index.php?mforum=zonstraal

afbeelding van wonko
02/10/2008 - 09:36

Als je weet hoeveel je minimale verbruik is (na besparingsinspanningen), trek er dan je gratis electriciteit ervan af (100 kWh per gezin + 100 kWh per gezinslid). Het bekomen verbruik is volgens mij de opbrengst waar je naar moet streven.

Om de (gemiddelde) opbrengst van de instalatie die je wilt plaatsen te evalueren kun je gebruik maken van deze simulator http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php#

Eerst op het kaartje je ligging aangeven (inzoomen tot gewenste detailniveau). En dan de gegevens van je systeem ingeven in het grijze kadertje.
Deze berekening houdt rekening met de ligging, de orientatie, ......

Als je meer vermogen installeert dan je volgens bovenstaande methode uitrekend, dan riskeer je in erg zonnige jaren onder je vorige meterstanden te eindigen en dat krijg je niet terug. Dit jaar hebben wij bijvoorbeeld geen 85% van het piekvermogen geproduceerd, maar wel 100%.

Een kleinere instalatie plaatsen is natuurlijk ook mogelijk. Dan speelt je dakoppervlakte en beschikbaar budget een grote rol.

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/10/2008 - 21:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik ben ervan overtuigd dat zonne energie de oplossing is voor de toekomst.
(Want de hoeveelheid energie van de zon die per dag de aarde bereikt is 27 keer groter dan de jaarlijkse energiebehoefte van alle 6,1 miljard aardbewoners !)
Maar niet met de cellen die momenteel gebruikt worden. Deze zijn te duur en hebben een te laag rendement. Zonder subsidies zou het niet lonen, dit zegt al genoeg. Een investering die niet binnen 5 jaar is terug verdiend is nooit goed. Niemand kan meer dan 5 jaar vooruit kijken.
Dat de energie prijzen blijven stijgen is natuurlijk een fabeltje. Dat kan helemaal niet want dan kan niemand het meer betalen. De energie prijzen gaan juist dalen, en niet zo een beetje ook. Dus die terug verdien tijden zijn allemaal onzin. Er is meer dan genoeg energie zon, wind, geo, getijden, waterkracht enz. En ook een netwerk is niet noodzakelijk. Iedereen krijgt genoeg zonne energie aan huis. Momenteel kan het alleen nog niet grootschalig rendabel benut worden. Maar hier komt snel verandering in.
Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over zonne cellen die 500 x effectiever zijn !
http://www.telegraaf.nl/buitenland/1962683/__Kind__12__doet_revolutionaire_vinding__.html?p=17,2

Dus een panneel van 1kW zou dan 500 kW kunnen opbrengen. Nou dan kun je je hele huis elektrisch verwarmen en je hoeft ook niet meer te isoleren. Ook geen dure warmtepomp maar gewoon elektrische vloerverwarming. Het is immers gratis energie.
Ook elektrisch koken enz. Elektriciteit is gewoon de techniek van de toekomst. Perfect regelbaar en goedkoop.

Lijkt me ook een logische ontwikkeling aangezien het verwarmen dmv verbranding werkelijk uiterst primitief is, zelfs met een rendement van 100%.

Dus denk goed na waar je aan begint, ik zou nog een tijdje afwachten en enkel investeringen doen die binnen 5 jaar terugverdiend zijn.
Het grootste probleem voor de toekomst is waarschijnlijk zuiver WATER en niet energie.

afbeelding van Jeanke2
03/10/2008 - 10:25
Jan

Beste forumlezers,

Ik lees steeds dat de meter terugdraait als je energie produceert, of minder vooruitdraait. De winst die je hiermee haalt ligt rond 0.15€ per kWh. Kan dit wel? Mijn piekprijs voor electriciteit ligt rond de 0.08€ per kWh en mijn dalprijs rond de 0.04€ per kWh. Het is toch enkel de verbruiksprijs (prijs per kWh) die verminderd en NIET de vaste kosten (die trouwens 70% van de totale kost bedraagt).

- Klopt dit of maak ik een redeneringsfout?
- Als de zonnecellen in het weekend produceren brengen ze zelfs minder op.
- Wat gebeurt er als je tijdens de piekperiode meer produceert, dan je max piekverbruik? Gaat men dan het dalverbruik verminderen?

afbeelding van jef-14
03/10/2008 - 11:07
jef

Je vergeet inderdaad de groene stroomcertificaten 450 Euro per 1000 KWH of 0.45 per kwh.
Je belastingsaftrek ( 2 x 3400 Euro)
Stel je plaatst een installatie van 3.3 Wp of 2805 Kwh voor 17000 euro
Trek daar 6800 Euro belastingsvoordeel af blijft er 10200 af te schrijven.
2805 kwh x (0.45 + 0.08) = 1487 Euro per jaar
10200 gedeeld door 1487 = 6.86 jaren.
Maw zonder prijsstijging van de elektriciteit gedurende meer dan 6 jaar is je installatie na iets meer dan 6 jaar terug verdiend !

afbeelding van matthiasvk
03/10/2008 - 15:08

Je redeneringsfout is dat je 70% van de prijs ziet als 'vaste kosten'. Dit is fout, aangezien het variabele kosten zijn die op je verbruik gerekend worden, namelijk distributie & taksen. Dan komt je variabele prijs rond de 0,17 € per kWh.

afbeelding van Jeanke2
03/10/2008 - 19:00
Jan

Hoi Matthiasvk,

Ik heb mijn factuur van electrabel nog eens nagekeken en uit niets blijkt dat de vaste kosten berekend worden uit het verbruik. Dus, ik zie niet direct in dat je dit dan als variable kust kan aanduiden. Zoals ik het begrijp, zal ik als ik mijn verbruik druk tot 0€ (mooi streefdoel zou ik zeggen), nog steeds de ongeveer 400 € moeten betalen. Waar zie ik dit verkeerd?

afbeelding van rik-3
03/10/2008 - 20:56
rik

Zoals Matthias schrijft zijn de distributietarieven en nettarieven wel afhankelijk van het verbruik (ook al staat dat op de factuur niet vermeldt als verbruik x prijs). Zie vb van volgend tariefplant van Energyplus van Electrabel:

http://www.electrabel.be/assets/content/b2c/R_INDEXE_E_NL_EF8F4D3C8B1A4C2DA560A9D2916C6D7E.pdf

Ik stel voor dat je eens de kostprijs berekent op de site van de vreg. Je vult eens je gegevens in zoals je die nu hebt, en nadien vul je de gegevens in rekening houdende met de productie van de zonnepanelen.
De 2 resultaten kan je dan vergelijken en uitmaken hoeveel je minder zou betalen met een PV installatie.

http://www.vreg.be/nl/04_prive/02_kiezenleverancier/03_vergelijk.asp

Vergeet ook niet wat Jef hierboven gemeld heeft. Want dit is de grootste inkomstenbron.

groeten,

Rik

afbeelding van rik-3
03/10/2008 - 21:04
rik

heb net even de simulatie gedaan voor jou met uw verbruik die je op gaf in het begin:

dag 1613
nacht 2568

Daarvoor betaal je met energyplus: 784€

Indien je nu een PV installatie installeert die je volledig dagtarief dekt krijg je het volgende:

dag 0
nacht 2107 (= 2568 - 1613*2/7)

Hiervoor betaal je 343€

afbeelding van Jeanke2
06/10/2008 - 10:57
Jan

Jullie hebben gelijk. Door de absolute duidelijkheid van Electrabel (dat zijn we gewoon zeker) blijkt inderdaad dat de extra heffingen verbonden zijn aan het verbruik. Ik heb dit ook gevonden op een (goed verstopt) document bij Electrabel. Heb ondertussen zelf mijn simulatie gedaan naar de huidige kost en ben bijna van mijn stoel gevallen van het verschieten. De tarieven zijn weeral 10% de lucht ingegaan tegenover 5 maand geleden. Mensen, waar eindigt dit toch.

Als je het tariefplan goed bekijkt, zit je (ingeval van dubbeltariefmeter) met een vaste kost die je sowieso kwijt bent van (meterhuur en ...) ongeveer 120€. Maar, aangezien je enkele honderden kWh gratis krijgt, valt die vaste kost nagenoeg weg (nog een 30-tal €.

Ik ben nu nog alleen aan het twijfelen over dubbel of enkel tariefmeter. Aangezien ik hoofdzakelijk nachtverbruik heb en de opwekking hoofzakelijk overdag gebeurt, ga ik vooral Electrabel sponseren. Ben van plan om namelijk minimum 90% van mijn verbruik te dekken via de groene stroom.

PS1. Ben een advertentie tegen het lijf gelopen van Renergy (sorry voor de merknaam) waar de mono kristalijne panelen ongeveer 4€ kosten per W. Site is nog niet volledig operationeel.

PS2. De groene stroom certificaten ben ik inderdaad niet vergeten. Maar die zijn natuurlijk wel relatief. Als de prijzen zo de lucht in blijven gaan, betaal je na een 8 tal jaar al even veel voor de energie dan je krijgt voor de GSC.

afbeelding van jan dk
03/11/2008 - 21:00

Even terug naar het begin van deze discusiie en waarover het ging....

Ik heb het stappenplan van "matthiasvk" gevolgd en ben oa. een energiemeter gaan halen en man, wat ben ik geschrokken van het vervruik van sommige toestellen. Onze elektriscjhe boiler (200 liter) van 13 jaar oud verbruikte maar liefst 7,2 kWh/24 uur!

Enfin, heb een paar drastische ingrepen gedaan zoals de installatie van een nieuwe boiler (100 liter), sluimerstanden uitgeschakeld...

En nu, nog ff wachten op 2 offertes van PV -panelen. Heb er 4 binnen en nog voor het eindejaar neem ik een beslissing

C ya

Jan

afbeelding van de swa
04/11/2008 - 13:22

Ach, al dat vrekkig gezeur over sluimerstanden en ander ongedierte! Leg gewoon je dak vol met PV. Punt, opgelost.
Voor alles dat je produceert krijg je dan GSC's, en als je het geproduceerde zelf niet op krijgt, installeer dan enkele toestellen extra en laat hier en daar wat toestellen permanent aanstaan (bv. buitenverlichting, pc's, nachtlampjes, camera's,...)

afbeelding van maarten-16
04/11/2008 - 14:27

Mooie bijdrage Swa,

Fiscaal en finacieel gezien heb je gelijk.

Milieu is wat anders.

Best de laagste investering met de hoogste milieuopbrengst.
Dit is eerst besparen, het laatste is wrschnlk wel PV.

Maarten

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/11/2008 - 14:35
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Swa heeft financieel gezien geen gelijk, en ecologisch helemaal niet.

Maar ja, er zijn nu eenmaal van die mensen die de wereld gewetenloos naar de kl.... helpen.

afbeelding van maarten-16
04/11/2008 - 16:13

Bartjeuh,

Reken eens na hoeveel windmolens, zonnedaken, ... jen nodig hebt om iedereen elektrisch te laten rijden.

In het boek van nina peeters 'de planeet wordt heet' staat bvb dat in het VK een strook van 10 km breed langs de ganse kust vol met windmolens nodig is om het ganse VK-wagenpark te laten rijden.

Alternatieve energie is nog geen (volledig) alternatief voor de huidige vormen.

Maarten

afbeelding van jef-14
04/11/2008 - 16:58
jef

Van zodra er betere ( lees meer rendabele) PV installaties bestaan zou er inderdaad geen reden meer mogen bestaan om een maximale wattpiek op te leggen maar zo ver zijn we nog niet. Zonder GSC zullen er weinig mensen PV panelen op hun dak leggen dus begrijp ik wel degelijk de fiscus die de beschikbare middelen wil spreiden.
Anderzijds zie ik echt niet waarom we de kust vol windmolens moeten zetten.
Naast windmolens zijn er nog heel wat systemen om groene stroom te produceren.
Elke hoeveelheid niet groene energie die we besparen is welkom.
Ik denk dat momenteel elektrische auto’s ( rechtstreeks, via waterstof of via luchtcompressie) het beste alternatief vormen.

afbeelding van louisr
04/11/2008 - 23:27

Jan DK,

Bij wie heb je allemaal prijs gevraagd?
Van welke regio ben je afkomstig?

Ik kan je ook een firma uit genk aanbevelen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.