Enkel vloerverwarming/tussenseizoen. | Ecobouwers.be

U bent hier

Enkel vloerverwarming/tussenseizoen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van frank-3
30/09/2008 - 16:16

Beste,

We beginnen nu met het bouwen van een woning. Deze zal uitgevoerd worden in klassiek metselwerk met vloer 8-10cm EPS, 13cm rotswol in de muren en 24cm papiervlokken in het dak. Het beschermd volume is +/- 710m³ en we hebben een beneden oppervlak van +/- 105m². We hebben enkele vragen rond het verwarmen van de woning. Verluchting met WTW.

Ten eerste, volstaat het de woning te verwarmen met enkel vloerverwarming, zonder dat de vloerverwarming te heet gestookt moet worden? Onze keuken ligt met plat dak buiten het groot volume (hierbij zeggen enkele installateurs dat hier een probleem zal zijn en er beter een radiator bijgeplaatst moet worden?!)

Ten tweede, is vloerverwarming comfortabel in het tussenseizoen?

Ten derde, we willen een klein houtstoof zetten, geeft dit problemen met de vloerverwarming (te warm)?

Enkele installateurs zeggen dat enkel met grote radiatoren werken even zuinig is als met vloerverwarming en je kan het makkelijker regelen in tussenseizoen. Wat is jullie mening?

bedankt

Frank

102 Reacties

Reacties

afbeelding van patrick m
30/09/2008 - 18:24

Frank,

Vloerverwarming is perfect comfortabel, zonder bijkomende radiatoren, ook in het tussenseizoen;

Bovendien, als je goed isoleert, is er geen tussenseizoen meer.

Wanneer is tussenseizoen, nu ? Ik heb ongeveer dezelfde isolatie als jij (15 muur, 30 dak de vloerverwarming staat nog steeds niet aan...

Die installateurs die je een bijkomende radiator willen verkopen kunnen twee bizarre redenen hebben: of ze willen meer verkopen, of ze verkopen een vloerverwarmingsysteem dat in de winter niet performant genoeg is en op dat ogenblik een bijkomende radiator nodig heeft.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
30/09/2008 - 19:34

Beste Frank,

Ten eerste : vloerverwarming is comfortabel, op zich.
Maar : wil je (alle) slaapkamers actief verwarmen of niet ?
Installeer daar in elk geval géén vloerverwarming, of je die slaapkamers nu wil verwarmen of niet.
Is je benedenvloer boven kelder of kruipkelder, isoleer dan méér dan je opgeeft ;is die op volle grond, pas dan ook een verticale randisolatie toe.
Kies voor zeer goed isolerend raamwerk en HR++ beglazing voor je vensters.
Maak een warmteverliesberekening om de vermogens te bepalen die je nodig hebt.
Zijn die klein, bezin dan welke verwarming te kiezen en installeer ook géén vloerverwarming in je keuken; installeer er ook geen in je woonkamer als je overdag gedurende langere tijd uit werken bent.
Onderzoek wees uit dat een systeem met LT radiatoren economischer is. Wat enkele installateurs zeggen is dus juist en je kan het makkelijker regelen in dat wat men gewoonlijk "tussenseizoen" noemt maar in een goed geïsoleerde woning eigenlijk niet meer bestaat (zie hierna).

Ten tweede : is vloerverwarming comfortabel in het tussenseizoen ?
Comfortgevoel is relatief en heeft vele aspecten.
In een goed geïsoleerde woning bestaat geen "tussenseizoen" want voelt men aan verwarming al dan niet behoefte over meerdere korte tot langere tijdspannen buiten de aaneengesloten periode dat de verwarming compleet uit blijft.

Ten derde : zet maar een houtstoof en vrees geen problemen met de vloerverwarming als je die tijdig uit zet.

Rik

afbeelding van jan-98
30/09/2008 - 19:43
jan

Vloerverwarming in een goed geisoleerde woning kan zeer comfortabel zijn. Als de ketel goed berekend is (= minimaal benodigd vermogen), kan echter de thermische inertie groot zijn. Dit betekent lange opwarm/afkoel tijden. Dit is vooral een nadeel als de woning niet permanent bewoond is (allebei uit werken, na lang weekend en vakanties..). Op zich is dit eigenlijk een comfort-eigenschap, maar dit kan in bepaalde omstandigheden minder gunstig zijn. Inertie met radiatoren is in dat geval duidelijk kleiner. Ook het gebruik van een extra verwarmingsbron (houtkachel) is makkelijker in combinatie met radiatoren (snellere regeling).

afbeelding van guy-20
30/09/2008 - 21:00
guy

Frank. Wij hebben ongeveer dezelfde isolatiewaarden als voorzien bij jullie huis, en ramen met een driedubbele begazing. Ook wij hebben vloerverwarming. In het begin had ik ook wat vrees over het tussenseizoen, maar de vloerverwarming doet het perfect. Ik zou niets anders meer willen. Zoals hierboven reeds aangehaald hebben wij weinig last van seizoenen. In het "tussenseizoen" is de afkoeling zo weinig dat de vloerverwarming meestal niet aanslaat. Het ding doet echt perfect zijn werk. Het probleem van jullie keuken zou je kunnen oplossen door op die plaats de leiding van de verwarming dichter bij elkaar te leggen. In slaap/studeerkamers zou ik het niet plaatsen omdat de verwarming daar snel moet kunnen reageren, en meestal maar moet verwarmen voor een korte tijd. Groetjes, Guy

afbeelding van patrick m
30/09/2008 - 22:31

Frank,aan mijn eerste reactie wil ik nog het volgende toevoegen:
Wij zijn 200% tevreden van onze vloerverwarming, er is echter één grote maar: ons stookseizoen duurt maar een vijftal maanden, dus het is een grote investering voor iets dat maar weinig gebruikt wordt.

Als ik het opnieuw mocht doen, ik betaalde nog wat meer voor isolatie (dak, muur, vloer en ramen) en dan kom je er met een goedkoper verwarmingssysteem ook wel, met niet minder comfortgevoel maar waarschijnlijk wel met minder stookkosten.

Ik denk dat Rik dat als specialist wel zal bevestigen.

Uw isolatieniveau benadert het onze...

Veel succes

afbeelding van patrick m
30/09/2008 - 22:33

Frank,aan mijn eerste reactie wil ik nog het volgende toevoegen:
Wij zijn 200% tevreden van onze vloerverwarming, er is echter één grote maar: ons stookseizoen duurt maar een vijftal maanden, dus het is een grote investering voor iets dat maar weinig gebruikt wordt.

Als ik het opnieuw mocht doen, ik betaalde nog wat meer voor isolatie (dak, muur, vloer en ramen) en dan kom je er met een goedkoper verwarmingssysteem ook wel, met niet minder comfortgevoel maar waarschijnlijk wel met minder stookkosten.

Ik denk dat Rik dat als specialist wel zal bevestigen.

Uw isolatieniveau benadert het onze...

Veel succes

afbeelding van frank-3
02/10/2008 - 08:28

Beste,

Bedankt voor jullie reactie. We zijn eigenlijk van plan geen verwarming te voorzien op de slaapkamers, enkel op de badkamer.

Als ik het goed begrijp is vloerverwarming comfortabel, maar is Lt-radiatoren evenzeer met als voordeel dat ze makkelijker te regelen zijn. Dus bijv. als we de stoof aan hebben in de woonkamer kan ik de radiatoren in keuken en badkamer laten werken (dus nog warm) en bij vloerverwarming zal dit dus niet te regelen vallen?

Als ik jullie reacties alg. lees is vloerverwarming in het tussenseizoen wel degelijk een probleem en is vloerverwarming en LT-radiatoren te vergelijken qua verbruik en rendement.

Kent iemand een verwarmingsinstallateur in Noord-limburg die me kan begeleiden bij mijn verwarming. Je kan dit rechtstreeks naar me mailen (claes_frank [at] hotmail [dot] com), want reclame op het forum mag niet!

afbeelding van patrick m
02/10/2008 - 09:43

Neen, in het tussenseizoen is er geen enkel probleem met de regeling van de vloerverwarming !

Stel het is binnen 20° (want in een goed geïsoleerde woning kom je daar nu nog altijd niet onder), maar het comfortgevoel laat te wensen over, (en dat begint nu 2 oktober op sombere dagen soms op het randje te zijn), dan duurt het toch niet lang om de vloer "op te warmen" naar 22-23°, want vermits die ook goed geïsoleerd is, had die ook 20°, dus die is op een mum van tijd 1 of 2 graden opgewarmd wat meer dan voldoende is om het comfortgevoel te verhogen.

En als je geen zin hebt om de vloerverwarming aan en af te zetten, dan laat je ze gewoon op staan, het circuleren van water van 22-23° daar zal je je niet arm aan stoken.
Het kan zelfs gratis in combinatie met een zonneboiler...

Vloerverwarming keuken-badkamer-woonkamer kan perfect geregeld worden met zoneventielen en thermostaten.

Geen verwarming in de slaapkamers: perfecte keuze volgens mij, mijn slaapkamerradiatoren hebben in 5 jaar nog nooit opgestaan, alleen verwarming in woonkamer en keuken en soms in de badkamer, in de slaapkamers nog nooit onder de 18° geweest.

afbeelding van Dirk Bauwens
02/10/2008 - 10:24

Frank schreef: “Als ik jullie reacties alg. lees is vloerverwarming in het tussenseizoen wel degelijk een probleem….”

Guy schrijft dat zijn vloerverwarming ook in het tussenseizoen “echt perfect zijn werk doet”.
Patrick schrijft dat hij voor "200 percent tevreden" is.

Een normaal geïsoleerde leefruimte die met een actief verwarmde vloer op temperatuur gehouden wordt, kan dat met een véél kleiner temperatuursverschil dan de zogenaamde LT-radiatoren. Een érg belangrijk verschil!

Dirk Bauwens

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
02/10/2008 - 21:53

"Een normaal geïsoleerde leefruimte die met een actief verwarmde vloer op temperatuur gehouden wordt, kan dat met een véél kleiner temperatuursverschil dan de zogenaamde LT-radiatoren. Een érg belangrijk verschil!"

Evident verschil, maar of het erg belangrijk is...?!
Voor wat dan ?
Het op temperatuur houden van een leefruimte kan op vele manieren. Maar de noodzaak daarvan is een andere vraag.

afbeelding van walter-13
02/10/2008 - 22:55

Frank,

je maakt je zorgen of vloerverwarming comfortabel is in woonruimtes, maar je wil geen verwarming in slaapkamers? Maak je hier wel een juiste keuze? Denk je die kamers nooit als bv hobby kamer in te richten, niet bang ooit langdurig ziek te zijn, nooit kinderen die de kamers willen gebruiken voor , of toekomstige eigenaars van het huis met andere ideeën? Nadien verwarming voorzien is zeer duur (wat als je het huis ooit verkoop in verkoopprijs zal voelen)
Ik snap niet dat je comfort zoekt in leefkamer, maar niet in heel het huis? Wat is de motivatie om geen verwarming te voorzien?

Hier vv, overal, geen radiators, werkt perfect zomer en winter (tss seizoen is er niet). Op slaapkamers van kinderen staat verwarming gewoon heel het jaar mee aan. Ik zie geen reden waarom niet (meer verbruik is beperkt).
Snel opwarmen in slaapkamer: wat is dat? van 18°C naar 21°C, half uurtje? En nadien de vensters open om te kunnen slapen? Of vensters toelaten en volgende dag terug beginnen verwarmen bij 20°C? Nog 10 minuten?

Walter

afbeelding van walter-13
02/10/2008 - 23:11

ps: en het is niet omdat je verwarming plaatst, dat je ze van mij daarom moet gebruiken in je slaapkamers.

afbeelding van Dirk Bauwens
02/10/2008 - 23:41

Rik schreef: “Voor wat dan ?”

Om verschillende erg goede redenen.

Eén daarvan is bijvoorbeeld het totaal gebrek aan gelaagdheid wanneer de temperatuur van de warmtebron (in dit geval het vloeroppervlak) maar weinig hoger is dan die van de te verwarmen ruimte.

Dirk Bauwens

afbeelding van walter-13
02/10/2008 - 23:55

Rik,

"...is die op volle grond, pas dan ook een verticale randisolatie toe...."
=> wat bedoel je met verticale randisolatie?

"...Onderzoek wees uit dat een systeem met LT radiatoren economischer is..."
=> welk onderzoek is dat? Hoe definieer je LT radiatoren: op welke temperatuur stook je dan? WTCB zegt dat je 2% rendementswinst hebt per 10° dat je lager stookt vv kan dus 5% winnen (35vs55°C): Hoe zie jij dan de winst van LT radiatoren?

=> als je het huis uit bent verwarming uit: welke temperatuursdalingen verwacht je hier dan?

Walter

afbeelding van rene-11
03/10/2008 - 08:22

Dirk, Walter,

Het principe is goed isoleren en goedkope verwarming. Na het isoleren is de verwarmingsbehoefte zo laag, dat een dure instalatie zich nooit meer terugverdiend.

Natuurlijk staat het wel vrij om toch voor vloerverwarming te kiezen.

Dan nog het aspect van zonne instraling. De combinatie vloerverwarming LEW is geen goede combinatie omdat er geen nuttig gebruik gemaakt wordt van de energie welke vrij komt bij deze zonneinstraling.

"...Onderzoek wees uit dat een systeem met LT radiatoren economischer is..."

Hier bedoeld Rik volgens mij de totale verwarmingskost(incl installatie).

Verder is een LT radiator veel flexibler in op en aan springen en kan zich dus beter aanpassen aan wisselende omstandigheden. Of dus een vloerverwarming zuiniger is in gebruik hangt gewoon af van de gebruiksomstandigheden.

In de praktijk gebruiken mensen vloerverwarming helemaal verkeerd. Het systeem staat vaak dag en nacht aan en ook nog eens op 23 graden. In die situatie's kan vloerverwarming geen zuinig systeem zijn.

Een verwarmingssysteem op radiatoren is voor gebruikers veel gemakkelijker te begrijpen en te bedienen. In de praktijk zullen deze systemen dus zuiniger werken.

Het belangrijkste principe blijft: goed isoleren en goedkope verwarming. Verbeteringen van het rendement in het verwarmingsysteem van 10% leiden tot kleine besparings bedragen bij goedgeisoleerde woningen en dus heel heel lange terugverdientijden.

Decentraal verwarmen alleen in de warme kamers zal dus een laag investeringsbedrag vergen en een lage energierekening.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
03/10/2008 - 08:26

Walter,

Wat betreft je reactie op Frank, eerst dit : vloerverwarming voor slaapkamers in goed geïsoleerde woningen is overkill.
En in een passiefhuis volstaat in een 2 p slaapkamer hun aanwezigheid voor de verwarming tot bij -8°C buiten. ook in veel minder geïsoleerde woningen staat in slaapkamers de verwarming nooit op.
Ziek en te bed ? : plug een convector in.
Wil je per se verwarming voor de op hun kamer studerende kinderen : plaats een warmwaterradiator.
Je bent toch niet zo gek om in vloerverwarming op je slaapkamers te installeren voor de latere eventuele koper van je huis ?

Verticale randisolatie staat in een verticaal vlak vanaf afgewerkt vloerpeil (of wat lager, als je spouwisolatie dieper reikt) langs de buitenperimeter tot de onderkant van je fundering of vorstrand.

LT radiatoren : 60/40° of 55/45° dat weet je toch ook wel ?

Rendementswinst in de afgifte hangt eigenlijk af van de buisisolatie i.p.v. de aanvoer- of gemiddelde temperatuur. Verschiet daar maar je pijlen op.

Buiten dat apspect van het afgifterendement is er ook nog een regelingsrendement, en daarin doet vv het veel slechter.
En dan is er nog het effect van de energievernietiging of minder vrije-energiebenutting omdat het systeem traag is en dus inder passend reageert op vrij plotse toevoer van winsten.

En wat die studie betreft : Senternovem

Rik

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
03/10/2008 - 08:43

Sorry,

Ik bedoelde niet het afgifterendement op zich, maar het geheel van afgifte- en distributierendement.

Rik

afbeelding van walter-12
03/10/2008 - 11:50

Rik,

ken je verschillende huizen die zo gebouwd zijn?

Mijn ervaring is dat verwarming op kamers zeer dikwijls veel meer gebruikt wordt dan voorzien. En met elektrische verwarming is dat een zeer kostelijke bedoening.

Walter

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
04/10/2008 - 19:45

Mijn ervaring is inderdaad dat in woningen die goed geïsoleerd zijn (bij mij zoals bij vele anderen) de verwarming op slaapkamers slechts uitzonderlijk of zelfs nooit open gaat.
Juist daarom is inpluggen (als het uitzonderlijk eens nodig is) van een electische convector een haalbare kaart.

Ik woonde gisteren lezingen bij van drie gehuldigde (op pensioen gaande) grote meneren in energie en verwarming en gebouwen, waaronder prof.Lebrun (ULg) en mijn studiemakker prof.Hens (KUL).
Deze laatste wees op de aankomende trend dat, juist door steeds betere isolatie en steeds kleinere nodige vermogens voor ruimteverwarming, de all-electric optie daartoe de meest voor de hand liggende wordt, temeer daar de elektrische-energieprijs zal dalen door meer en diverse inzet van productiewijzen die ver afwijken van klassieke electriciteitscentrales.

Rik

afbeelding van walter-13
04/10/2008 - 20:59

Hoe goed is het bij jou geisoleerd dan?

Walter

afbeelding van patrick m
04/10/2008 - 22:21

Euh, hier in onze tamelijk goed geïsoleerde woning heeft de verwarming op de slaapkamers nog nooit aangestaan, we wonen hier 5.5 jaar, ons oudste kind is 5, dus putje winter zonder verwarming op de slaapkamer.
Iedereen kent de zogenaamde "4 seizoensdekens", waarbij je er in de winter 2 aan elkaar knoopt om warm te hebben, die dekens hebben hier nog nooit samen op het bed gelegen...

Dus denk ik dat dat aparte circuit met radiatoren dat ik aangelegd heb voor de slaapkamerverwarming weggegooid geld geweest is, dat had ik beter in bijkomende isolatie geïnvesteerd. En als ik dat met het geld van de vloerverwarming ook gedaan had, hadden we misschien een passiefhuis gehad, ik ben dus een ezel geweest !

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
05/10/2008 - 07:58

Neen, Patrick
Een ezel ben je niet.
Ezels zijn het die vloerverwarming installeren op slaapkamers in woningen die toch goed geïsoleerd zijn.

Wat in een nieuwe woning altijd doenbaar is :
wel de leidingen en de muuraansluiting voor een radiator plaatsen, maar niet de radiator zelf.
Dan kan de bewoning en het gebruik uitwijzen of het nog zin heeft om die te plaatsen (veranderende omstandigheden of gebruik; behoefte van een latere koper die dat dan maar zelf moet doen).

Rik

afbeelding van walter-13
05/10/2008 - 12:36

Patrick,

spelen je kinderen al op hun slaapkamer?

Hier is de slaapkamer een geliefd speelterrein, zeker als er vriendjes in huis zijn.
Voor slapen is de temperatuur op een slaapkamer natuurlijk minder belangrijk.

Walter

afbeelding van bert bouve
05/10/2008 - 21:05

Ik ben ook van plan om in het hele huis vloerverwarming te plaatsen, ook in de slaapkamers. We worden ouder en op een dag kan iemand bedlegerig worden.

Is het niet zo dat het combineren van vloerverwarming en radiatoren ook bijkomende kosten geeft voor extra kleppen, thermostaten en circulatiepomp?
Is de kost van die extra meters buizen onder de vloer van een slaapkamer dan zoveel duurder dan een oplossing met radiatoren? Heeft iemand een kostenvergelijking hiervan?

bert

afbeelding van bert bouve
05/10/2008 - 21:05

Ik ben ook van plan om in het hele huis vloerverwarming te plaatsen, ook in de slaapkamers. We worden ouder en op een dag kan iemand bedlegerig worden.

Is het niet zo dat het combineren van vloerverwarming en radiatoren ook bijkomende kosten geeft voor extra kleppen, thermostaten en circulatiepomp?
Is de kost van die extra meters buizen onder de vloer van een slaapkamer dan zoveel duurder dan een oplossing met radiatoren? Heeft iemand een kostenvergelijking hiervan?

bert

afbeelding van bert bouve
05/10/2008 - 21:06

Ik ben ook van plan om in het hele huis vloerverwarming te plaatsen, ook in de slaapkamers. We worden ouder en op een dag kan iemand bedlegerig worden.

Is het niet zo dat het combineren van vloerverwarming en radiatoren ook bijkomende kosten geeft voor extra kleppen, thermostaten en circulatiepomp?
Is de kost van die extra meters buizen onder de vloer van een slaapkamer dan zoveel duurder dan een oplossing met radiatoren? Heeft iemand een kostenvergelijking hiervan?

bert

afbeelding van Dirk Bauwens
05/10/2008 - 21:53

Rik (RVR) schreef: “Ezels zijn het die vloerverwarming installeren op slaapkamers in woningen die toch goed geïsoleerd zijn”

Tegenover zo’n uitspraak wil ik graag mijn mening uiten. Want als er dan toch ezels moeten zijn, zijn dat volgens mij eerder diegenen die weigeren of anderen afraden om vloerverwarming te installeren in slaapkamers die toch goed geïsoleerd zijn.

Een goed ontworpen vloerverwarmingssysteem doorheen de hele woning kan in ieder aspect zowel uiterst kostenbesparend als uiterst comfortabel zijn!

Bovendien, zoals Walter reeds verschillende keren wilde overbrengen: een slaapkamer hoeft geen slaapkamer te blijven.

Dirk Bauwens

afbeelding van pierre-7
05/10/2008 - 22:32

Beste,

ik heb ook in heel de woning VV geïnstalleerd. 10cm afstand in de badkamer (+ muurverwarming), 15 cm in de leefruimtes en 20 cm in de slaapkamers.

Door alleen VV te hebben kan de ketel op lage temperatuur werken, wat een voordeel is, en het is goedkoper en mooier dan bijkomende radiatoren.

Een tip, voorzie in de kamers een 2.5m2 draad met stopcontact voor (opgepast een zware vloek) voor bijkomende electrische verwarming. Alleen in noodgeval (studerende kinderen).

Gtx, Pierre

afbeelding van Hans Delannoye
05/10/2008 - 22:36

ik opteer nogal voor muurverwarming in ruimtes die occasioneel verwarmd moeten worden, een stuk goedkoper dan vloerverwarming, en een veel kortere reactietijd. en op die manier heb je een goedkope oplossing, want kan je met dezelfde watert° werken als de vloer.
een alternatief dat wij ook veel toegepast hebben is wachtleidingen te plaatsen naar die ruimtes die je nu niet wil verwarmen, dat geeft je later de mogelijkheid om zonder te grote kosten aanpassingen te doen.
de ervaring leert dat in zeer goed geïsoleerde woningen de temperaturen in de slaapkamers quasi nooit onder de 19° gaan, wat bij zulke woningen meestal nog een aangename t° is. zit je dan ook nog met je computer aan, heb je direct 1 of 2 graadjes meer.

rik

ik loop niet zo hoog op met jou studiemakker en heb nogal wat bedenkingen bij sommige van z'n beweringen, en het is typisch voor hem om voor electrische verwarming te pleiten.
voor passiefhuizen is dat zeker een optie (in combinatie met een warmtepomp), maar in passiefhuizen geloofd de heer professor niet, dat heeft ie dikwijls genoeg verkondigd.
electriciteit goedkoper worden? nee, zo naief is hij toch niet, als ie dat al gezegd heeft meent hij dat niet. of toch wel, binnen 50 of 100 jaar misschien.
wat regelbaarheid betreft is mijn ervaring dat vv wel goed scoort.
door de lage vloert° wordt de afgifte volgens mij snel zeer sterk gereduceerd als de ruimtet°.

hans d

afbeelding van patrick m
05/10/2008 - 22:55

Ik nodig iedereen uit om putje winter de temperatuur in mijn slaapkamers te komen opmeten, daar is geen verwarming nodig, ook niet voor spelende kinderen, misschien later voor studerende kinderen...
Wel iets beter geïsoleerd dan de normen.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.