alternatief voor elektrische vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

alternatief voor elektrische vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bart-2
27/09/2008 - 09:59

Kan iemand me adviseren wat ik zou kunnen doen om minder energie te
verbruiken in ons alleenstaand huis. Jaarlijks hebben we een verbruik van
ongeveer 29.000 kwh (7000 dag, 4000 gemengd en 18000 uitsluitend nacht).
Het hoge verbruik gedurende de nacht is het gevolg van onze 'domme' keuze
voor elektrische accumulatie-vloerverwarming...
We denken om zonnepanelen te plaatsen, maar de dakhellingen (35°) zijn
gericht in het oosten en westen. Als we 14 panelen zouden plaatsen zullen we
maar een opbrengst hebben van 3225 kwh. Is een warmtepomp interessanter
of hebben jullie andere suggestie's?
Misschien kunnen we een energieaudit laten uitvoeren, maar ik hoor prijzen
van 500 euro en meer. Is dit de moeite volgens jullie?

Bart

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/09/2008 - 10:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

isoleer!!!!!

Veel goedkoper en properder dan in de zomer uw te veel aan kW op het net te sturen en het er in de winter (s nachts dan nog) massaal uit te sleuren. aan 6 € per kWp zou je voor 174.000 € panelen nodig hebben met 100 % rendement, of zo'n dikke 200.000 € om uw verbruik te dekken met een realistisch rendement, los van de minder gunstige oriëntatie, waardoor subsidies wel eens zouden kunnen afgewezen worden. NB, voor die prijs bouw je beter een nieuw en degelijk huis, lijkt mij.

afbeelding van bart-2
27/09/2008 - 11:37

Ons huis is geïsoleerd, zowel de spouwen, onder de vloer, als het dak. Vorig
jaar was enkel de zoldervloer geïsoleerd en nu isoleerden we ook de
binnenzijde van het dak met 16 cm minerale wol.
Ik weet dat indirecte elektrische vloerverwarming erg energievretend is daarom
willen we graag kijken voor een duurzame oplossing.
Verhuizen of het huis afbreken en opnieuw bouwen is geen optie.

afbeelding van karl herrebout
27/09/2008 - 12:57

Je moet eerst eens een deftige warmteverliesberekening laten maken, dan zien.

Als het een gewoon geïsoleerd huis is, zul je wel niet veel anders kunnen dan breken en buizen leggen voor een of ander verwarmingssysteem met water als transmissiemedium op bv. gas. Een lucht-lucht warmtepomp zoals de altherma kan ook, ook met waterleidingen te leggen, maar is wel substantieel duurder in vergelijking met een gasverwarming. Warmtepompen op met grondboringen dacht ik uit te sluiten bij een 'verbouwing' alsmede door de schrikbarend hoge prijs. Denk wel dat je voor een warmtepomp altijd goed zult moeten geïsoleerd zijn, want de vermogens zijn nooit erg groot en ze werken allemaal beter op lage temperatuur.

Ik weet niet welk je vloeropbouw is, maar eventueel kun je een droge vloerverwarming (in combinatie met een warmtepomp of een gasbrander) kiezen en daar dan een nieuwe vloer op leggen. Dat lijkt het mooist, maar dat zal allemaal niet goedkoop zijn, hoog. Als je nog beter zou kunnen bijisoleren zou dat ook nog + zijn.

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/09/2008 - 14:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bart,

Los van he fit dat je misschien je dak nog wat kan bij-isoleren (tot 25 cm bijvoorbeeld), kan je de verbruiken van dag, nacht en uitsluitend nacht ergens aan toewijzen? Maakt je verwarming gebruik van alledrie de meters of enkel deze uitsluitend nacht voor de vloerverwarming en is de vloer warmteaccumulerend zodat hij die overdag kan afgeven. Lijkt mij in elk geval een zeer hoog verbruik, is dat sinds het begin al?

Wat is 500 € voor een degelijk advies (oppassen, er zijn ook charlatans bij) waar je nog eens 40 % fiscaal van kan tergkrijgen in vergelijking met je huidige eelktriciteitsfactuur.

Andere suggestie: zie karl (vloer uitbreken to op chappe en herbeginnen, condenserende ketel of warmtepomp (die je dan met PV kan voeden, wel een zeer dure optie maar het meest energieonafgankelijk) op je nieuwe vloerverwarming

afbeelding van christiaan
27/09/2008 - 21:46

beste

ik heb indertijd ook besloten voor elec verwarming,energie wat was dat en wat maakt da uit een kw tje maar nu wat grijze en wijze jaren later en veel bewuster van milieu en portemonee heb ik ook mijn elect verwarming eruit gezwiert en ben ik gaan verwarmen met een pellet kachel en ik moet zeggen ik zou het niet anders meer willen tenzij den electriek morgen gratis is maar da zie ik en niemand anders voor de ogen
ik heb in mijn living een inbouwcassete geplaatst die ik aansteek wanneer het ons te kou word,is volledig te programeren zodat wij niet in de kou de dag beginnen of wanneer we s avonds thuis komen is het huizeke ook lekker warm
ook heb ik dit in mijn keuken gedaan en ik vind het een goed alternatief voor de dure electriciteit van tegen woordig
ik heb een paar kleine werkjes moeten uitvoeren voor de plaatsing ervan zoals een gaatje maken naar buiten voor de rookafvoer en in mijn reeds bestaande schouw heb ik het gat ook een beetje moeten aanpassen voor de inbouw van de cassette maar die kleine werken wegen nie op tegen het uitbreken van vloeren enz
de pellets kachels kosten ook geld maar voor de twee heb ik ongeveer 5000 euro betaald en daarvoor kon ik ook mijne vloer nie uitbreken een vloerverwarming erin leggen en terug vloeren ook al doe ik het zelf,ik ben wel akkoord dat het mss nog zuniger zou zijn met warmtepomp maar als het met mazout of aardgas is zal je de diumen leggen tegenover pellet
enig nadeel is dat we de pelletkachels eens in de week moeten uitstofzuigen (5 min werk) als ze een gehele week branden in de winter wel te verstaan
ook heb ik een speciale stofziuger met hepa filter apart gekocht enkel voor de kachels want het stof die eruit komt is zeer fijn en eerlijk gezegd ne vuile circ maar met alle voordelen en euros in mijne zak kuis ik da graag uit hoor

afbeelding van martin-8
27/09/2008 - 22:10

Waarom niet een eigen kleine dieselgenerator (ouder model diesel zoals veel gebruikt aan boord van schepen) kan ook op gezuiverde plantolie of zelfs frietolie) laten draaien?

Dan kun je ook terugleveren aan het net, en alleen als alle zeilen bijgezet moeten worden (maximum verwarmingsvraag) verbruik je betaalde stroom.

Maarre... Het lijkt me dat er meerdere grote verbruikers zijn in deze woning, onnodig joelende tv's, halogeenverlichting 220V domweg aangeschakelde pc's zonder gebruikers, enz.
Gaa eerst eens door het huis en onderzoek het verbruik van ELK apparaat in standby of 'uit'stand... Sodemieter die mooie halogeen sfeerverlichting met 300W lampen en dimmer snel weg...

Verrassend hoeveel energie met een ouderwetse schakelaar en gewone spaarlampen bespaard kan worden.

afbeelding van bart-2
28/09/2008 - 12:16

Bedankt voor jullie reactie's.
Ik zal eerst beginnen met een energieaudit te laten uitvoeren!
Ik ben overtuigd dat dit zeker de moeite zal zijn!
Kan iemand me een adres geven van een (betrouwbaar) bedrijf die dergelijke
energieaudits uitvoert? Ik woon in de regio regio Kortrijk-Roeselare - Tielt.
Dit kan gerust via e-mail, want ik denk niet dat dit forum moet gebruikt
worden om reclame te maken.
Daarna bekijk ik, aan de hand van het audit-verslag, welke maatregelen we
het best kunnen nemen. De combinatie van de vloerverwarming op basis van
de warmtepomp (gevoed door de zonnepanelen) spreekt me momenteel het
meest aan, maar mijn vrouw ziet dit niet zo zitten vanwege de grootte van
de werken en de kostprijs. Het pellet-systeem lijkt me anders ook wel een
te overwegen alternatief. Naast de vloerverwarming hebben we momenteel
ook nog een (boomverslindende) inbouwhaard die dringend moet vervangen
worden. Misschien kunnen we in combinatie van een pellet-kachel dan ook
nog wat zonnepanelen laten plaatsen? Ik hou jullie op de hoogte.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/09/2008 - 19:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bart,

als je de prijs van de pellet kachel wenst te beperken: als bijverwarming kun je tot de helft van het vermogen gaan dat je nodig hebt voor hoofdverwarming.

Vb: Je zou voor je ruimte te verwarmen 15 kW nodig hebben, dan kan je toekomen met 8 kW in bijverwarming. Voor die 2 weken dat het vriest in België, kan je dan gewoon bijverwarmen met elektriciteit.

mvg,
Jurgen

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/09/2008 - 20:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bart,

Ga eens naar Stroomop.be (Kuurne). Die mens verkoopt pelletkachels, dus daar kun je niet beginnen over warmtepompen, maar ik weet dat hij je wel eerlijk zal adviseren.

Ik denk dat je eventueel met een vrijstaande pelletkachel al een heel eind komt. Daarvoor hoef je geen spectaculaire verbouwingen te doen en kun je volstaan met een fractie van de kost van je warmtepomp en zonnepanelen.

afbeelding van bart-2
07/10/2008 - 20:20

Ik overweeg nu toch om een combinatie van zonnepanelen en een
warmtepomp (lucht/lucht) aan te kopen.
Indien jullie dit wensen kunnen jullie hierop reageren via volgende url: http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?
key=1223403476&bn=bbl_lag&site=bbl

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.