kou langs muur | Ecobouwers.be

U bent hier

kou langs muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van henri-6
13/09/2008 - 13:22

In de living hebben we een ongeisoleerde spouwmuur van 8 meter die gericht is op het Noord-oosten. In deze muur zijn 2 ramen verwerkt voorzien van HR++ glas. Tegen deze muur staat ook een sofa. Als je op de sofa zit voel je een echte kou(val) van achteren.
Zijn er mensen die dezelfde ervaringen hebben en zo ja wat hebben jullie gedaan om minder kouval te krijgen.

Ik wil de spouw niet isoleen,omdat de spouw niet overal even breed is, en er veel mortelresten aan de stenen zitten. Verder ben ik geen voorstander van het vullen van de spouw met schuim of parels.

Ik dacht er zelf aan om bijvoorbeeld wat stookhout p te slaan ten deze NO-muur. (tot ongeveer 1,80 meter hoogte). Of eventueel een heg aan te planten. De ergste kou en wind wordt dan toch tegengehouden, of zie ik dit verkeerd?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
13/09/2008 - 13:33

Een heg zal niet helpen.
Stookhout ertegen opslaan kan wat beterschap opleveren.
Je kan de muur van de binnenkant isoleren.

afbeelding van henri-6
13/09/2008 - 13:48

Rik,
De muur van binnen isoleren levert te veel hak en breekwerk (o.a. vensterbanken) op en daarnaast zullen een tweetal grote radiatoren verplaatst moeten gaan worden, inclusief de leidingen. Tevens mis ik dan een buffering van de warmte door de muren. Dus van binnenuit isoleren doe ik liever niet. Ik kan eventueel de muur langs buiten isoleren maar weet niet of dit technisch haalbaar is. Het zal zeker geen goedkope oplossing zijn.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
13/09/2008 - 13:54

Henri,

Langs buiten isoleren is wel duur maar zeer efficiënt, en zoals je zelf zegt heb je dan geen breekwerk aan venstertabletten binnen.
Maar staat je sofa aan de vensters (zo ja, staat daar dan geen radator of zoiets ?) of ernaast langs de muur ?

Rik

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/09/2008 - 14:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

...en vergeet je radiatorfolie niet! (bij die ongeïsoleerde buitenmuur zeker)

afbeelding van henri-6
14/09/2008 - 06:58

Nee de sofa staat in feite tussen de twee ramen in,dus echt tegen de muur. De sofa plaatsen we altijd een halve meter van de muur af waardoor we de kou minder voelen. Het is vooral te voelen bij uiteraard noord-oosten wind zoals afgelopen dagen.
De radiatorfolie hadden we al meteen geplaatst bij het betrekken van dit huis. Langs de sofa staat nog een grote dressoir. Ook deze hebben we een stukje van de muur afgezet omdat die dressoir en de muur helemaal vochtig waren geworden en daardoor schimmelgroei onstond (vooral in de wintermaanden).

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
14/09/2008 - 09:19

"Langs de sofa staat nog een grote dressoir. Ook deze hebben we een stukje van de muur afgezet omdat die dressoir en de muur helemaal vochtig waren geworden en daardoor schimmelgroei onstond (vooral in de wintermaanden)"

Blijkbaar een probleem van vocht in de muur. Te meten, en oorzaak nagaan (condensatie, of vochtdoorslag van regen via de mortelbruggen) en daardoor nog slechtere isolatie dan anders al het geval is.
Welke kleur heeft de schimmel ?

Indien condensatie : isoleren zal het probleem oplossen.
Indien doorslag van buiten, iets specifieker :
Buitenspouwblad wegkappen en (of op het buitenspouwblad) een XPS buitenisolatie + bepleistering aanbrengen.

Rik

afbeelding van jan-46
14/09/2008 - 09:39

een mooi groot wandtapijt kan je koude probleem een beetje temperen
maar op dagen dat het buiten droog is ook laten uitwaaien zodat de schimmels niet te hard gaan groeien.

ik weet dat dit niet het beste antwoord is maar die zijn al allemaal gegeven maar je geeft aan dat die voor jou niet te gebruiken zijn terwijl ze als eenigste zijn die het probleem aanpakken en niet de gevolgen
maar je wie ben ik je zal er zelf moeten uitkomen.

jan b

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.