Buitenisolatie zinvol op enkel zijgevels? | Ecobouwers.be

U bent hier

Buitenisolatie zinvol op enkel zijgevels?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pol-1984
09/09/2008 - 13:13

Voor volgende specifieke vraag die ik heb, heb ik hier op het forum nog niet echt een antwoord gevonden.

Gezien mijn woning opgebouwd is uit een volle muur zonder spouw en dus ook geen isolatie heeft denk ik serieus na over buitenisolatie. Het betreft een karakteristieke vrijstaande woning uit de jaren 30 die reeds geheel gerenoveerd is, opnieuw gezandstraald en gevoegd, nieuwe bezetting aan binnenzijde, nieuwe electriciteit, nieuwe ramen ed. Eigenlijk geen werk meer aan, althans dat dachten we toen we deze woning kochten. Maar nadien ontdekten dat er een volle muur was, zonder isolatie. Maar nu willen we dus aan de zijgevels buitenisolatie plaatsen met afwerking leien die zo het karakter van de woning behouden. De voorgevel en achtergevel willen we omwille van het karakter behouden zoals ze zijn. De woning heeft super isolerende beglazing, geisoleerd dak en vloerisolatie op het gelijkvloers. Nu zou ik willen weten of het zinvol is om enkel de twee zijgevels te isoleren op deze manier met buitenisolatie en leien. De zijgevels hebben geen ramen. Ik heb reeds een offerte van 12.500euro excl btw. Isolatie die gebruikt zou worden zou 6cm dikke pur platen zijn. Huis is 8,5m diep en de tip van het dak zal zo'n 9m hoog zijn. Aan linkerkant staat er een garage tegen die tot op 3m hoogte komt, dat stuk valt dus weg aan linkergevel. Kan iemand me vertellen of dit zinvol zou zijn naar het energieverbruik toe deze investering te nemen en of de offerteprijs redelijk is? We willen op voor en achtergevel geen binnenisolatie aanbrengen als compensatie. Last van vochtige muren hebben we tot nu toe nog niet gehad dus daar hoeven we het niet voor te doen. De muren zouden geimpregneerd zijn tegen opstijgend vocht.

Een volgende investering die op het programma staat is een nieuwe CV ketel op gas. Ook hiervoor zoek ik betrouwbare systemen met goede prijs kwaliteitsgarantie. De huidige ketel is een gewone ketel van Bulex +-15j oud, type met waakvlam. Ik dacht aan een hoogrendements ketel, condenserend type met gesloten systeem. Is dit een goede keuze?

Alvast bedankt bij voorbaat!

Groeten,

Pol

4 Reacties

Reacties

afbeelding van FilipS
09/09/2008 - 17:01

Of het zinvol is om alleen de twee zijmuren te isoleren, zonder de achter- en voorgevel???

Ik denk dat u dit zelf kan beantwoorden: Is het zinvol om in de winter buiten te lopen met een wollen trui en dikke jas ... maar zonder broek? Het is beter dan helemaal naakt, maar daarmee is ook alles gezegd.

Met alle technieken en materialen is het mogelijk om een 'compromis' te bekomen qua uitzicht/karakter/isolatie ... maar niet isoleren, puur om het estetische ???

6cm PUR platen tussen wat houten regelwerk is op zich ook al niet het 'beste' (prijs/kwaliteit). Er zullen veel gaten en kieren vallen tussen/langs/onder ... de isolatie.

Er is toch wat info te vinden op deze site.

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/09/2008 - 17:56
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een karakterestieke vormgeving kan gehandhaafd blijven als je kiest voor isolatieplaten met steenstrips.
Voor Nederland heb je thermosteen, maar begreep dat er meer fabrikanten zijn met een dergelijk product.
Op dezewijze kun je de gehele woning isoleren zonder dat het afbreuk doet aan het uiterlijk.
En natuurlijk helpt het dat je enkel de zijkanten isoleert, het is niet zo dat de onbehandelde muren in eens een stuk minder gaan isoleren door deze maatregel.

www.thermosteen.nl

afbeelding van pol-1984
17/09/2008 - 19:41
pol

Is er verder niemand die ervaring heeft met buitenisolatie in combinatie met leien? Of het zinvol is om de investering aan te gaan? Of meer info over buitenisolatie in combinatie met bezetten is ook welkom. Goede adressen zijn ook steeds welkom. Best wel uit de provincie antwerpen.

afbeelding van simon
20/09/2008 - 22:07

Ik heb mijn volle zijgevels bedekt langs buiten met 6cm isolatie platen zonder onderbreking en afgewerkt met 0.3mm aluminium folie dat vast gevijzen met panlatten en 120mm lang inox vijzen. Niet mooi maar maar effective nu al meer dan 20jaar.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.