driedubbel glas of toch HR++? Wie plaatst het? | Ecobouwers.be

U bent hier

driedubbel glas of toch HR++? Wie plaatst het?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van karla goetvinck
08/09/2008 - 14:48

Ik ben een woning uit de jaren 30 aan het verbouwen. Ik wil m'n ramen (mooie eik, maar versleten en enkel glas) vervangen door iets dat heel goed isoleert, waar weinig of geen onderhoud aan is en dat toch nog mooi oogt in zo'n oud huis. Dacht eerst aan speciale aluminium profielen met HR++ glas, maar las dat zelfs speciale aluminium profielen toch nooit zo goed isoleren als hout. Denk nu aan Afromosia. Maar nu heb ik ook gelezen dat binnen enkele jaren HR+++ zo goed als standaard zal zijn en ik wil niet worden zoals diegenen die pas enkele jaren geleden gewoon dubbel glas staken om dat nu al te vervangen door hoogrendementsglas. Dan liever meteen goed. Probleem is dat ik al 3 schrijnwerkers heb gecontacteerd en zij beweren allen ofwel dat driedubbel glas niet bestaat, ofwel dat HR++ beter is, ofwel laten ze niets meer van zich horen. Waar vind ik wel mijn gading? (Ik woon in Ternat.)

79 Reacties

Reacties

afbeelding van willem
08/09/2008 - 20:15

Hallo Karla,
Persoonlijk hou ik niet van aluminium kozijnen, maar dat ter zijde. Zelf heb ik 5 jaar geleden enkele vurenhouten kozijnen laten vervangen door hardhouten kozijnen met schuifpui en tuindeuren en geschilderd met een duurzame verf op silicon alkyd basis.(wijzonol) Zelf woon ik 1km van de zee af, maar de verf houd zich uitstekend en heb nog geen onderhoud hier aan hoeven plegen.
Driedubbel glas ??? ik heb wel eens gehoord dat men dit voor geluidsisolatie gebruikt, maar heb zelf toen met het vernieuwen van de kozijnen HR++ laten plaatsen en voldoet mij goed.Bedenk ook, als je 3dubbel glas neem dat de kozijnen ook zwaarder worden uitgevoerd, dubbelglas + 1x luchtspouw tegenover 3xglas + 2x luchtspouw (argongas)

1ste info:
Om ook de langgolvige stralingswarmte (alle warmte die in een huis opgewekt wordt is langgolvig) tegen te houden, wordt het glas steeds vaker van een dun metaallaagje voorzien. Dit type beglazing heet HR-glas. Het laagje metaal is zo dun, dat het nauwelijks waar te nemen is, het laat het zichtbare licht voor het grootste deel door (lichttransmissie LTA circa 79%). Hoe effectiever dit metaallaagje werkt, hoe beter de isolatiewaarde. Om het verschil in werking aan te duiden wordt het HR, HR+ of HR++ glas genoemd. Modern HR++ glas (5-15-4, argongas gevuld) heeft een U-waarde (warmte transmissie) van 1,1 W/m2K volgens de norm EN 1279.

Zonlicht is kortgolvig en wordt door de coating voor het grootste deel doorgelaten(zontoetredingsfactor ZTA = ± 63%). Zodra zonlicht op een voorwerp valt wordt het omgezet in langgolvige warmte.

De coating wordt onder vacuüm op het glas gesputterd. Het werkzame metaal is zilver, maar er worden andere metalen gebruikt voor de hechting op het glas en tegen de zichtbare reflectie, bijvoorbeeld zink.

Dubbel glas kan ook zonwerend zijn. De metaallaagjes zijn dan dikker en uit meerdere metalen opgebouwd. De zontoetredingsfactor (ZTA) kan dan teruggebracht worden tot wel 20 %. De lichttransmissie (LTA) gaat dan echter ook omlaag.

Driedubbel glas met coatings en gasvulling kunnen de U-waarde terugbrengen tot wel 0,5 W/m2K.

2de info:
Er zijn verschillende soorten dubbel glas op de markt met verschillende isolatie waarden. U heeft de keus uit gewoon dubbel glas, HR glas, HR+ glas en HR++ glas. HR betekent Hoog Rendement. HR++ glas heeft de sterkst isolerende werking en levert de hoogste energiebesparing op.

Meer informatie over dubbele beglazing (Milieu Centraal).

succes met je beslissing.

afbeelding van Roel P.
09/09/2008 - 08:31

Beste Karla,
wij hebben gekozen voor driedubbel glas in een houten profiel met een aluminium buitenkant voor in onze passieve woning.

afbeelding van rene-11
09/09/2008 - 09:18

Roel,

Wat was ongeveer de prijs van zo'n passiefhuisraam incl plaatsing en per m2 ?

afbeelding van viktor
11/09/2008 - 16:07

Zinloze investering in Hr+++ glas.
HR++ glas biedt uitstekende isolering tegen een acceptabele prijs.

karla goetvinck wrote:
> Ik ben een woning uit de jaren 30 aan het verbouwen. Ik wil m'n ramen (mooie eik, maar versleten en enkel glas) vervangen door iets dat heel goed isoleert, waar weinig of geen onderhoud aan is en dat toch nog mooi oogt in zo'n oud huis. Dacht eerst aan speciale aluminium profielen met HR++ glas, maar las dat zelfs speciale aluminium profielen toch nooit zo goed isoleren als hout. Denk nu aan Afromosia. Maar nu heb ik ook gelezen dat binnen enkele jaren HR+++ zo goed als standaard zal zijn en ik wil niet worden zoals diegenen die pas enkele jaren geleden gewoon dubbel glas staken om dat nu al te vervangen door hoogrendementsglas. Dan liever meteen goed. Probleem is dat ik al 3 schrijnwerkers heb gecontacteerd en zij beweren allen ofwel dat driedubbel glas niet bestaat, ofwel dat HR++ beter is, ofwel laten ze niets meer van zich horen. Waar vind ik wel mijn gading? (Ik woon in Ternat.)

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/09/2008 - 14:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik denk er aan om het standaard dubbel glas (+ veiligheids laag) op mijn veranda te vervangen door HR++ glas (inclusief veiligheidslaag). De veranda, gelegen aan de noordkant is nu 15 jaar oud en heeft een glas oppervlakte van ongeveer 30 m². De opbouw bestaat uit houten balken aan de binnenkant en een soort van omgekeerd aluminium T profiel aan de buitenkant. Het glas ligt vast met een zwart rubberen afdichtigsprofiel.

Denk je dat de installatie van HR++ een goede oplossing is, of bestaan er nog betere altenatieven?
Ivm premies: ik wil enkel het glas vervangen en niet de hele veranda. Kan ik hiervoor in aanmerking komen voor zulke premie (of moet ik dan ook de profielen laten vervangen).

groeten
Marc

afbeelding van Ulrik
13/09/2008 - 18:24

Marc

Gewoon dubbel glas van vroeger HR had een droge luchtlaag en een K waarde van 2,8 HR +++ glas van deze tijd heeft een K waarde van 1,1 en is gevuld met het edelgas " Argon " en is veel beter isolerend

Het gewoon dubbel glas van vroeger mag sinds begin dit jaar ( dacht ik ) zelfs niet meer verkocht worden

Waarom zou jij niet in aanmerking komen voor een premie ? je plaatst toch nieuw hoogrendementsglas in de veranda je kan zelfs 40 % recupereren via de belastingsaangifte

Over de verkrijgbare premies kan je alles terugvinden op

http://www.energiesparen.be/

Ulrik

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
13/09/2008 - 20:04

"Het gewoon dubbel glas van vroeger mag sinds begin dit jaar ( dacht ik ) zelfs niet meer verkocht worden".

Onzin.

afbeelding van HVH
13/09/2008 - 20:34
HVH

Over de ramen : deze kunnen perfect in hout.
Zoals aangegeven is afrormosia zeer mooi, maar ook duur.
Een alternatief is afzelia of padoek. Deze kunnen allen
mooi grijs worden. (laat u niet misleiden : padoek is in
het begin rood, maar wordt echt heel mooi grijs : zie mijn
eigen onafgewerkte ramen :
http://picasaweb.google.be/hans.vanh/Ramen?
authkey=OWgDgQOQFKk#5234477427706368418 )
Nadeel padoek : er zijn veel schrijnwerkers die het nog
niet (goed) kennen en er zijn er die er meer voor vragen
dan voor meranti terwijl padoek in aankoop goedkoper is !

Voor het glas : misschien kan een energie-audit eigenlijk
wel uitwijzen dat uw geld van de meerkost van 3-dubbele
ramen misschien beter naar uw dak -of muurisolatie gaat.

afbeelding van hendrik de corte
13/09/2008 - 22:40

Te vaak wordt vergeten dat er niet alleen de federale belastingvermindering is voor energiebesparende uitgaven maar dat ook de Vlaamse renovatiepremie van toepassing is op heel wat energiebesparende uitgaven.

Het volledige antwoord is:

Ja, de superisolerende beglazing van een veranda of van een dakraam komt in aanmerking voor de belastingvermindering op voorwaarde dat aan de gestelde voorwaarden is voldaan.
Het plaatsen of vernieuwen van een veranda komt echter niet in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie.

groeten
rik

afbeelding van Ulrik
13/09/2008 - 22:45

Rik

Ik zei : Het gewoon dubbel glas van vroeger mag sinds begin dit jaar ( dacht ik ) zelfs niet meer verkocht worden

Ik bedoelde daarmee dat je het niet meer mag plaatsen bij nieuwbouwwoningen en dat staat te lezen in volgens pdf bestand over energieprestatieregelgeving en de bijbehorende premies waarvoor je in aanmerking kan komen

http://www.energiesparen.be/oud/reg/isolatie.php#isolatie

en daar klikken op

http://www.energiesparen.be/oud/algemeen/klik.php?link=http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/economie/energiesparen/doc/brochure_energieprestatie.pdf&doc=5

en lees dan eens op blz 8 rechts onder want daar staat zéér duidelijk te lezen :

Enkel glas 5,7 Niet toegelaten
Gewoon dubbel glas 2,8 Niet toegelaten !!!
Verbeterd dubbel glas(hoogrendementsglas,superisolerende beglazing …)1,6 à 1,1 Toegelaten
Driedubbel glas 1,0 en lager Toegelaten

Ulrik

afbeelding van Ulrik
14/09/2008 - 23:17

Viktor

Jij zegt : Zinloze investering in Hr+++ glas.
HR++ glas biedt uitstekende isolering tegen een acceptabele prijs.

Glas zorgt voor de grootste warmteverliezen in een woning

Het prijsverschil van HR++ en HR+++ is ook zo drastisch niet dacht ik maar wacht nog een paar jaar tot de prijs van de stookolie het drievoudige zal kosten dan zul je daar misschien helemaal anders over denken maar je moet wel wat verder in de toekomst kijken dan de neus lang is

Zelfs driedubbel glas heeft nog steeds een verlies ( U ) waarde van 0,6 terwijl een degelijk geisoleerde muur gemakkelijk tot 0,3 en nog lager gaat maw zefs met driedubbel glas heb je nog het dubbele aan warmteverlies ten opzichte van een spouwmuur

Waarom zou dat nu in hemelsnaam een zinloze investering zijn dat moet je mij wel eens uitleggen
want volgens mij kan je nooit teveel gaan issoleren maar je moet wel voldoende verluchting voorzien al dan niet mechanisch

Ulrik

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/09/2008 - 12:21
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bedankt voor de antwoorden op mijn vraag.
Ik ga in de volgende weken zeker op jacht naar offertes om het glas van mijn veranda (en in enkele ramen) te vervangen naar HR++ of iets dergelijks. Ik hoop dat het nog kan voor deze winter.

Ulrik; ik wist niet zeker of de premies enkel werden gegeven op het vervangen van het glas, zonder dat je ook de raam profielen moest vervangen... en nu weet ik het wel. Velox ramen komen niet in aanmerking vermits we over een volledige veranda spreken.

Heeft iemand op dit forum ervaring met het plaatsen van een isolerend voorzetraam in een deur met glas-in-lood? Deze deur (1932) dient als buitendeur voor de veranda. Het resultaat is prachtig, maar de warmteverliezen zijn dan waarschijnlijk ook enorm.

bedankt
Marc

afbeelding van Roel P.
15/09/2008 - 14:38

Rene, we hebben vrijdag de bestelling geplaatst, maar heb geen idee van de prijs/m². Veel hangt natuurlijk van de gekozen variant af. Wij hebben namelijk nog niet de best isolerende variant genomen (hout met PUR-kern), maar wel deze met een aluminium buitenzijde.

Met vriendelijke groet.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
15/09/2008 - 16:47

Ulrik,

Je hebt gelijk met :

Enkel glas 5,7 Niet toegelaten
Gewoon dubbel glas 2,8 Niet toegelaten !!!
Verbeterd dubbel glas(hoogrendementsglas,superisolerende beglazing …) 1,6 à 1,1 Toegelaten
Driedubbel glas 1,0 en lager Toegelaten

Maar je moet er dan wel bijvertellen dat dit enkel gaat over beglazingen in het verliesoppervlak van het beschermd volume.

Voor beglazingen in de buitenzijde van een AOR of veranda telt dat allemaal niet (als je ze buiten het BV beschouwt). Daar mag zelfs nog enkele beglazing !

Rik

afbeelding van Ulrik
16/09/2008 - 00:40

Rik

Van iemand die in de glasindustrie werkt heb ik vernomen dat er in ieder geval fabrikanten zijn die vanaf volgend jaar geen " normaal " dubbel glas meer gaan aanmaken omdat daar eenvoudigweg geen vraag meer naar is, en wie plaatst er nu nog enkel glas met de huidige energieprijzen daarvoor moet je wel echt dom zijn of van de planeet Mars komen

Ulrik

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
16/09/2008 - 09:37

Ulrik,

Wat die vent van de glasindustrie je tracht wijs te maken geloof je toch zelf niet ?
Gaan ze dan voortaan alle serres met 1,1 glas bouwen ?

Ik kom niet van de planeet Mars en ben niet zo dom dat ik niet weet dat enkel glas het beste rendement geeft voor collectoren en voor alle toepassingen waar niet het behoud van de ruimtetenmperatuur cruciaal is.

Rik

afbeelding van wouter-5
25/09/2008 - 10:06

Hey allemaal,

Ik ben zelf een huis van 1940 aan het verbouwen en heb ook gekozen voor Trippel glas in PVC 5 kamer profielen met 3 dichtingen.

Dubbel glas zit meestal in 3 kamer profielen met 2 dichtingen.

We zijn hier content van , de ramen staan er nu een dik jaar in.
Nu kunnen we nog niet echt veel zeggen van het effect van deze ramen omdat de rest nog niet geisoleerd is.
Wel merken we serieus dat in de zomer met de zon op de venster we zo goed als geen warmte binnen krijgen. Dus
zal in de winter de warmte zeker ook binnen blijven als volgende zaken ook in orde zijn.

Ons dak( volledig nieuw laten zetten met onderdak)wordt deze maand geisoleerd met 16 cm unifit isolatie.

De spouw wordt volgend jaar volgeblazen met rotswolvlokken en ik zou na op verschillende plaatsen te meten uitkomen op een gemiddelde spouwisolatie van 12 cm...

afbeelding van martin-8
27/09/2008 - 07:16

Goedenmorgen,

In Duitsland zijn de bouweisen al vele jaren strenger en innovatiever dan in Nederland of België. Men kent hier verschillende types woningen kwa isolatie, waarbij de nieuwe normen KfW 60, KfW 40 of zelfs Passivhaus (passiefhuis) verschillende isolatiesterktes en toegepaste glassystemen bieden. Bij KfW 60 wordt gewekt met HR++ (dubbel)glas, Bij KfW 40 en Passivhaus met 3fach-beglasung (3voudig glas) Het verschil is een verbetering van de warmteverliezen van 1,2 (K-1.2 W/m2k dubbelglas) naar 0,7 (K-0.7 W/m2k tripleglas)
De energiebehoefte voor het glas neemt dus ten opzichte van HR++ nog eens 40 procent af.

Maar, je moet je wel realiseren dat HR++ glas al beter isoleert dan een normale spouwmuur met 8cm isolatie. Daarbij bespaar je met HR++ glas al zo'n 40% op je gasverbruik t.o.v. enkelglas.

De kosten van HR++ glas liggen veelal onder de 70€ per vierkante meter, 3voudig glas kost rond de 110€ per vierkante meter, waarbij de opbouwdikte van 3voudig glas (36 mm)ook om andere kozijnen vraagt.

Bij KfW60 huizen wordt standaard al 20 cm isolatie (aan de BUITENZIJDE van het gebouw aangebracht) gebruikt. Een KfW60 huis mag max. 60KW energie per jaar gebruiken per vierkante meter vloeroppervlak.

Bij KfW40 huizen is het verbruik (met 30 cm isolatie) nog maar 40 KW per vierkante meter vloeroppervlak per jaar verbruiken.

Bij passieve huizen (passivhaus) is er zelfs nog beter geïsoleerd... Dakisolatie en kelderisolatie minimaal 30 cm, wandisolatie meer dan 30 cm (vaak 40 cm), triple glas, veel glasoppervlak op het zuiden, warmtewisselaar om de warmte uit de ventilatielucht te trekken en normaliter geen verwarming. Verplicht hierbij is de absolute tocht-dichtheid van de construktie. (Dit word door de TüV zelfs officieel getest bij de afname van een woning, d.m.v. overdruk en rookgeneratoren.)
Er wordt slechts energie gebruikt voor warmwater en ventilatie. De normale toestellen als tv, koelkast en wasmachine zorgen vaak al voor meer warmte in huis dan gewenst.

Wist u trouwens dat u door het plaatsten van een WTW in de afvoerleiding van uw douchewater nog eens zo'n 150 kuub gas kunt besparen? De WTW gebruikt het warme afvoerwater van de douche om het koude water, welke naar het warmwater-toestel gaat, voor te verwarmen. Een WTW kost zo'n 350 Euro, snel terugverdient dus, binnen zo'n 4 jaar.

Zelf hebben we in onze eengezins-tussenwoning het dak met 2x12cm (24 cm totaal) geïsoleerd, dit leverde in 1 jaar tijd al een besparing van zo'n 300 kuub gas op. HR++ glas, ruim een jaar later geplaatst, leverde ons nogmaals een besparing van 240 kuub gas op. De meterstand leert dat we dit jaar in deze kleinere eengezinswoning (86 vierkante meter, 4 kamers) slechts zo'n 950 kuub gas verbruiken (1 nov tot 1 nov, actueel 840 kuub) Helaas is 8 cm spouwmuurisolatie het maximaal haalbare gebleken, had graag aan de buitenzijde 15 to 20 cm extra isolatie geplaatst.

Helaas leven we in Nederland... Het bouwen van super-energie-besparende huizen mag niet zomaar. Er zijn maar weinig passiefhuizen in Nederland en België, waar Duitsland, Zweden en Finland er al duizenden kennen.

Zelfs een KfW60-huis bouwen is al een ramp in Nederland, de lokale overheden (bouw-ambtenaren) keuren plannen met dikkere isolatiewaardes (stelselmatig?) af, alternatieve bouwmethodes zoals houtskeletbouw worden in 90% van de gevallen afgekeurd omdat ze niet aan de (middeleeuwse) baksteennorm voldoen enz. Daarnaast verdommen aannemers het gewoon te bouwen volgens de strengere Duitse normen. Spijtig dat onze overheid te veel belangen in de energieleveranties heeft en dus niet effectief zorgt voor betere en vooral aktuelere regelgeving in de bouw.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/09/2008 - 11:07

"Maar, je moet je wel realiseren dat HR++ glas al beter isoleert dan een normale spouwmuur met 8cm isolatie."

Een normale spouwmuur met 8 cm isolatie haalt U=0,35 W/m²k en dat is bijna 4 keer beter dan een venster met kader Uf = 1,2 W/m²K en HR++ glas erin.

afbeelding van willem
27/09/2008 - 11:15

Ik heb het al eens eerder opgenoemd in een ander topic,
maar heb dit niet van mezelf: HR++ isoleerd net zo goed als een spouwmuur ZONDER isolatie.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/09/2008 - 11:35

Ulrik,

Wees gerust, ik voelde me niet tot marsmannetje bestempeld.

Het al dan niet mogen gebruiken van enkel of gewoon dubbel glas in een nieuwbouwwoning :
Je mag beide gebruiken in BUITENwanden van een AOR (veranda of 'serre','sunspace,'greenhouse') die je buiten het beschermd volume beschouwt.
Beschouw je de veranda als behorend tot het beschermd volume, dan mag het niet.
Zo was en is het aan Vlaamse kant van de planeet aarde, en nu ook in Brussel en aan de Waalse kant.
De waarheid is meestal noch wit noch zwart, maar grijs. De juiste nuance hoort er nu eenmaal bij.

Rik

afbeelding van martin-8
27/09/2008 - 21:48

<<<"Maar, je moet je wel realiseren dat HR++ glas al beter isoleert dan een normale spouwmuur met 8cm isolatie."

Een normale spouwmuur met 8 cm isolatie haalt U=0,35 W/m²k en dat is bijna 4 keer beter dan een venster met kader Uf = 1,2 W/m²K en HR++ glas erin. >>>

Je hebt gelijk, cijfers door elkaar gehusseld. Sorrie.

afbeelding van janse
10/12/2008 - 10:46

het verschil in prijs tussen dubel en dubel hr++ is in nederland maar 3.45 euro per m2 dus in 2 jaar ruim terug verdiend prijs hr ++ ongeveer 100 euro per m2 subsidie 50 euro per m2

afbeelding van petervc
20/12/2008 - 00:28

Net prijzen ontvangen:
11 vensters, waarin nu overal gewoon dubbel glas zit.
waaronder: 3 Veluxen en één venster met mat glas.
Samen 10,7 m²: van 0,5 tot 1,6 m² per glas

Prijs geplaatst zonder BTW:
K 1,1 = 1.106 euro (4/15/4 en voor Veluxen 4/6/4)
K 0,6 = + 215 euro (voor 8m², zonder Veluxen (2,5 m²) en indien technisch mogelijk)
+ 70 euro voor isolerende afstandshouders (niet duidelijk voor dubbel of driedubbel glas)

Waarop moet ik letten met de LTA en ZTA (vensters zijn vooral zuid en oost georiënteerd?

Ik weet dat sommigen hierboven schreven dat K 0,6 weinig zin heeft in gewone kaders (10 jaar oud)omdat de kaders geen K 0,6 of 0,8 halen.
Anderzijds: zelfs met K 0,6 zijn mijn muren nog steeds beter dan mijn glas, dus waarom niet?
De meerprijs lijkt me redelijk: 40 % belastingsvoordeel verrekend kost het slechts 140 euro extra, BTW in.

Wie heeft ervaring met driedubbel glas te plaatsen in gewone raamkaders. Want die zouden 42 mm zijn ipv 23 mm bij dubbel glas.
Zijn er technische oplossingen voor?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
20/12/2008 - 10:27

"Ik weet dat sommigen hierboven schreven dat K 0,6 weinig zin heeft in gewone kaders (10 jaar oud) omdat de kaders geen K 0,6 of 0,8 halen"

Het scheelt naargelang het % dat de kaders innemen in de vensteroppervlakte.
Veronderstel kaderprofiel met Uf=1,6 bij slechts 10 % van de vensteroppervlakte
0,1*1,6 + 0,9*0,6 = 0,7 W/m²K
Dan heb je wel nog geen rekening gehouden met afstandhouders.
In het andere geval (kader met Uf = 0,8 bijvoorbeeld) :
0.1*0.8 + 0,9*0,6 = 0,62 W/m²K

Het verschil is klein, en wordt nog kleiner na inrekeing van de afstandhouders.

Als het aandeel van de kaders groter is, wordt ook het verschil groter ; dat spreekt voor zich.

afbeelding van petervc
20/12/2008 - 10:54

Dus zelfs als mijn % kaderoppervlakte groter is zal het nog interessanter zijn dan diezelfde kaders met K 1,1 glas.
Evident.
En een grotere K (glas en kader) is geen probleem voor wie niet streeft naar een PH-norm. (Is bij ons toch niet haalbaar gezien de renovatie volledig gedaan is).

Vraag blijft of je geen technische problemen ga krijgen:
condens op kaders?
kaders die verzakken omwille van gewicht?
andere ...

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
20/12/2008 - 11:11

Dat is inderdaad zo.

Condens : hou je niet met deze of gene kaders tegen (al kan het schelen), maar met ventilatie.

Verzakken van kaders : opngaande delen bedoel je.
Hou de opengaande delen klein, maar goed geplaatst (cross ventilation). Er zijn andere middelen om te ventileren.

afbeelding van mon jansegers
20/12/2008 - 12:21

Rik,Peter, er is ook nog het comfortgevoel. Ik heb vaste ongeisoleerde raamkaders tot tegen de vloer. Met drievoudig glas heb je geen enkel tochtgevoel. Onze veluxramen hebben u-1.3 glas, de omgeving voelt echt koud aan. Gelukkig heb ik geisoleerde schuifpanelen voor de veluxen en is daarmee dit probleem opgelost.
Mon

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/12/2008 - 13:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mon

Had jij geen probleem met de bestaande raamkaders ifv de nieuwe dikte van het glas?

Concrete vraag, hoe kun je te weten komen of je dikker hr+++ glas kunt plaatsen?

Ik dacht ook dat er een super isolerend glas was met een folie middenin ipv een derde glasplaat, iemand ervaringen mee?

Alain

Ik heb er in bestelling bij Eurotherm, een fabrikant uit het Antwerpse en de enige die dit dubbel glas met folie in plaats van 3de glasplaat maakt. Hun U=0,66 glas neemt maar 24mm dikte in en kan dus in alle bestaande raamkaders gemonteerd waar men dubbelglas U=1,1 zou monteren dat meestal ook 24mm is. Bovendien filtert die folie de UV nog weg wat 3voudig glas niet doet, en je verkleuring van het interieur en zo door UV tegengaat.

Hun U=0,6 is 28mm dik. Terwijl dit bij 3voudig glas toch boven de 40mm uitkomt en veel zwaarder is door de 3de ruit. Speciale kaders zijn daardoor noodzakelijk.

En geloof niet dat Eurotherm erg duur is, dat is anno 2010 niet zo!!! Bel naar de fabriek, zij zorgen voor de glasplaatser en al de rest. De kostprijs is zo'n 20% duurder dan het U=1,1 glas, maar isoleert bijna dubbel zo goed!!! En als je bedenkt dat de vensters nog steeds de zwakste schakel in de woningisolatie betekenen, is zo'n passiefhuisglas wel een noodzaak. ZELFS BIJ MIJN OUDE HUIS VAN 1935

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.