Bijkomend isoleren plat (omgekeerd) dak lonend | Ecobouwers.be

U bent hier

Bijkomend isoleren plat (omgekeerd) dak lonend

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van vicky-3
05/09/2008 - 20:28

Beste,

we hebben momenteel een rijwoning met twee platte daken: één boven een verwarmde keuken (20m²) en één boven de slaapkamers (meestal niet echt verwarmd, enkel bij grote kou, 100m²). Eerst lag er op beide daken slechts 6 cm styrofoam roofmate SL-A (lambda: 0,035 ongeveer). Op het dak hebben we ondertussen 6 cm bijgelegd. Nu zouden we zonnepanelen installeren op het hoofddak. Maar we vroegen ons af of het misschien ook zou lonen ondertussen het hoofddak bij te isoleren (ook extra 6cm)? Hoeveel zou ons dat besparen op jaarbasis? We zouden het alleen doen als het ook echt binnen een redelijke termijn zou opleveren. Kan iemand zeggen hoe we dat dienen te berekenen? Of kan iemand ons een idee van terugverdientijd geven? Voor de rest is de woning goed geïsoleerd (volledig gevulde spouwmuren, super isolerend glas).

Bedankt,
Vicky

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/09/2008 - 21:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De bijkomende isolatie zal niet zoveel meer bijdragen zoals de eerste 6 centimeters.

Als je geluk hebt zal je 1/8 meer besparen ten opzichte van de eerste 6 cm.
Dat betekend ook niet als je nu 800m3 aan ruimteverwarming verbruikt (of 800 ltr mazout) dat je er 100 op gaat besparen. Die 120 m2 is maar een deel van je totale verliesvlak en je ventilatieverliezen nemen door deze maatregel ook niet af.
Mocht dit je niet zoveel uitmaken moet je het natuurlijk gewoon doen.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
05/09/2008 - 21:56
rik

Gebruik zeker niet de 'energiewinstcalculator' van VEA.
Tenzij je graag jezelf voor het lapje houdt.

Alle verbetering van isolatie of in wat dan ook,moet steeds op het geheel van de woning berekend worden om te waten hoeveel minder enerigie je op jaarbasis nodig hebt.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.