Warmtetransport houtkachel naar andere kamer | Ecobouwers.be

U bent hier

Warmtetransport houtkachel naar andere kamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pol-1984
01/09/2008 - 22:00

Hallo,

Graag zou ik in de nabije toekomst een houtkachel willen aankopen. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een tegelkachel van La Nordica. Heeft iemand enige ervaring dat dit kwaliteitskachels zijn? Wat ik nu graag zou willen weten is het volgende. Na lang en veelvuldig zoeken heb ik er nog geen nuttig antwoord over gevonden.

Boven de woonkamer waar ik de kachel wil plaatsen is een slaapkamer gesitueerd. is het mogelijk om via een flexibele buis een warmeluchtstroom van achter de kachel naar de slaapkamer te creëren? Mijn garage is tegen mijn woning gebouwd. Deze flexibele leiding zou ik in de woonkamer door de muur in de garage, door dak garage en zo door de muur de slaapkamer weer binnen. Aan beide zijden afdekken met een afsluitbaar roosterje. Zou dit een nuttig systeem kunnen zijn om de slaapkamer enkele graden op te warmen in de tussenseizoenen? Welke diameter zou ik moeten nemen? hoe zou ik deze leiding best isoleren buiten en in de garage?
Ik speel al langer met dit idee van "natuurlijke convectie" maar weet nie of het haalbaar is? Of zou de luchtstroom toch geforceerd moeten worden met een kleine ventilator? En zou dit systeem dan de woonkamer niet te fel afkoelen?

Ik weet dat dit een heleboel vragen zijn, maar ben echt benieuwd of er iemand al met iets dergelijks ervaring heeft en wat jullie meningen en of bevindingen zijn.

Groeten,

Pol

7 Reacties

Reacties

afbeelding van rikkes
01/09/2008 - 22:06
Rik

"Boven de woonkamer waar ik de kachel wil plaatsen is een slaapkamer gesitueerd"

Euh ... waarom die omweg en niet rechtstreeks naar de slaapkamer??

afbeelding van pol-1984
01/09/2008 - 22:12

Het betreft een oude woning met hoge plafonds en sierlijsten. Plafonds zelf zijn niet met betonnen welfsels gemaakt maar dus nog met houten balken. Onderzijde balken zit plafond tegen gemonteerd (gyproc). Tussne balken zit isolatie en aan de bovenkant van deze balken zitten houten platen waarop vloerbekleding zit. Om hierin op de juiste plaats een gat te maken lijkt me niet evident, moet net tussen twee balken zijn... En dan moet je dus een rooster maken in je plafond (woonkamer) en vloer van slaapkamer. Bovendien dacht ik dat het beter was de warmte te onttrekken vlakbij de kachel (erachter dus)

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/09/2008 - 22:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Pol,
Ik denk dat de oplossing van Rik inderdaad meer zin heeft.
Als je een rooster maakt in het plafond heb je direkt de warme lucht (die toch omhoog gaat) om de slaapkamer te verwarmen. De afstand tussen de balken kan je normaal vinden door de nagels die in de houten vloer geklopt zijn, of in het slechtste geval enkele kleine gaten te boren (van diameter 3 mm of minder) en hierbij de locatie van de balken te identificeren. Indien het gaat over een groot rooster heb je geen ventilator nodig. Ik zie wel een voordeel om bv 2 kleinere gaten te boren van bv diameter 90 mm en in een van de gaten een ventilator te voorzien. Dit met en thermostaat of een tijdklok maakt het perfect mogelijk de kamer te verwarmen als men het wenst. Ik denk dat je in dit geval 2 gaten nodig hebt als aan- en afvoer.
groeten
Marc

afbeelding van bertvdg
01/09/2008 - 23:03

Onderschat wel de hinder niet van lawaai van beneden die door de opening naar boven gaat.

Als er beneden nog iemand TV aan het kijken is terwijl er boven al iemand wil slapen kan dat vervelend zijn of de ene heeft de nacht gedaan en moet overdag slapen terwijl er beneden wat bedrijvigheid is in de living. Dit zijn natuurlijk persoonlijke omstandigheden.

Maar voor de rest kan ik Rik en Marc bijtreden.

afbeelding van PatrickM
02/09/2008 - 08:03

Pol,
Kan je niet beter investeren in een beetje isolatie, zodat je op de slaapkamer geen verwarming meer nodig hebt ?

afbeelding van barteke
02/09/2008 - 09:25

reeds bij iemand gezien: een opening van 20 op 20 net boven de kachel. de
deur van de kamer en de living open zodat de koude lucht uit de kamer kan
verdwijnen. roostertje in de opening om de opening af te sluiten.

afbeelding van pol-1984
09/09/2008 - 19:12
pol

Bedankt voor de reacties. Ik denk inderdaad dat een roostertje in het plafond een betere en ook efficiëntere oplossing zal zijn. Op de slaapkamer zelf liggen er OSB platen (soort houtvezelplaten met grote vezelstructuur) op de draagbalken, dus geen originele plankenvloer meer. En zeggen dat die er nog geen jaar liggen ;-) Jammer dat ik toen nog niet met dit idee in mijn hoofd zat. Maar ik vind het idee met rooster en ventilator eigenlijk best aanlokkelelijk. Nu maar uitkijken dus naar een geschikt rooster. Ik zoek iets wat van metaal of dergelijke gemaakt is en niet al te modern oogt. Maar dat moet wel lukken.

Mijn woning is voorzien van superisolerende beglazing, geisoleerd dak en geisoleerde vloer op het gelijkvloers. Helaas zijn de muren niet geisoleerd gezien het nog volle muren zijn en een jaren 30 woning. Wel overweeg ik gedeeltelijke buitenisolatie van de woning, maar dat zal nog even op zich laten wachten denk ik.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.