zonnepanelen zelf bouwen | Ecobouwers.be

U bent hier

zonnepanelen zelf bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van rex
31/08/2008 - 10:22
rex

Graag zou ik samen met de leerlingen het tuinhuisje in de school voorzien van elektriciteit, maar dan wel met fotovoltaische zonnepanelen, graag hulp bij het zelf maken van zulke panelen.

9 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
31/08/2008 - 11:39

PV panelen zelf maken?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
31/08/2008 - 11:57
rik

D.I.Y = Devastate It Yourself

afbeelding van rex
31/08/2008 - 13:02
Rex

rik en bertvdg, niets gevonden in uw reaktie, waar moet ik zoeken voor de zelfbouw van een zonne paneel.
Dank U

afbeelding van bertvdg
31/08/2008 - 14:12

Google?

Ik denk dat PV panelen zelf maken moeilijk zal zijn.

Panelen om water op te warmen is goed te doen om zelf iets in elkaar te steken.

Als je PV panelen zelf wil maken dan ga je de siliciumcellen ergens los moeten kopen. Dan alles aan elkaar solderen tot je de nodige spanning/vermogen hebt. Daarna tussen glas steken en zorgen dat het waterdicht blijft en zorgen dat de cellen niet verschuiven of breken.

De siliciumcellen zelf maken zal zelf niet lukken.

Ik denk dat je beter gewoon een PV paneel koopt en daar een mooie didactische installatie mee maakt. In 't VTI hebben we dat ook gedaan in der tijd.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
31/08/2008 - 14:17

Rex,

Er bestaan leien die PV elementjes zijn.
Kijk daar eens naar. Die moeje niet zelf maken.

afbeelding van Luc5
31/08/2008 - 14:42
Luc

Er bestaan kits voor zelf zonnecellen te bouwen op basis van bramensap rendement zeer laag enkel geschikt als didactisch materiaal te koop op http://www.manosolar.nl
MVG Luc

afbeelding van edwardV
31/08/2008 - 21:12

Rex, misschien kan je eens aankloppen bij Umicore in Olen. Als ik het goed begrepen heb, maken zij de silicium en de wafeltjes voor zonnepanelen. Zij hebben met hun solarwagen de 2e prijs gewonnen in die befaamde zonnerace in australië, dus enige pr is hen niet vreemd. Kan best lonen om hen te contacteren.

afbeelding van kc76
04/09/2008 - 17:19

Rex,
De cellen zelf maken lijkt me weinig haalbaar, aangezien daar nogal wat chemische en fysische processen bij komen kijken die niet zonder meer op keukenschaal na te bootsen zijn: etsen met HF (uiterst giftig), doperen onder invloed van P in oven (~850C), SiN coating aanbrengen onder plasma, rondom V-groef laseren,...
Je kan !proberen! bij Photovoltech in Tienen (enige Belgische producent) losse cellen te kopen of er scherven van afgewerkte cellen te kopen om die dan zelf in een 'string' te solderen en vervolgens tot een paneel te lamineren.
Het rendement van zo'n paneel zal niet goed zijn omdat je veel reflectieverliezen zal krijgen met normaal (goed verkrijgbaar) glas als afdekking. Ook het hermetisch afsluiten van de cellen (geen lucht of vocht) is niet simpel. Voor didactische doelen kan dit echter wel nuttig zijn.
Veel succes in elk geval: leuk te lezen dat er nog leerkrachten zijn die toffe projecten willen uitvoeren met de leerlingen.

afbeelding van pol-3
04/09/2008 - 18:33
pol

ikzelf heb al kleine paneeltjes gemaakt met cellen

mss kan je photovoltech kontakteren uit tienen
daar maken ze de cellen

opgelet zulke cellen breken supersnel

met te solderen iets te hard drukken en klak vuilbak

mss een schoolbezoek regelen en kijken hoe ze daar te werk gaan

ook op you tube zijn er filmkes te vinden
groetjes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.