Hoe groen is Alp Energie | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe groen is Alp Energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
28/08/2008 - 21:46

sinds eind 2007, begin 2008 werden 10- tallen gemeente -en stadsbesturen als Brugge, Oostende en zo meer bij wijze van gemeenteraadsbeslissing, al dan niet volgend uit een openbare aanbesteding (what's in a name bij gebrek aan kandidaten/concurrenten) en andere veelverbruikers als Delhaize, Volvo, KBC plots voor 30 tot 100 % groene stroomverbruikers WANT zij werden afnemer van GROENE ENERGIE VAN ELECTRABEL.

Daar heb ik, naast tal van bedenkingen, zeer concreet 3 vragen bij waar iemand hopelijk kan op antwoorden:

1. Bestaat Alpenergie plots sinds eind 2007 zonder enige aankondiging vanuit het niets en levert hij nu van de ene op de andere dag 100-den megawatts aan wie er maar naar vraagt?

2. Waarheen ging die energie dan voorheen (wie kan er nu niet meer van profiteren omwille van de plotselinge mega-afnames?).

3. Hoe groen kan men energie nog noemen en dito promoten als hij na een paar 100 kilometers en inbegrepen distributie-en transportverliezen nog maar een paar 10-tallen procent van zijn initiële waarde heeft?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van maarten-1
28/08/2008 - 21:54

Jan,

Dit vroeg ik me ook af als ze dit aankondigden.

Is er een nieuwe stuwdam bijgezet?

Of draaien de lokalen nu op kern

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/08/2008 - 00:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Jan, vraag nr 3
De groene energie wordt in Frankrijk geproduceerd en wordt ook volledig in Frankrijk geconsumeerd. Die groene stroom geraakt nooit tot in België. De energie die wij in België verbruiken is voor een groot deel kernenergie, ook al heb je een contract met een groene leverancier. Maar dat is in feite van geen belang, wat telt is dat de centen die jij betaalt effectief naar de groene stroom producent gaan.

vr gr
Pluto

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/08/2008 - 08:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ja maar Pluto, men garandeert je toch 100 % groene stroom, woordbreuk dus of beter pure nonsens of leugens?
maw men (ik niet) sluit een contract af bij Electrabel voor 100 % groene stroom en de centen gaan naar iemand anders???

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/08/2008 - 13:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Neen Jan, de centen gaan naar Electrabel want zij zijn eigenaar van waterkrachtcentrales in de Alpen die de groene stroom leveren.

"Deze omschakeling naar groene AlpEnergie brengt voor de groep Delhaize een jaarlijkse meerkost mee van 187.500 euro. Het engagement van Electrabel hierin is, dat de investering van die, voor hen, extra inkomsten volledig in nieuwe initiatieven voor de opwekking van hernieuwbare energie wordt besteedt, zoals in de windmolenparken in Izegem en Dour, die in de loop van de zomer van 2008 operationeel moeten zijn. Delhaize waakt erover dat Electrabel dit engagement effectief nakomt."

Delhaize betaalt dus jaarlijks een meerkost van 187500 € voor de groene stroom (in vergelijking met de grijze stroom van vroeger), en Electrabel is verplicht om deze 187500 € opnieuw te investeren in nieuwe groene energieopwekking. Of dat nu nieuwe windmolens of nieuwe waterkrachtcentrales zijn, of dat in België of in Frankrijk is, dat speelt geen rol. Het is gewoon een feit dat een consument of een onderneming, door het kopen van groene stroom, een elektriciteitsleverancier kan dwingen om te investeren in groene energie.

vr gr
Pluto

afbeelding van bertvdg
29/08/2008 - 15:42

@ als je 100% groene stroom wilt hebben zal je best je hoofdzekering afzetten en zonnepanelen of windmolen op uw dak leggen die een hoop batterijen opladen.

Met alle andere vormen zal er wel een andere stroomproducent zorgen voor de energie als de groene op dat moment niet of niet genoeg stroom op het net steekt.

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/09/2008 - 20:28
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Nou ja, het is relatief.

Als je geld hebt verdient wordt dit op je bankrekening bijgeschreven. Als je dan een tijdje later in een winkel pint, zal de bank het gepinde bedrag van je rekening afschrijven. Je kan je dan afvragen of het geld waarmee je in de winkel hebt betaald, precies hetzelfde geld is het geld wat je eerder op je bankrekening zette, maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Je kan er behoorljik zeker van zijn dat de bank je precies zo veel geld terug geeft als dat je zelf eerst op je rekening had gezet.(ref)

En met stroom gaat dat net zo.

afbeelding van wonko
16/09/2008 - 08:38

Mooie vergelijking Daniel!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.