Schrijnwerk luchtdicht | Ecobouwers.be

U bent hier

Schrijnwerk luchtdicht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bart-66
14/08/2008 - 12:50

We hebben in onze laag energie woning Oregon ramen en deuren. Nu blijkt dat zowel ramen en deuren bijzonder slecht afsluiten op sommige plaatsen. Je kan de wind zelfs voelen als je met je hand langs de overgang van raam en kozijn gaat. Het vlammetje van een aansteker gaat al snel flikkeren. Dat dit niet prettig is als je verder alle moeite doet om je woning luchtdicht te krijgen zal wel duidelijk wezen.

Vraag is nu wat kan ik hieraan doen? Zijn er bepaalde vereisten (WTCB bijvoorbeeld) waaraan een raam of deur in België wettelijk moeten voldoen qua luchtdichtheid? Heb ik een been om op te staan als ik hier mee verder wil gaan?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-5
14/08/2008 - 17:06

Bij een gewone deur kan ik het nog begrijpen, maar bij de ramen?
hebben je ramen geen dubbele dichting?
Zelfs met 1 goeie dichting zou er toch geen tocht mogen zijn tussen opendraaiend raam en kader, bij nieuwe ramen.

je kan nog altijd tesa tochtstips voor vensters inplakken (wel zien welk type je koopt!) maar die moet je om de 6 jaar vervangen en ideaal is anders.

afbeelding van bart-66
18/08/2008 - 17:36

Wat bedoel je met dubbele dichting? De rubbers of het slot? De rubbers zijn enkel. Het probleem doet zich vooral voor bij de dubbele binnendraaiende ramen.

Hoe dan ook, ik ga geen tesa strips zitten kleven op nieuwe ramen. Bestaat er dan echt geen regelgeving voor ramen wat betreft luchtdichtheid, winddichtheid en waterdichtheid. Iemand?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
18/08/2008 - 19:21
rik

"Regelgeving" is er niet.
Wel is er dit, waar luchtdichtheidsklassen in staan :

STS 52.0 Buitenschrijnwerk algemene voorschriften 2005
STS 52.04.8 Houten buitenschrijnwerk, bescherming en afwerking 1995

afbeelding van jef-14
01/12/2009 - 12:21

Al onze deuren komen tot op de grond , ook de voordeur.

Afgelopen winderige dagen  voelden we dan ook veel tocht. Ik probeerde dit in het verleden tevergeefs te verhelpen met tochtstips ( een soort borstel die je onderaan je deur bevestigd) zonder veel resultaat.

De voordeur gaat naar binnen open. Bestaan er geen " drempels" die je aan de buitenkant, voor de deur kunt plaatsen waardoor de deur tegen die ( lage ) drempel aansluit en dus de tocht tegenhoudt ?

Die drempel moet goed vastgemaakt kunnen worden en niet te hoog zodat hij niet hindert.

De badkamer wordt verucht door  een opening naar de buitenmuur waarvoor een soort lamellen staan om de toevoer te regelen. Dir lamellen maken veel lawaai bij wind . Bestaat er geen beter systeem om de badkamer te verluchten ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.