epdm folie | Ecobouwers.be

U bent hier

epdm folie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van hendrickx margaretha
11/08/2008 - 15:18

Er werd net voor het bouwverlof op onze twee platte daken epdm folie geplaatst.(totale opp. voor de twee daken is 47m2) De afwerking van de randen zou nu na het bouwverlof gebeuren.
Op het hoogste dak is er grint als ballast voorzien; op het lagere dak, waar ons later terras op komt , is dit niet voorzien.
Uit de offerte haal ik dat er een bebording in OSB platen is gebeurd, 18mmx300mm breed.Verder een isolatie van 30mmPU eurothane BI/3 aan opkant en een isolatie100mmPU op vlakke opp. Verder een volledige verlijming met PU van vlakke opp. EPDM.
Alhoewel in de offerte staat dat de EPDM dakbedekking uit één stuk zou zijn, zien we nu dat het benedendak (terras) twee naden bevat over de hele lengte (dus 3 banen epdm) en het bovendak 1 naad bevat (dus 2 banen epdm). Op sommige plaatsen zijn die naden niet tot aan de buitenrand verlijmt, maar kan ik er mijn vinger een stukje ondersteken, dus ik denk dat die aaneenzetten manueel gebeurd is. Als we op de epdm lopen, dan voelen we dat de onderzittende platen bewegen.Er zitten hier en daar "spaties" tussen. Ik heb ook iets voelen en horen breken onder mijn rubber laarzen, dus een stukje plaat of iets anders? Het water blijft een eindje van de afvoerbuis staan. De specialist -plaatser van de epdm zegt dat het water blijft staan omdat de aannemer geen goede hellingschap heeft gelegd,en dat hij geen uitstaans heeft met de toestand van de onderlaag. Hij is gewoon verantwoordelijk voor zijn ding. en stelt voor om een bijkomende afvoer te plaatsen op een lager punt in de opkant van de dakrand. Om de platen te stabiliseren wil hij er kiezel opgooien gedurende 3 maanden, en nadien "zou alles vastliggen als een pot".
Mijn vragen: 1. Als een plaatser van EPDM twijfelt aan de staat van de hellingschap, moet hij dan gewoon zijn ding doen, of moet hij melden dat hij in deze omstandigheden geen goed werk kan afleveren?
2. Zijn onze beschreven "daksymptomen" onrustwekkend of maken we ons zorgen om niets.
3.Waar kunnen wij onafhankeijk advies vragen over het afgeleverde werk? Onze architect wil enkel een 10-jaarsgarantie op papier krijgen, en dan is hij content, terwijl ik toch overal lees dat een goed geplaatste EPDM wel 50 jaar meegaat...

5 Reacties

Reacties

afbeelding van henri-6
11/08/2008 - 16:41

Onze installateur heeft bij ons ook EPDM folie gelegd en heeft hiervoor onze hellingshoek ook moeten aanpassen door eerst een onderdak van soort OSB platen te creeeren. Zou hij dat iet gedaan hebben dan zou het water er niet goed van weg lopen. Persoonlijk denk ik dat je die plaatser moet confronteren met je bevindingen. Ze moeten goed werk afleveren. Vraag ook eens waarom die architect content is met een 10 jaars garantie.

Wellicht dat je eens met een jurist contact kan opnemen en vragen wat je rechten zijn

afbeelding van wgb
11/08/2008 - 21:43
wgb

Beste Margaretha Hendrickx,
Van welk materiaal is de dakvloer.
Dat u naden ziet hoeft geen probleem te zijn. De naden van de banen moeten dan wel in de fabriek zijn gevulcaniseerd.
1 Volgens mij moet de dakdekker de aannemer erop wijzen dat het afschot onvoldoende is. Bij ons moet het afschot 16 mm/m zijn.
2 U mag gerust kritiesch zijn. Naden voelen tussen de isolatieplaten en iets voelen of horen breken lijkt mij niet normaal.
3 In Nederland zijn er diverse bureaus welke gespecialiseerd zijn op het gebied van daken. Garantie van 10 jaar lijkt mij voldoende ook al is de levensduur van de dakbedekking veel langer.
*wgb*

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/08/2008 - 03:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Aparte EPDM-banen kunnen en worden vaak op de werf aaneengezet, dit is dagelijkse kost. Ze moeten niet, zoals hierboven, op voorhand in de fabriek aangeengezet worden.

afbeelding van bertvdg
12/08/2008 - 10:04

Idd Jan,

Tegenwoordig zetten ze dat op de werf perfect aan elkaar.

afbeelding van wgb
12/08/2008 - 13:56
wgb

Jan,
Gevulcaniseerd of????
*wgb*

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.