uitbreiding bestaande CV met zonnepanelen | Ecobouwers.be

U bent hier

uitbreiding bestaande CV met zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van damo
10/08/2008 - 17:53

Hallo,

Ik zou thermische zonnepanelen willen aansluiten op onze bestaande CV installatie. Deze bestaat uit (zie foto):
- een aparte boiler (B)
- een kring voor vloerverwarming (E)
- een kring voor radiatoren (D)
- een kring met warmtewisselaar voor zwembad (C)

Kan ik nu de zonnepanelen aansluiten als een vierde kring (verbruiker) of moet ik m'n recente boiler vervangen door een boiler met twee (of drie) spriralen? De circulatiepomp van de zonnepanelen zou ik dan samen met de hoofdpomp van de CV ketel aansturen.

't Probleem is ook dat de pomp van de panelen enkel mag draaien als de temperatuur van de zonnepanelen voldoende hoog is. Als deze bv. 40°C is zou de pomp wel voor de vloerverwarming maar niet voor de boiler mogen draaien. Heb ik hiervoor een variabele uitgang van de CV ketel nodig of kan ik dit ook anders oplossen?

Alvast bedankt voor de hulp!

2 Reacties

Reacties

afbeelding van damo
10/08/2008 - 17:57

die foto opladen lukt blijkbaar niet, nochthans maar 154kb in jpeg formaat.

afbeelding van jan-77
11/08/2008 - 12:10
Jan

De kring voor de vloerverwarming functioneerd hopenlijk met een separate warmtewisselaar welke warmte uit een toevoerleiding van de cv (A) haalt. Je kunt de vloerverwarming op zonnewarmte (B) laten lopen onder voorwaarde dat:
-De warmtewisselaar uitgeschakeld wordt voor (A) daar de temperatuur in (A) hoger zal zijn dan die door (B) wordt aangeleverd. Dit zou met een driewegklep kunnen. Dezelfde warmtewisselaar is dan te gebruiken voor (A) of (B).
-(B) warmte levert als de temperatuur van de zonnetoevoer hoger is dan de gewenste vloerverwarmingstemperatuur of zelfs in (A).
-(B) afsluit als deze een te lage temperatuur levert.
-gebruik een 12voltpomp voor (B), wellicht op een 12volts zonnepaneel, hij moet immers alleen draaien als er voldoende zon is.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.