zonneboiler opbrengst vlakkplaat vs vacuumbuizen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kom regelmatig discussie tegen over de meerwaarde van vacuumbuizen versus de vlakkeplaat collectoren.

Ken verschillende vlakkeplaat collectoren met test resultaten volgens EN 12976 (systeemtest) maar geen vacuumbuizen die deze test hebben ondergaan.

Wie iemand mij product naam te geven van een vacuum systeem met zo'n test?

Reacties

Wat houd deze test in? Gaat dit over de verliescoefficienten van de collector? Er zijn een paar links van testorganisaties te vinden op dit forum, waar je de attesten van de panelen kan bekijken. Hier staan ook een aantal vacuumsystemen bij. Het ging over een Duitse link en een Zwitserse link. Ik zal nog eens opzoeken waar ze staan en ze hier melden.

Juist Willy, dat is de site.

Ed, maar hier zie je natuurlijk niets op staan van een volledig systeem dacht ik. Trouwens is het ook moeilijk om de volledige systemen getest te krijgen denk ik, aangezien de collectorfabrikanten geen boilers maken. De leverancier stelt dus zelf een set samen en kan in de loop der periode veranderen van samenstelling. Met 3 collectoren, 3 boilers en 2 electronische sturingen kom je al snel uit op 27 combinaties (dus 27 attesten).

Uiteindelijk zal die test ook weer niet alles zeggen. Als je de collector onder een andere hoek plaats of iets meer richt naar het zuid-oost of zuid-west, krijg je weer andere resultaten.

Hoeps, ik trek mijn woorden in Ed. Op deze site vindt je dus wel certificaten van de EN-testen.

Ed

't is toch de logica zelve dat een collector met vacuumbuizen MOET meer opbrengst leveren als een vlakkeplaat-collector

Bij de vacuumcollector wordt in de koperen buisjes van de condensor gebruik gemaakt van alcohol waarvan het kookpunt rond de 65 °C ligt en water kookt bij mijn weten maar op 100 °C waaruit je zonder twijfel mag concluderen dat de collector met vacuumbuizen sneller warmte zal leveren

Ulrik

Ulrik,
Vacuumbuizen bevatten niet altijd een heatpipe. Maar dat het rendement ook zonder ingebouwde heatpipe hoger ligt bij een vacuumbuis dan een vlakkeplaat lijkt mij ook logisch. Door het vacuum in de buis is er vrijwel geen afkoeling. En door de ronde vorm van de buis is de invalshoek van de zon altijd optimaal.
En dat er alcohol in een heatpipe zit is gewoon om de warmte zo snel mogelijk te transporteren van de buis naar de collector. Dit geeft de vacuumbuis met heatpipe een beter rendement dan een vacuumbuis zonder heatpipe. Een vlakkeplaat collector lijkt mij ook duurder te produceren door het hogere gewicht en de dure koperen buizen en de omkasting.

Gino

Vacuumbuizen bevatten niet altijd een heatpipe

Dat weet ik kijk maar eens op deze site

Er staan daar ook zowel actieve als passieve systemen op de site voor op het dak met alle technische gegevens

http://en.cnsunhome.cn/newEbiz1/EbizPortalFG/portal/html/ProductInfoExhibit.html?ProductInfoExhibit_ProductID=c373e9161e39e0e98f6eafc8e1c69ab1&ProductInfoExhibit_isRefreshParent=false

Als je het graag echt technisch wil bekijken of berekenen

http://en.cnsunhome.cn/newEbiz1/EbizPortalFG/portal/html/ProgramShow2.html?ProgramShow_ProgramID=c373e915dc9b42498feae09d2368efeb

Ulrik

Wij hebben vacuum vlakke plaat collectoren. Eergisteren zijn ze vacuum getrokken tot 0.1 bar

Voordeel van deze dingen is dat je het vacuum terug kan 'herstellen' na verloop van tijd. Er staat ook een manometer op om te kunnen controleren.

Jandc

Jij zegt : Voordeel van deze dingen is dat je het vacuum terug kan 'herstellen' na verloop van tijd.

Ik zie dat niet echt als een " voordeel " want de vacuumbuizen blijven " altijd " vacuum en je moet ze dus nooit " opnieuw " vacuum gaan trekken want de buis is gemaakt zoals een thermosfles en kan onmogelijk lekken tezij je het glas gaat breken maar dat geld dan ook voor de vlakkeplaat-collector

Ulrik

Ulrik, niks blijft vacuum. Die buizen zijn helemaal niet zoals een thermosfles. Bij een thermosfles heb je 1 geheel uit hetzelfde materiaal (typisch glas dus). Bij vacuumbuizen heb je altijd een overgang van 't ene materiaal op een ander.

jandc,
De vacuumbuizen die ik tot nu toe heb gezien bestaan enkel uit glas hoor. Dus uit een stuk. En die verliezen hun vacuum echt enkel bij breuk.

Jandc

De vacuumbuizen die ik tot nu toe heb gezien bestaan enkel uit glas hoor.

Je bedoeld waarschijnlijk dat de vacuumbuien die jij gezien hebt uit " enkel " glas bestaan ( in plaats van - enkel uit glas ) zoals de buizen van Viessman bv maar het grote verschil is dat de doorvoer van de condenser daar werkelijk uit het glas komt

Tussen het glas en de condenser zit daar een dichting om het vacuum in de glazen buis te behouden maar op termijn verdwijnt daar gegarandeerd het vacuum uit de buis door het verschil in uitzetting tussen de condenser en het glas (verschil uitzettingscoëfficiënt ) en de verharding van de dichting onder invloed van de hoge temperatuur bij stilstand ( boiler voldoende warm ) waarbij de temperatuur van de vacuumbuis/condenser tot 230°C oploopt

Bij de buizen die ik heb zijn " dubbelwandig " vacuumgetrokken en dan dichtgesmolten zonder doorvoer en het vacuum kan daar enkel uit verdwijnen als je het glas stukslaat

Je moet eens een thermosfles uit elkaar schroeven en die bekijken dan zul je het wel begrijpen

Ulrik

Ulrik schreef:

"Bij de vacuumcollector wordt in de koperen buisjes van de condensor gebruik gemaakt van alcohol waarvan het kookpunt rond de 65 °C ligt en water kookt bij mijn weten maar op 100 °C waaruit je zonder twijfel mag concluderen dat de collector met vacuumbuizen sneller warmte zal leveren"

Bij mijn weten is het kookpunt van alcohol 78 graden.
Water heeft inderdaad een kookpunt van 100 graden onder normale omgevingsdruk.
Als door het vacuum de druk afneemt neemt ook het kookpunt in temperatuur af.
collectoren zouden ook met water te maken zijn met een verlaagt kookpunt. Nadeel is dat een vacuumbuis niet te bescermen is met zuiver water. Dit is 1 van de redenen waarom er alcohol wordt toegepast. Met water zal er net zo snel warmte gelevert kunnen worden.

voordeel van een heatpipe is dat deze in een koude buitenomgeving minder warmte verliest aan de omgeving door het vacuum.
Met een plaatcolector blijft het lastiger om deze vacuum te trekken. Er ontstaan grote krachten op de grote plaatvlakken. Leuk idee van jandc om zijn plaatcollector onder vacuum te brengen maar wel een riskant idee.
Het glas staat onder grote spanning dit verzwakt tevens de bescherming van invloeden van buiten of een simpel hagelbuitje.

Chathanky

Kan natuurlijk best zijn want wij onderscheiden volgende kookpunten

Methyl alcohol CH4O 65°C
Ethyl alcohol CH6O 78°C
Propyl alcohol C3H8O 96°C
Butyl alcohol C4H10O 110°C
Amayl alcohol C5H12O 132°C
Capril alcohol C6H14O 150°C

maar 't zal wel de bedoeling zijn om het kookpunt zo laag mogelijk te houden in de vacuumbuizen maar welke alcohol er nu juist inzit ???

Ulrik

Klopt het gunstigste is natuurlijk de gewenste (vereiste)gebruikstemperatuur en die zal rond de 60 graden zitten.

Overgens veelal is de maximale temperatuur van de heatpipes rond de 80 graden. Dit heeft weer een gunstiger effect op je voorraadbuffer, die kan dan wat kleiner zijn bij een lager gebruikstemperatuur.

Ulrik, dat zijn inderdaad totaal andere vacuumbuizen dan ik ken. Die spullen zullen hun vacuum inderdaad ook veeeeeel langer behouden.

Chathanky, de glazenplaat is om de paar cm ondersteund door een 'voetje'.
http://thermosolar.de/german/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=1

Met ondersteuning neem je de krachten wel enigzins weg.
Er wordt ook vacuumglas gemaakt voor ramen, mogelijk is het wel.
Ik kon niet lezen of je een origineel product had of dat het een zelf (om)gebouwd systeem was.
Maar als het een origineel product is zal het moeten voldoen.

Sorry, ik was inderdaad wat vaagje. Het gaat em inderdaad om een origineel product. Ik ga echt niet zomaar wat met vacuum gaan spelen (klinkt onschuldig maar vacuum is een gevaarlijk ding, denk maar aan implosie van beeldbuizen).

Ik zie ook niet in hoe je een 'gewone' vlakke plaat collector onder vacuum zou kunnen brengen tenzij je zelf een collector gaat maken en dan wordt het echt wel moeilijk om alles goed dicht te krijgen.

jandc

Jij schrijft : (klinkt onschuldig maar vacuum is een gevaarlijk ding, denk maar aan implosie van beeldbuizen).

Zo gevaarlijk is vacuum nu ook weer niet want ik werk daar al een 17 tal jaar mee want ik heb hier een vacuumpomp staan die tot min 0,8 bar kan zuigen dat is bijna het absolute nulpunt

Ik denk dat een beeldbuis van een TV toestel een heel ander verhaal is dan een vlakkeplaatcollector

Ik snap ook niet direct " het grote verschil " van een vlakkeplaatcollector op atmosferische druk of eentje met 0,1 bar vacuum en zeker niet als het een enkele glasplaat betreft maar ik ken het systeem niet

Heb jij een link naar de website van de fabrikant dan kan ik het eens rustig bekijken

Ulrik

Die link is al aangegeven Ulrik.

Ulrik, je hebt een glazen plaat van 1mx2m die onder spanning staat. Als dat effe breekt kunnen de scherven eigenlijk eender naar waar vliegen. Een implosie is meestal zowat van dezelfde orde als een explosie. Enfin, met al die steuntjes zal dat ook wel meevallen.

btw, de panelen staan nu op -0.9 bar. Ze moeten maximaal op -0.8 bar staan.

Ulrik, het verschil tussen vacuum en geen vacuum is de isolatie. Vaccum heeft een iets betere isolatie dan lucht... Waarom denk je dat die heatpipes vacuumbuizen zijn en er vacuum in een thermos zit? Da's echt niet om moeilijk te doen hoor.

Ulrik, zonder lucht in de collector kunnen de warmteverliezen enkel optreden door straling en geleiding. Welnu, glas is ondoorzichtig voor infrarode straling (warmte afgegeven door collector) en de collector is zelf geïsoleerd van de behuizing (achterkant) door steenwol of kieselzuurplaten. Het ontbreken van convectieve stromingen heeft een zeer grote impact op de warmteverliezen. Ik kan niet direct op getallen komen maar reken maar dat het overgrote deel van de warmteverliezen door convectie optreden. In een echte thermos, een zogenaamde dewar, zit geen isolatie, enkel vacuum en iedereen weet ze uitzonderlijk goed isoleren.

Een interessante discussie hier!

Een vacuümcollector heeft een hogere opbrengst dan een vlakke plaat colletor, omdat deze buizen zo optimaal mogelijk naar de zon kunnen worden gericht.

Een vacuümcollector heeft echter een zeer groot nadeel : het onderhoud. De vacuümbuizen moeten minstens éénmaal per jaar terug vastgeschroefd worden (komen los door uitzetten en krimpen), anders bestaat de kans dat de kop verbrandt. Eenmaal per jaar lijkt niet veel, maar er zijn weinigen die er nog aan denken na plaatsing tot het te laat is.
Een vlakke plaat-collector is trouwens een stuk goedkoper, dus kan het iets lagere rendement opgevangen worden door een iets groter oppervlak. Vanuit esthetisch oogpunt vind ik persoon de vacuümcolletoren wel mooier.

1. Er zijn op de Belgische markt vacuumcollectoren te koop met een lager jaarrendement dan de beste vlakkeplaatcollectoren.

2. De beste vacuumcollector geeft 620kWH/m²/jr, de beste vlakkeplaatscollectoren zitten minder dan 10% lager, maar vlakkeplaatscollectoren kosten ongeveer de helft.

3. Goede vlakkeplaatcollectoren worden in Europese omstandigheden (van -20°C tot 200°C) reeds 20 jaar toegepast met succes, het is afwachten wat de vacuumcollectoren gaan doen na 20 jaar.

4. Als je de opbrengstcurves van een VB en een VPC naast elkaar legt door het jaar, zien die er bijna identiek uit. Ik begrijp die hele hetze rond 'diffuus' licht dus niet, alsof vacuum een invloed heeft op het type licht...

Een vacuumbuis is een goede technologie als de orientatie niet perfect is, maar het blijft (in de kwaliteitsmerken) een dure oplossing.

Mensen allemaal.
Of je nu vacuumbuizen neemt of zonnecollectoren. In beide gevallen heb je een goed product gekocht dat ervoor zorgt dat de CO2 productie vermindert. Dat is de key issue!

Er bestaan verschillende rapporten op internet, waarbij de ene beweert dat vacuum beter is en de andere dat vlakke plaat beter is. Algemeen wordt wel beweerd dat een vlakke plaat meer opbrengst heeft dan een vacuumpaneel en niet omgekeerd(jaaropbrengst). Let op met vergelijkingen tussen verschillende merken!

Een vacuum paneel heeft meestal een grotere opbrengst in de winter, omdat bij deze panelen de verliezen iets kleiner zouden zijn! Tijdens de zoumer is dit omgekeerd. Het is nu net tijdens de winter, dat je de meeste warmte nodig hebt en daarom komt deze extra warmte goed van pas. Voordeel voor Vacuumpipes.

Wat betreft veel voorkomen of niet. Vlakke plaat komt meer voor bij ons dan vacuumbuizen. Is dit wegen het nut, of wegens de gewoonte en de kennis en ervaring van de verkoper? Is moeilijk te zeggen nietwaar. Meer naar het noorden (bijvoorbeeld Duitsland) vindt je al veel vacuumbuizen. Landen zoals Zweden en Noorwegen gebruiken overwegend vacuumbuizen. China heeft bijna uitsluitend vacuumbuizen. Dus, staat het niet meer in de kinderschoenen.

In de zomer werp je als het ware de overschot aan warmte weg. Je kan met panelen of buizen ongeveer 50% van het warmwater verbruik via de zon opnemen. Echter, tijdens de zomer heb je zoveel warmte, die je niet kan gebruiken, waardoor je wel 80% van de ontvangen warmte moet laten links liggen. Vandaar dat men druk bezig is met seizoenopslag. Als dit zou lukken, kon je met de zonneboiler je hele woning verwarmen door de warmte die je tijdens de zomer kon opvangen. Maar dit is nog toekomstmuziek.

Wat betreft kostprijs moet ik zeggen dat je vacuumpipes kan kopen die aardig in de buurt liggen van een vlakke plaat collector en zelfs eronder. Kijk maar eens naar "all collectoren" en "solar2all" en zo zijn er nog. Deze importeren de vacuumbuizen en bieden ze tegen een redelijke prijs aan. Dit in tegenstelling tot de grote merken die ze soms ook importeren, maar tegen een hoge prijs aanbieden en een kunstmatig verschil creeeren tussen vlakke plaat en vacuumhittepijpen. Prijs voor een vacuumbuis collector van ongeveer 1,5m2 ligt rond de 400 a 500€. Prijs voor de vlakke platen ligt rond dezelfde waarde. Neem je een Viessmann, dan betaal je het dubbele en meer.

Tja, dat is natuurlijk het boeiende aan technologie. Je geraakt er niet over uitgepraat en na het gesprek weet je het nog altijd niet. Denk dan even aan mijn eerste alinea. Je maakt het verschil tussen "goed" en een "beetje beter".

Succes

Gunter

Jij schrijft : Een vacuümcollector heeft echter een zeer groot nadeel : het onderhoud. De vacuümbuizen moeten minstens éénmaal per jaar terug vastgeschroefd worden (komen los door uitzetten en krimpen), anders bestaat de kans dat de kop verbrandt.

Een maal per jaar terug vastgesroefd worden !!!

Waar haal jij dat vandaan ? joost mag het weten

Toevallig heb ik nu zelf mijn zonneboiler geplaatst en de " kop " ( condenser ) staat helemaal niet vast met een schroef en kan ook niet zakken omdat deze in een allu profiel geklemd zit en je moet er echt goed aan trekken om hem een beetje te kunnen verschuiven en dat is nodig om hem eerst in de collector te steken voor je er de vacuumbuis kan indraaien

De kop verbranden ?

De collector wordt bij het stoppen van de pomp in de volle zon ( zomer ) 230°C maar ik heb koper nog nooit zien verbranden bij 230 °C

Bekijk het nog maar eens goed op mijn foto's van de plaatsing

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/PlaatsingZonneboiler?authkey=RlOpZWEce0g

Ulrik

Vacuum buissystemen moeten goed berekend en gedimensioneerd worden anders heb je na verloop van tijd wel problemen, door de hoge temperaturen bij stilstand zomers. Beter een kleinere collector te nemen dan opslagvat. Ik lees hier regelmatig een review, ik ga geen namen noemen van een watertemperatuur van 99 graden celsius dit komt je levensduur ook niet ten goede.Wat te denken van de kalk afzetting.
Uit ervaring weten wij dat de goedkopere heatpipes van mindere kwaliteit zijn en toch het vacuum verliezen na een x aantal jaar. Een collector performance test van het SPF of een zonnekeur zegt ook niets over de kwaliteit van de collector en is een moment opname tijdens de test.
De Heatpipes zijn niet allen gevuld met alcohol het is een mix van alcohol met water of alleen water.
Doordat de vloeistof in de heatpipe al begint te koken bij ca 35gr heb je aan het minste en geringste difuse licht al genoeg om enige warmte te genereren. En wat te denken van het installatie gemak buis voor buis ipv een kast van ca 50 kilo op het dak te leggen.
Wat mij betrefd vacuum buizen hebben de toekomst zeker in ons klimaat.
Hoe ik aan deze wijsheid kom. Wij verkopen en installeren al 10 jaar zonneboiler systemen in Europa. pm me maar als je meer info wilt.

Beste Frits,

Welk systeem distrubueert u dan en waar kunnen wij hier informatie over vinden ?

Frits

F : Vacuum buissystemen moeten goed berekend en gedimensioneerd worden anders heb je na verloop van tijd wel problemen, door de hoge temperaturen bij stilstand zomers.

Die hoge temperaturen heb je toch ook bij stilstand van een vlakkeplaatcollector dat heb ik zelf gezien op een open bedrijvendag bij de firma Sun Tecchnics ( vroeger Izen )

F : Uit ervaring weten wij dat de goedkopere heatpipes van mindere kwaliteit zijn en toch het vacuum verliezen na een x aantal jaar.

Binnen tien jaar zal ik het weten want ik heb van die " goedkope " vacuumbuizen maar ik heb daar sterk mijn twijfels over dat zij hun vacuum verliezen aangezien zij uit hetzelfde glas zijnde " borosilicate glass " gemaakt zijn als de dure types, maar ja dat werd in der tijd door de handelaars ook over de Japanse en Koreaanse auto's verteld maar wat bleek achteraf dat zij bedrijfszekerder waren dan de europeanen kijk maar naar Toyota daarvan is meermaals gebleken uit karakteristieken dat dit de wagens zijn met het minste percentages pannes, en de TV toestellen van Makro die deugen ook niet toch ?

Ulrik

Frits

Nog even dit : Ik lees hier regelmatig een review, ik ga geen namen noemen van een watertemperatuur van 99 graden celsius dit komt je levensduur ook niet ten goede.Wat te denken van de kalk afzetting.

De watertemperatuur ( boiler ) die is via de elektronische sturing toch in te stellen op een lagere temperatuur want deze is bij mij op 80°C als limiet ingesteld want vanaf 60 °C en meer krijg je extra kalkafzetting

Ulrik

Ulrik,

Wat was voor u de reden om voor Rivusol te kiezen ?

Ulrik,

Intrestverlies bij een inflatie van 5,8%?
Je moet mij eens vertellen hoeveel 4.5%-5,8% is? Juist ja, een "-"waarde hè.

Geld op een bankrekening, daar velies je aan.
Je kan beter investeren in duurzame dingen zoals zonneboilers, die brengen langzaam maar zeker toch iets op. Wat van slapend geld niet gezegd kan worden, wel integendeel.

Bart M

Intrestverlies bij een inflatie van 5,8%?
Je moet mij eens vertellen hoeveel 4.5%-5,8% is? Juist ja, een "-"waarde hè.

Klopt maar ....

Wij zijn met twee personen en hebben met onze elektrische boiler van 150 l een gemeten jaarverbruik van 2000 KW/U waarvan je volgens de fabrikanten van zonneboilers 50 % kan recupereren dat is dus 1000 KW/U aan het goedkope nachttarief is dat 75 € per jaar

Hoeveel jaar gaat het duren als je een investering van 5000 € doet min het belastingsvoordeel terwijl ik aan 4 % wel een verlies van 200 € intrest per jaar hebt en daarbij je kapitaal verliest dat weliswaar verminderd in waarde

Toch heb ik er zelf een geplaatst omdat ik vond dat ik met de energie die de zon ons gratis ter beschikking steld iets moest doen en investeerde 3500 € gedeeld door 75 € ( winst ) is hij al op 46 jaar afgeschreven en ik ben al 52 dus in mijn geval is dat nooit meer afschrijfbaar maar aan het geld op de bank te laten staan had ik nog minder want ik had vandaag een boiler van 200 l op 60 °C

Als de energieprijs verdubbeld is mijn afschrijftijd nog steeds 23 jaar dus eigenlijk leg ik geld bij om een zonneboiler te hebben maar het heeft wel iets zo'n collector op je dak ....

Ulrik

Ulrik,

Juiste reflex, man.

Ik weet zeker dat je de goede beslissing hebt genomen, mij moet je zeker niet meer overtuigen.

Ulrik,

Juiste reflex, man.

Ik weet zeker dat je de goede beslissing hebt genomen, mij moet je zeker niet meer overtuigen.

Zelf plaasten wordt steeds meer een optie bij een zonneboiler installatie.

Mogelijke leveranciers:

www.rivusol.nl
www.suntechnics.nl
www.solar2all.com
www.helios-energie.nl

www.selfmatic.be

Het valt gelijk op dat de zelfbouwsystemen verkijgbaar in NL een stuk goedkoper zijn dan in Vlaanderen.

1500-1800 Euro incl Btw tov 3000,- ex Btw voor selfmatic.

Toch een teken dat de premies in Vlaanderen de markt weerhoudt met financieel interessante produkten te komen.

Dus een prijs incl plaatsing door een erkend installateur van 2500-3000 Euro zou mogelijk moeten zijn in Vlaanderen.

Er zou echter een nieuwe lijst komen tvv de Belsolarleden.
Wel deze lijst is er nog niet en de Belsolarlijst is bijv. voor de fiscale aftrekbaarheid nog steeds de enige juiste.

Rene

Sinds 1 januari 2008 is de subsidie regeling voor zonneboilers in Vlaanderen herzien. De belangrijkste wijziging is dat voor de premies van de netwerkbeheerders het verplichte lidmaatschap van de branche organisatie Belsolar VERVALLEN is. In plaats van dit verplichte lidmaatschap zijn een aantal concrete kwaliteitseisen gekomen, waaraan de installatie en de onderdelen moeten voldoen.

Ulrik

Ulrik,

Wat u zegt klopt, de wetgeving is veranderd. Er zou een nieuwe lijst komen tbv de fiscale teruggave.

Wel die lijst is er nog niet en er wordt daar nog steeds verwezen naar de Belsolar lijst.

Er vraag mij verder ook af hoe dat zo'n lijst tot stand komt ? Als dat weer diezelfde leden hebben wij er ook niets aan.

De premie van Eandis verwijst naar een goedkering naar een EN norm en plaatsing door een geregistreerde installateur.

De premie van de gemeente heeft het alleen over plaatsing volgens de regels van de kunst.

Ulrik,
Ik heb uw foto's op picasaweb eens bekeken...
Zie ik dat goed, geen dakisolatie, maar wel een zonneboiler ?
Niet zo logisch volgens mij ...

Stef

Inderdaad je hebt dat goed gezien, maar er zit wel tussen plafond van de slaapkamers en badkamer en de vloer van de zolder 22,5 cm glaswol en die zit daar al van 26 jaar geleden ...

Ulrik

Goed gedaan Ulrik!

Stef

Ik dacht toen al aan goed isoleren omdat ik directe elektrische verwarming heb

Heb super isolerend glas 1,2 spouw 10 cm glaswol en alle vloeren 6 cm piepschuim
dak is niet geisoleerd omdat de zolder niet gebruikt wordt als kamers maar moest ik er ooit een kamertje van maken dan gaan wij dat zeker isoleren

Ulrik

Even een bedenking:
Klopt dat verhaal wel dat men die vlakke plaatcollectors ZOU sterk kunnen vaciuum "ZOU" zuigen tot 0.1 bar?.

Bekom je dan met de atmosferische druk niet een druk van bijna 1kg per cm2 langs de buitenzijde op het glas, of ben ik fout?
Indien ja dan zou er 10 Ton druk op 1m2 paneel staan, of zelfs als het maar één tiende van die druk zou zijn kan mijn insziens geen glazen plaat dragen. (Of men zou onder het paneel het glas overal moeten steunen tegen het doorzakken).

Dag Ulrik,
bedankt voor de juiste info.

Als die onderdruk zo laag is, geeft dat reeds een sterk effect?
Ik herinner mij dat men dat in de beginperiode van het dubbel glas ook nog gedaan heeft. Nadien was het enkel nog droge lucht en nu vult men met Argon of Crypton.
In die zin zit ik dan met een volgende vraag:
Zou men geen beter effect krijgen door vulling met een edelgas ipv een vaciuum?

`t is toch 1 ton per m2 wat er op de glasplaat drukt bij 0,1 bar.

Goed om even bij stil te staan voor de hobbyisten onder ons.

Goed gezien Rudy.

"Volledig vacuum getrokken en opvullen met edelgas zou natuurlijk nog een stuk beter zijn "

Tja, helaas. Er is ook nog geen wetenschapper die dat voor elkaar heeft gekregen.
Volledig vacuum zijn alle gassen verdwenen namelijk.

Hallo,

Deze discussie is alweer ettelijke jaren geleden gevoerd, maar voor ons nu van belang gezien we twijfelen over vlaktecollector of vacuum buizen. Heb je ondertussen al meer ervaring met de vacuum buizen en hun verlies aan vacuum? Want volgens een van de installateurs die we contacteerden was dit genoeg reden om er zeker niet voor te kiezen. Anderen zijn daarentegen een heel andere mening toegedaan en zeggen dat dit geen rol speelt. Klopt dit?