Elektrisch verwarmen interresant ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Elektrisch verwarmen interresant ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gino-5
28/07/2008 - 23:34

Nu de mazoutprijs bijna 1 euro heeft bereikt wordt het verschil met verwarmen op elektrisch nachttarief steeds kleiner.
Maar hoe groot is het verschil werkelijk ?
Zou het lonen een oude mazout cv te vervangen door enkele accumulatie kachels bijvoorbeeld ?
Dit als tijdelijke oplossing totdat er eindelijk een betaalbaar en goed alternatief komt.

Graag cijfers en berekeningen.

30 Reacties

Reacties

afbeelding van gino-5
29/07/2008 - 01:56

Volgens mijn eigen berekeningen

Prijs 1000 liter mazout € 900,-
Stookwaarde mazout: 10,13 kWh/liter
Kostprijs 10130 kWh = € 900,- (Theoretische kostprijs 1 kWh = € 0,09)

Onderhoudskosten mazout cv € 150,- per jaar
Tankkeuring € 20 per jaar ( € 60,- voor 3 jaar)

Bij een verbruik van 2000 liter mazout per jaar zou de prijs dus € 1800 + € 150 + € 20 = € 1970 zijn.

1 kWh elektriciteit daluren (Nuon comfort) € 0,05
Distributie 1kWh daluren € 0,04
Transport 1kWh daluren € 0,01
Totaal incl. Btw 21% € 0,121

Onderhoudskosten accumulatiekachel zijn nihil

Bij een verbruik van 20260 kWh elektriciteit zou de prijs € 2451 zijn.

Mazout is dus voordeliger, maar in werkelijkheid zal het verschil kleiner zijn, omdat er geen rekening is gehouden met verliezen in de ketel en leidingen. En de afschrijving van de mazout installatie is niet meegerekend.
Een accumulatiekachel heeft deze verliezen niet.
Bij het verwarmen van sanitair warmwater zullen de verliezen bij een mazout cv gestookte boiler ook veel groter zijn dan bij een elektrisch verwarmde boiler.

Mijn conclusie is dat bij een mazout prijs van € 1,10 het voordeliger is om elektrisch te verwarmen, mits de elektriciteitsprijs gelijk blijft.

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/07/2008 - 06:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

U vergelijkt met de duurste vorm van elektrisch verwarmen. Hebt u de berekening al eens gemaakt voor een warmtepomp?

Onze accumulatiekachels staan al 2 jaar uit. Met warmtepomp verbruiken we 35 à 40% minder elektriciteit!

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/07/2008 - 10:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

gino
stookwaarde;maar houd dat ook rekening met het rendement van de mazout ketel, anders word het verschil nog kleiner

afbeelding van gino-5
29/07/2008 - 11:07

Een warmtepomp is veel duurder in aanschaf. Een paar accumulatiekachels zijn occasie bijna gratis. En om met een warmtepomp te verwarmen moet de woning ook zeer goed geisoleerd zijn. Dit wil ik dan ook als eerste doen. Over twee of drie jaar verwacht ik dat de prijzen van warmtepompen en andere alternatieven een stuk goedkoper zijn. Maar in die tussentijd zoek ik een goedkoop en eenvoudig alternatief voor mazout zodat ik eerst in isolatie kan investeren. Ik verwarm mijn huis met hout en ben daar voorlopig heel tevreden over. Maar ik zoek een goedkope (tijdelijke) bijverwarming.

afbeelding van stefan-20
29/07/2008 - 11:10

gino,

ik bij eli niet gestegen in prijs? bij ons wel

en hoe ga je accu's aansluiten? heb jij overal 3-fasige stopcontacten waar nodig is?

Stefan

afbeelding van gino-5
29/07/2008 - 11:29

Marcelvm inderdaad, ik ben uitgegaan van een rendement van 100% dat haalt natuurlijk geen enkele mazout ketel. En dat oude veelste zware ding van mij zal nog geen 80% halen vrees ik. Vooral omdat de ketel vaak kort aanslaat als er helemaal geen warmte vraag is, gewoon om het ketelwater op temperatuur te houden. Dan is er ook nog het verlies over de leidigen die in de grond lopen. Ik ben zelfs bang dat het met een mazout prijs van minder dan 1 euro per liter al voordeliger is electrisch te verwarmen.

Stefan, ik heb de prijzen gister van de website van Nuon gehaald, en een heel klein beetje afgerond. Maar het verschilt ook per regio. Ook als je enkel daluren neemt is dit weer 0,6 cent minder duur per kWh dan de daluren bij een dubbeltarief meter.

En ja er moeten natuurlijk wel 3 fasen stopcontacten aangelegd, maar ik zou met 2 kunnen volstaan. Dit is niet zo een grote investering. Als ik het zelf doe ongeveer 100 euro

afbeelding van guido-13
29/07/2008 - 12:21

Zolang het onder de 5kw blijft kan dit zelfs enkelfasig (mono), bij vriend draaid er zelfs een 7 kw op mono, kregen gewoonweg geen 3 fasennet

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/07/2008 - 19:41
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als je rekent met een branderrendement van 80 %, dan kost elektriciteit voor dezelfde warmte 1961 euro. En dit houdt dan nog geen rekening met stilstandverliezen die elektriciteit verder bevoordelen.

1 ding is echter belangrijk om op te merken: met accumulatoren hebt u vooral om 6 uur 's morgens warm, en koud vanaf 18 uur. Voor mensen die gaan werken betekent dit dat een zéér groot deel van de warmte nutteloos gebruikt wordt, zeker in een minder goed geïsoleerd huis. In het tussenseizoen worden de accumulatoren vaak ook nutteloos opgeladen, met als enig voordeel warme nachten in het huis. Als hjet buiten een dag warm is, kunt u zelfs de ramen openzetten. De meeste gebruikers van accumulatoren die ik ken hebben daardoor alsnog een véél te hoge rekening, en kou. Ik schat dat de helft van het elektriciteitsverbruik niet bijdraagt tot het comfort van de inwoners, dit aan de hand van het verbruik en comfort van kenissen.

Wat wel economisch begint te worden, is elektrische verwarming na 21 of 22 uur en verwarming in het weekend. Meestal is de elektriciteit iets duurder (10%, niet uitsluitend nachttarief). Die 10% extra lijkt een groot verschil te maken, maar je gebruikt enkel de warmte die je echt nodig hebt.

Conclusie: accumulatoren zijn nagenoeg altijd zéér duur in verbruik. Voor wie ze reeds heeft staan: schakel ze uit tijdens het weekend en verwarm wanneer nodig op het iets duurder weekend-tarief. 't Is nog steeds voordeliger doordat u enkel verbruikt wanneer u warm wilt hebben. Voor wie stookt met stookolie, kan in het weekend elektriciteit overwegen.

Merk op: elektrische verwarming is zéér onneficiënt: van centrale tot bij u thuis is er nog geen rendement van 30%. Daardoor is dit dus ook enorm milieu-onvriendelijk. Daarom zou er beter een wettelijk verbod komen op elektrische (hoofd)verwarming, zeker op basis van accumulatoren.

afbeelding van kob-1
29/07/2008 - 21:00
kob

"1 ding is echter belangrijk om op te merken: met accumulatoren hebt u vooral om 6 uur 's morgens warm, en koud vanaf 18 uur."

Jurgen, hoe kom je daar bij ? Ik heb zelf thuis ook accumulatoren en na 18 zijn die allesinds niet koud in de winter...
Het komt er voornamelijk op neer om alles correct in te stellen en aan te passen wanneer nodig.

"Als hjet buiten een dag warm is, kunt u zelfs de ramen openzetten."
--> ik zie niet in waarom. Eens het kouder begint te worden laat je ze een beetje opladen. Zolang het niet nodig is, zullen ze niet blazen en word het ook niet warmer. Je hebt hoogstens een beetje stralingswarmte ...

Ons verbruik van vorig jaar was in totaal 9600kWh. Dit is alles van elektriciteit. Elektrisch koken, boiler, verwarming, ...
Voor een herenhuis (rijwoning) van 1905 niet geisoleerd.

afbeelding van jean-22
30/07/2008 - 00:33

gino,
ik heb dezelfde berekening gemaakt verleden jaar en kwam uit op 1,15 euro. Je kan deze getallen berekenen op de website van de vreg ineens met alle kosten "all-in". belastingen, transportkosten, enz.

Wat je trouwens zeer terecht opmerkt is dat het feitelijk reeds bij een lagere elektriciteitsprijs, financieel interessant wordt om op nachttarief over te schakelen op elektrische verwarming.

Mijn vorige woning was trouwens voorzien van accumulatiekachels, het was iets duurder om te verwarmen. Maar ook niet overdreven veel.

Indien de mazoutprijzen zo hoog blijven ben ik trouwens van plan mijn verwarming om te bouwen naar accumulatiekachels.

Wat een warmtepomp betreft is het rendement inderdaad een heel pak hoger.Maar de levensduur van een accumulatiekachel is veel langer. En de verwarming met een warmtepomp is ook niet alles, ik kan er over meespreken daar ik er zelf een heb.

groetjes

Jean

afbeelding van frankyDC
30/07/2008 - 10:03

Bedankt voor het antwoord Maarten,

maar het zinnetje van Jean "En de verwarming met een warmtepomp is ook niet alles, ik kan er over meespreken daar ik er zelf een heb" intigeert me wel.

dus, ik wil wel eens een negatieve gebruikservaring lezen

afbeelding van frankyDC
30/07/2008 - 08:24

@Jean,

wat zijn jouw (negatieve) gebruikservaringen met de warmtepomp?

afbeelding van maarten-1
30/07/2008 - 09:45

op milieuvlak neit interessant.
productie en transport doen 2/3 van energie verliezen.

Je kan wel weer het rendement opkrikken met een warmtepomp die 4 keer meer energie uit de omgeving haalt dan je erin steekt.

afbeelding van gino-5
30/07/2008 - 10:48

franky ik ben ook benieuwd naar de negatieve gebruiks ervaringen van jean. Maar misschien bedoeld hij een airco die dienst doet als bijverwarming.
Een aard warmtepomp is voor mij niet interesant omdat het gewoon te duur is.
15.000 euro warmtepomp
10.000 vloerverwarming
10.000 dakisolatie
10.000 Hr++ beglazing

45.000 Totaal !

Zonder vloerverwarming en goede isolatie wordt het niet warm genoeg door de lage watertemperatuur.

Ik verwarm nu bijna gratis op hout maar ik zoek een alternatief. Wanneer ik midden in de winter een paar dagen niet thuis ben moet ik toch een beetje verwarming hebben zodat de woning vorstvrij blijft.

afbeelding van pol-3
30/07/2008 - 11:09
pol

mss is een klein pelletkacheltje voor u de oplossing

prijzen dacht vanaf 2000 euro voor iets degelijks

zakje indoen en paar dagen zonder omzien

heb vriend met pelletkachel met ook mogelijkheid te stoken met hout + aansluiting chauffage

heel zuinig en snel te warm in woning

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/07/2008 - 11:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hallo Kob,

misschien bestaat er een groot verschil in de kwaliteit van accumulatiekachels. De kachels waar ik het over heb zijn zodanig gemaakt dat ze veel warmte "lekken". Zodanig veel dat een kachel die 's morgens heel warm is, 's avonds met moeite lauw aanvoelt. En dit zonder één keer te blazen.

Misschien hebben de betere kachels een isolerende mantel? Zodat ze weinig warmte afgeven als je ze niet laat blazen. Maar ik heb al véél andere modellen gezien. Misschien best goed informeren als dit zo is.

Groeten,
Jurgen

afbeelding van gino-5
30/07/2008 - 22:32

pol,
Daar heb ik ook al aan gedacht. Maar dan zou ik eerder mijn mazoutbrander door een pelletbrander vervangen, aangezien deze in combinatie met de hout cv werkt. Maar ik stook voor meer dan 90% op hout dus die investering krijg ik bijna niet terugverdiend. Daarom dat ik dacht aan een simpele en goedkope oplossing met de accumulatie kachels. Maar elektrisch verwarmen gaat tegen mijn principes in, en is trouwens nog altijd iets duurde dan mazout. Ik denk dat een extra buffervat (ik heb nu 1200 liter) de beste oplossing is.

afbeelding van dirk ooms
30/07/2008 - 23:10

Als je nu overal radiatoren hangen hebt en die zware mazoutbrander niet langer interessant is kan je deze misschien beter laten ombouwen tot pelletbrander. (mazoutblazer eraf, pelletbrander erop)
Dit werd hier ergens eerder aangehaald. Dit vergt volgens mij de laagste investeringskost.
Zelf zit ik nog steeds 100% op elektriciteit zonder accumulatie kachels en ik ben niet van plan om die kolossen te installeren. Mijn jaarverbruik ligt echter zuinigjes op 1000€ op jaarbasis. Ik bekijk ook eerst alle pro's en contra's van de mogelijke alternatieven.

afbeelding van cvo
16/09/2008 - 19:02
cvo

Wij verhuisd naar een woning met 2 accumulatievuren op het gelijkvloers, boven geen verwarming. Vervolgens krijgen we allerhande advies om zo zuinig mogelijk te stoken met die dingen omdat ze verschrikkelijk duur zouden zijn? Ze worden opgeladen op uitsluitend nachttarief. De ene zegt dat we ze moeten laten blazen, de andere zegt dan weer dat stralingswarmte voldoende zou zijn? Een van die dingen maakt een verschrikkelijk storend 'tikkend geluid' tijdens het opladen?
Hoe gaan we nu het best om met die dingen? Elk commentaar of advies is welkom!
Groetjes!
Ca-Ro

afbeelding van dirk ooms
16/09/2008 - 19:59

Normaal gezien is een accumulatiekachel niets anders dan een elektrisch verwarmings element, een hoop stenen daarond en alles netjes geisoleerd (rotswol?) en dan een metalen kastje eromheen. O ja er zit ook nog een vetilator in.

Stralingswarmte? Deze heeft men wanneer een (zeer) warme oppervlakte aan de buitenkant van het toestel zit. Bij een accumulatiekachel zou je die niet mogen vinden anders zit je met veel te veel verlies overdag en heb je tegen 6 uur s'avonds een koude hoop stenen in een doosje. (maar dan kan je waarschijnlijk ook met een knopje de directe dagverwarming aanschakelen zodat je niet in de kou zit)

Tikkend geluid? Heel normaal helaas, wanneer het verwarmingselement de stenen opwarmt zetten deze uit. De omkasting wordt ook warmer en zet ook uit. Daar niet alles gelijktijdig opwarmt en met dezelfde mate uit zet ontstaan er wrijvingingen en spanningen tussen de verschillende onderdelen. Vergelijk het met microscopische miniatuur aardbevingen in je kachel. Af en toe (om de zoveel seconden) herzet een steen of metalen plaat zich een heel klein beetje. Hier valt niet zoveel aan te doen.

Luister naar het weerbericht, indien ze voor de volgende dag warm weer voorspellen kan je je kachels UIT schakelen zodat ze s'nachts niet opwarmen (lees energie verbruiken). De opgeslagen warmte heb je de volgende dag NIET nodig en komt toch ongevraagd vrij met risico op hoge temperaturen.
(Vooral handig in het voorjaar)

Elektriciteit kost geld, maar dat wist je al.
Gebruik een dikke trui en sokken en pas wanneer de temperatuur onder de 18 duikelt zet je je verwarming (alias ventilator) aan. Wens je in je hemd rond te lopen in de winter, verwacht je dan aan een hoge rekening.

Succes!

afbeelding van marc-4
16/09/2008 - 21:28

FYI:
In 2008 begint bij Lelystad de bouw van de modernste, schoonste en energie-efficiëntste elektriciteitscentrale ter wereld. Er worden twee gasgestookte STEG-eenheden gebouwd met elk een vermogen van 435 MW en rendement van 59%. Dat laatste is uniek in de wereld. Daarnaast zijn ook de milieuprestaties van de nieuwe centrales meer dan uitstekend te noemen.

afbeelding van r. haenen
18/09/2008 - 14:35

Hello allemaal, hoop dat iemand mij hiermee kna helpen.
Ik heb accumulatoren in mijn huurapp. maar geen handleiding en bij Accubel(het merk) is er ook niets te vinden en ik krijg daar ook niks los) Op elke kachel staat een draaischakelaar met 4 standen (ik neem aan dat die dienen om het nivo van de 's nachts op te nemen warmte te regelen) Aan de muur staat staat een thermostaat met daarop een draaischijf met temperaturen zoals op elke thermostaat (neem aan om de warmte-afgifte te regelen) en verder 2 kipschakelaars (kantelschakelaars) Bij de linkse staat in 1 stand een gloeidraadje (weerstand ?) getekend en de rechtse heeft een 0- en een 1-aanduiding Mijn vraag is hoe ik deze combinatie moet bedienen om zoveel mogelijk van nachttarief te genieten en in principe alleen 's avonds na 5 uur en in het weekend verwarming te hebben want voor het overige ben ik niet thuis.
Verder nog de vraag of het normaal is als ik de ventilatoren (of motoren) hoor draaien als ik de temperatuur overdag hoger zet. Zeer hinderlijk.
Alvast hartelijk bedank voor elke tip.
MVG

R. Haenen
raymond [dot] haenen [at] getronics [dot] com

afbeelding van marc-4
18/09/2008 - 15:36

@Raymond,

met de 4 standen schakelaar bepaal je de hoeveelheid warmte je in voorraad hebt voor de volgende dag. Je zal voor jou appartement een lijstje moeten opmaken welke stand je best gebruikt voor welke buitentemperatuur.
de kip met het gloeidraadje is voor de rechtstreekse verwarming nodig als je warmte zou te kort hebben in de stenen. (Of heel snel wil opwarmen).
De 0/1 kip is om het kokaal op te warmen met de ventilator, deze blaast de warmte uit de stenen in het lokaal op basis van de ingestelde temperatuur.
Gezien het type van verwarming is het beter van overdag, ook als je neit thuis bent, het lokaal op een gereduceerde temperatuur te houden >16°C dan deze helemaal uit te zetten.
Ja het is normaal dat de ventilator nodig is om het lokaal op temperatuur te houden én spijtig genoeg maken die nogal wat lawaai.

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/09/2008 - 16:02
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste,

De schakelaars op de toestellen is om te bepalen hoeveel je wenst dat de toestellen 's nachts opladen.

Bij ons hoor je enkel de ventilator draaien wanneer de kachel effectief warmte aan het uitblazen is. Voor de rest hoor je ze niet.

De stand on/off op de termostaat is om de aangegeven temperatuur te bereiken. De andere stand met het symbool van een gloeidraadje is volgens mij om over dag bij te verwarmen. Zie technische fiche van eberle (http://tech6.ccs.be/cmmy_tempolec/rootonline/file_upload/main/eberle_thermostats_electromecaniques_nl.pdf)

Onze kachel is enkel aangesloten op uitsluitend nachttarief vandaar dat dit bijverwarmen bij ons niet werkt. Wij moeten zorgen dat we 's nachts genoeg hebben opgeladen. Kwestie van het weer in de gaten te houden (tenminste als je geen voeler hebt zitten).

(PS: Wij hebben een pelletkachel geplaatst en onze accumulatiekachels staan eigenlijk nooit meer te draaien. Tijdens de koude winterdagen laden we ze nog een klein beetje op om onze woning niet volledig te laten afkoelen wanneer we niet thuis zijn. Gevolg ons verbruik van de accumulatiekachels is gedaald van 9100 Kwh naar 2300 Kwh)

afbeelding van tony sanchez
23/09/2008 - 22:37

ik heb pas een nieuw appartement gekocht.
Nu heb ik een probleem, ik heb elektrische verwarming van het merk thermelec. Ik weet niet hoe ik deze moet gebruiken. Ik heb een thermostaat met een 0/1 kip deze gloeit rood als hij aanstaat en daarlangs staat een kip met een gloeidraadje. Nu, het gloeidraadje staat bij mij altijd op 0 maar toch geeft hij aan dat hij aan staat, dat met een oranje lichtje.Ik weet niet hoe ik het moet gebruiken, kan iemand mij verder helpen ? In mijn elektriciteitskastje heb ik nog een timer staan, wat moet ik hiermee doen?

Met Vriendelijke groeten en alvast bedankt,

Tony Sanchez

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/09/2008 - 15:08
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Marc,

die uitstekende is nog relatief hé. Blijkbaar zal er nog steeds 41% van de energie verloren gaan.
Ze zullen beter zijn als de huidige maar om ze uitstekend te noemen vind ik wel wat overdreven.

In studententermen is 59% geslaagd. Onderscheiding krijg je pas van 68%. :-)

Peter

afbeelding van kristof van coillie
05/10/2008 - 10:12

Hallo allemaal,
ik heb een gelijkaardige vraag als die van Raymond:
we zijn onlangs ingetrokken in een appartementje waar de verwarming met elektrische accumulatie is. We hebben een gewone thermostaat (enkel temperatuur) en aan de chauffages zelf is er aan de zijkant een schakelaar met 4 standen (die dus wss dient om de 's nachts op te slagen warmte te regelen).

Maar er is ook nog een bijkomende draaischakelaar aan de voorkant van de chauffage. Dient deze dan voor directe verwarming?

Als ik het goed begrijp is het dus mogelijk om die directe verwarming uit te zetten en dan gebruik je enkel de geaccumuleerde warmte?

alvast bedankt!

Mvg
Kristof

afbeelding van bernard-3
29/12/2008 - 11:00

Hallo ,
Ik ben onlangs verhuisd van een gewoon alleenstaand huis naar een appartement(gelijkvloers!!!). Vroeger waren de verwarmingskosten een last op het loon. Waarschijnlijk van veel mensen?? Momenteel betaal ik 90€ per maand aan electriciteit. D.w.z. koken , verwarmen (accumulatie verwarming), boiler (met dagelijks douche gebruik!)enz... onlangs kreeg ik nog van Electrabel (dure energie leverancier!) 12.57 € terug(!) op de jaarlijkse afrekening. Met dit bericht wil ik enkel duidelijk maken dat als je huis goed geïsoleerd is dat verwarming met accumulatie geen zware kost hoeft te zijn. De toestellen zijn van aeg. 4000watt. dat deze toestellen afgekoeld zouden zijn tegen de avond zou enkel gebeuren als je de hele voormiddag zou stoken naar 30°C. dit is dan ook nog nooit gebeurd. Het grote voordeel is , is dat met die ventilator je huis in enkele minuten opgewarmd is. Niet zoals die andere verwarming dat ge een uur op voorhand alles moet inschakelen.
Mijn keuze is snel gemaakt wanneer er moet gekozen worden.
Hopelijk kan ik met deze uitleg veel vragen oplossen die er in dit forum gesteld werden.
Ciao!!
Have a hot winter!!!!

afbeelding van bertvdg
29/12/2008 - 12:07

Bernard,

Hoeveel kwh verbruik je zo aan elektriciteit?

afbeelding van bertvdg
31/12/2008 - 10:09

Ok, bedankt Bernard.

Wat is de oppervlakte van uw appartement?

5800 kwh is mss niet veel voor verbruik maar de te verwarmen oppervlakte is mss maar 1/2 meer dan dat van vroeger. Dus in verhouding verbruik je nog evenveel energie.

Hoe dan ook, puur financieel, als je de keuze moet maken om ergens te wonen en een groot huis lijkt je niet nodig (alleenstaande, jong koppel, kinderen de deur uit...) is de keuze van een appartement het beste denk ik. Zowel energetisch als financieel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.