Gebruikservaring IZEN zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

Gebruikservaring IZEN zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van david-1
26/07/2008 - 09:25

Hoi,

wie is in het bezit van een IZEN zonneboiler met leegloopsysteem? Ik ben van plan om dit eventueel te laten plaatsen. Het is een eenvoudig systeem en je hebt in de zomer geen probleem met oververhitting dankzij het leegloopsysteem. Dat zijn de grote voordelen volgens mij, wie kan me nog wat gebruikservaring delen??

Groetjes

24 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/07/2008 - 16:28
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoi David,

ik heb in 2000 een Izen zonneboiler laten plaatsen (2,75m² paneel en een 100 liter boiler) en heb tot nu toe hiermee nog geen enkel probleem gehad. Wel is het (bij mij althans) niet mogelijk om de maximale watertemperatuur in te stellen en heb ik het gevoel dat bij wisselvallig weer, waarbij de pomp regelmatig aan en uit schakelt, de temperatuur eerder lichtjes daalt dan stijgt -door omloopverliezen? Verder werkt het systeem probleemloos en is het erg simpel in onderhoud.

mvg

Eric

afbeelding van WalterST
27/07/2008 - 01:23

Heb ook zo'n systeem sinds ergens rond 2000.
Ben er ZEER tevreden over.
Werkt altijd prima en NOOIT of nooit moet je hierbij aditieven doen, anti-vries oid bijvullen.
Het systeem is gesloten en blijft altijd gesloten.
Het is veilig in de zomer (als je op vakantie bent en je boiler is WARM) en in de winter (als het buiten zou vriezen).
Volgens mij het summum van de eenvoud en daarmee ook degelijk.

afbeelding van degrune
27/07/2008 - 01:58

100 % tevreden over de installatie van 1997. Nog nooit gehaperd, geen omziens naar.

afbeelding van eric-15
27/07/2008 - 16:32

Ik ben er ook heel tevreden over. Zelfs in de winter heb ik nog een zeer behoorlijke opbrengst.
Voor een installatie die 25 jaar moet meegaan kies ik altijd voor het eenvoudigste systeem. Het enige dat kan defect geraken is het waterpompje en bovendien geniet ik nog van een volledige 10 jaren garantie.
Er zijn ook geen onderhoudskosten zoals het regelmatig vervangen van glycol of wat dan ook omdat het systeem met zuiver drinkwater werkt. Daardoor loop je ook niet het risico dat je drinkwater vergiftigd geraakt door een eventuele lek van de glycol in het secundaire circuit.
Ik heb gekozen voor een vlakke plaatcollector omwille van de stevigheid in vergelijking met die goedkope chinese 'vacuum'buizen. Ik heb hier namelijk drie rakkers rondlopen die hard kunnen sjotten...

afbeelding van stefan-20
28/07/2008 - 11:36

hier hetzelfde, tevreden, zowel van toestel als van firma

begin eens met naar hun cursusdag te gaan ?

Stefan

afbeelding van de bruycker luc
28/07/2008 - 13:06

mijn warmwaterboiler op cv is stuk gegaan en ik zit nu met de vraag plaats ik een zonneboiler of blijf ik bij mijn cv-boiler

afbeelding van beaver
28/07/2008 - 17:07

IZEN-zonneboiler laten plaatsen anno 2004. Behoudens een foutieve aansluiting door een onderaannemer (en gratis en snel hersteld door IzEn zelf!) geen enkel probleem. Werkt als een fluitje van een cent, zonder dat je er op jaarbasis 5 min omzien naar hebt.
1 nadeel : de pomp klokt als ze in bedrijf is. Nu staat de zonneboiler vlak naast een zolderkamer waar mijn oudste studeert, en hij heeft van dat ritmisch geluid last. Maar dat is detailkritiek.
Het jaar dat we de IZEN plaatsen hadden we 20 % daling gasverbruik (zelfde soort winter, zelfde levenspatroon).

afbeelding van david-1
28/07/2008 - 19:45

Wat zijn zo ongeveer de prijzen voor de zonneboilers. Zijn het exact de prijzen die vermeld zijn op hun website?

afbeelding van jean-3
28/07/2008 - 21:23

heb de prijzen is beken ..how zekers .. dik verdienen doen die mannen

afbeelding van stefan-20
29/07/2008 - 11:15

@ david,

prijzen op hun site kloppen

@ jean, graag evenwaardig voorstel aan veel lagere prijzen, met website erbij als het kan?

Stefan

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/07/2008 - 17:51
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik ben een paar jaar geleden naar één van hun infoavonden gegaan: heel leerrijk en zeker niet opdringerig om te verkopen. We konden ook het atelier bezoeken waar ze de panelen maken. Om de degelijkheid te bewijzen stond de presentator zelfs te springen op het glas van een paneel..

afbeelding van dietve
29/07/2008 - 21:46

Izen plaatst mijn zonneboiler op 7 augustus
Tot zover zeer positive indruk.

Zat mee in werkgroep van onze gemeente in regio hageland.
Bij bespreking van de alternatieven werden zij quasi unaniem door bewoners als enige keus weerhouden (itt PV panelen waar keuze minder evident was).

Concurrenten zijn soms duurder, of minder interessant door hoger onderhoud (opmerking systemen met glycol hiervoor), geen evenwaardige garantie of bewezen ervaring en reacties gebruikers edm

afbeelding van johnie-1
29/07/2008 - 23:04

En hebben ze een website?

afbeelding van ElkeJurgen
01/08/2008 - 14:13

Wij hebben in januari een zonneboiler laten plaatsen van Izen. Tot nu toe zeer tevreden over. Voor ons was het belangrijk om een zonneboiler met een terugloopsysteem te hebben, op zich een eenvoudig systeem. Hoe eenvoudiger, hoe minder eraan kan kapot gaan. Een kameraad heeft al een vijftal jaren een zonneboiler van Izen en tot nu toe nog altijd zeer tevreden.

afbeelding van koen-42
01/08/2008 - 15:48

Heb sinds 1999 ook izen zonneboiler. Systeem is ook met leegloopsysteem en op zolder staat er vlak onder de zonnecollector een leegloopvat.
Leegloopvat : verhindert dat de totale leidingen leeglopen bij stilvallen en dus bij opstarten systeem terug moeten volgepompt worden. Dit omwille van grote afstand tussen boiler en collector. Nadeel is dat het rendement iets lager ligt,
In het algemeen toch wel 100% tevreden, naverwarming staat hier normaal - op enkele keren na - af van ca. half april tot ca eind september.

Onderhoud : geen onderhoud gehad tot nu toe.

Als ik op het forum meer lees over de verschillende systemen, heb ik zo mijn bedenkingen met de glycolsystemen. (kijk eens bij : 'zonneboiler tijdens de vakantie') en opmerkingen hierboven ivm glycol.

afbeelding van beaver
01/08/2008 - 16:02

Koen, naverwarming af van half april tot eind sept?
Hoe doe je dat ? al eens aan legionella gedacht ?????
Neen, uw water moet altijd tussen 55 en 60°C zijn hoor, anders ongelooflijk risico. En dat heeft niks met IZEN te maken, maar alles met de temp van tapwater.

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/08/2008 - 14:01
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

volgens mij is het nadeel van het izen systeem de legionella (waarmee ik niet wil zeggen dat je dit bij de overige systemen niet hebt)
als je echt veilig wil werken moet je hierbij zorgen voor een permanente temperatuur van 55 a 60°, en dit is niet steeds haalbaar met het belgische klimaat. Misschien is de kans klein op legionella, maar deze bestaat...

Met het oog op legionella is het volgens mij dan ook beter te werken met een friswaterstation of een doorstroomsysteem (met vers water).

afbeelding van jean-3
03/08/2008 - 14:07

hoi
mijn systeem ga altijd door men combi toestel...als de t lager als 55 graden is , warmt die steeds tot min 55 a 60 graden ...legionella zal steeds kopje kleiner gemaakt worden ;)

afbeelding van eric-15
03/08/2008 - 14:48

Ik denk dat een mono boiler van Izen net minder kans heeft op legionella omdat het een "vat in een vat" boiler is: daardoor wordt het water vanonder en de zijkanten altijd opgewarmd waardoor er geen zones kunnen zijn dat lange tijd onverwarmd wordt...

afbeelding van wim-19
08/08/2008 - 08:48
Wim

Legionella is inderdaad zeer gevaarlijk, daarom dient de uitgang van het warme water steeds aangekoppeld te worden aan de naverwarming. Indien de temperatuur van de zon onder de ingestelde temperatuur komt zal de naverwarming opspringen. Dit gebeurt volledig automatisch. Dit is wettelijk verplicht bij alle goedgekeurde systemen.

Koen bedoelt dat tijdens die periode de naverwarming bvb mazoutketel kan uitgeschakeld worden als je de moeite doet om het temperatuurverloop te volgen op je sturing van de zonneboiler. De dagen dat er geen 55° gehaald wordt kan je de installatie alsnog even inschakelen. Het aantal keren dat je de verwarming moet opzetten blijft dan in elk geval beperkt. Natuurlijk is dit iets dat enkel gedaan wordt door mensen die echt begaan zijn met het milieu en hun energierekening.
Gelukkig hoef je dit met moderne gasinstallatie of een electrische naverwarming niet meer uit te schakelen. Ze hebben immers geen sluimerverbruik meer.
Om een idee te geven mijn boilertemperatuur was op donderdag, toch geen erg mooie dag, nog 72°.

David schrijft:
> Hoi,
>
> wie is in het bezit van een IZEN zonneboiler met leegloopsysteem? Ik ben van plan om dit eventueel te laten plaatsen. Het is een eenvoudig systeem en je hebt in de zomer geen probleem met oververhitting dankzij het leegloopsysteem. Dat zijn de grote voordelen volgens mij, wie kan me nog wat gebruikservaring delen??
>
> Groetjes

afbeelding van gekko4ever
08/08/2008 - 13:47

Heeft Izen naast gewone vlakke pannelen ook de vacuum buizen? (zoals viessmann)
Onze oriëntatie is niet optimaal maar hierdoor kan het rendement tot een aanvaardbaar niveau gebracht worden.
Bij viessmann komt de installatie wel heel duur uit...

afbeelding van ivo-5
14/01/2010 - 19:23

opletten met izen

garantie tot er iets kapot is

afbeelding van rbhmp
26/01/2011 - 20:46

Dag Ivo,

Heb je het Izen probleem onder garantie opgelost gekregen en wat heb je gedaan om het opgelost te krijgen?

Met vriendelijke groeten.

RBHMP

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.