vereniging voor belgische zonnepaneelbezitters | Ecobouwers.be

U bent hier

vereniging voor belgische zonnepaneelbezitters

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jandho
17/07/2008 - 12:43

Vanwege berichten over electriciteitsbedrijven, die aan het zoeken zijn om de kosten van de GSC te drukken, beleidsmensen die totaal niet bezig zijn met energiebeleid, geruchten over BTW op GCS of niet en dergelijke. Zou het niet beter zijn als er een vereniging van belgische zonnepaneeleigenaars bestaat , die opkomt voor de belangen van de zonnepaneeleigenaars? zijn hier mensen die ervaring hebben met dit soort vereniging? Wat dit zou kosten?

8 Reacties

Reacties

afbeelding van keysaler
17/07/2008 - 13:22

Goed idee Jandho..

Maar misschien bestaat er al zoiets?
Ofwel een soort VZW maken met leden die actief meewerken.
Een Blogsite aanmaken als meldingsbord en verzameling van alle nuttige info.

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/07/2008 - 15:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Over wat het gaat kosten denk ik dat veel er van af zal hangen hoe ver je er in wil gaan. Eigen website hosten? Tijdschrift of nieuwsbrief voor de leden? Enz... En hoeveel willen de leden er zelf aan uitgeven heh?

Voor teveel tralala ben ik zo ni te vinden. Wel zou het handig zijn moest er een soort centrale lijst bestaan waar PV-eigenaren zich op kunnen inschrijven en waardoor direkt nen hoop volk gemobiliseerd kan worden voor bv een petitie of demonstratie in het geval dat ons belang geschaad wordt.

afbeelding van jandho
18/07/2008 - 23:43

Dat is exactg wat ik wil: geen website maar een vereniging die opkomt voor de belangen van de pv zonbnepaneel bezitters tegenover de electriciteitsmaatschappijen. Electrabel is door onze (volks)vertegenwoordigers nu volledig uitverkocht aan een Frans bedrijf. Onze gemeenteraadsleden staan te dringen voor een postje in en beheerraad of evenwaardig in gelijk welke electriciteitsmaatschappij. Deze man esen zullen niet voor de bezitters van PV panelen opkomen. Nu de electriciteits maatschappijen nattigheid beginnen te voelen, na jarenlang niets te hebben gedaan voor groene electriciteit, en verder te teren op steenkoom en nucleaire centrales, denken ze hun tarieven te mogen verhogen en de schuld hiervoor te mogen schuiven op de eigenaars van PV zonnepanelen. Het soort CEO, dat aan het hoofd staat van een electriciteitsmaatschappij en jatenlang niets gedaan heeft, behalve dividenden innen, begint nu plots een cash flow te zien die stroomt van hun cash cows naar de eigenaars van zonnepanelen, begint na te denken en zegt dan: “Laten we de tarieven verhogen en de druk afschuiven naar iedere klant van ons, omdat wij te lui en te dom zijn om hier iets aan te doen.
Laten we de schuld schuiven op de prive eigenaars van pv zonnepanelen, omdat wij jarenlang deze technologie genegeerd hebben en op onze luie krent verder geld verdienden aan het opwekken van electgriciteit door kernenergie (waarvoor wij de gemeenschap latne opdraaien voor de kosten) en door steenkool of gas centrales die enorme hoeveelheden CO2 in de lucht spuien.”
Dit soort CEO’s krijgt zelfs bijval in deze fora omdat ze hun aanhangers hier laten posten hoe slecht decentrale electriciteitsopwekking is en hoe goed centrale opwekking door een paar (of liever door één) bedrijf.

Beste mensen , voor bovenstaande redenen, nogmaals mijn pleidooi voor een vereniging van PV zonnepaneelbezitters die onze belangen verdedigt tegen de electriciteitsbedrijven. Geen website, geen tijdschrijftje , maar opkomen voor onze rechten telkens een of ander electricteitsmaatschappij of hun stromannen claimen dat de kosten voor electriciteit moeten stijgen vanwege de groene stroomcvertificaten die deze (arme) producenten moeten betalen aan ons (stoute) zonnepaneelbezitters. Dat ze ondertussen zelf niets, nada, nothing, moeten investeren in nieuwe tecnologien vergeten ze wel, in hun eigen belang, erbij te zeggen.

afbeelding van mtts-72
19/07/2008 - 14:12

Zelf hebben we geen PV-panelen, maar mochten we er hebben zou ik ook te vinden zijn voor zo'n vereniging volgens het KISS*-principe. Dus geen grootse plannen voor een tijdschrift en dergelijke, maar gewoon een vereniging die de krachten kan bundelen. Zelfs een simpele lijst met daarin contactgegevens van PV-eigenaars zou al een heel goed begin zijn. Mocht daar met de jaren iets meer uit groeien, des te beter :-).

* http://nl.wikipedia.org/wiki/KISS-principe

afbeelding van petervc
19/07/2008 - 23:06

Inderdaad een leuk / zinvol idee: opkomen voor de belangen van de PV-bezitters.
Er werk van maken zal toch tijd kosten én communicatie kosten: naar toekomstige leden, naar leden, over thema's en beleidsvragen, actualiteit, ....
En dan kom je toch opnieuw uit op een tijdschrift en mailings(op papier of elektronisch) en eventueel een website.

Bovendien:
Wie mag wanneer wat aan wie mailen (voor je het weet worden deze gegevens commercieel ge/misbruikt)?
Wie beslist wat wel of niet?
Hoe verteer je de (hopelijk) vele reacties?
> je hebt dus een structuur, 'bestuur' en enig 'secretariaat' nodig.

Bovendien willen 'leden' een soort van 'return': gaande van een 'gemeenschapsgevoel' tot 'een financieel voordeel' (via belangenverdediging: en ze moeten daarvan op de hoogte zijn).

Nog wat moeilijker: er zijn particuliere PV-bezitters, kleine bedrijfjes (bv. boeren op hun stallen), winkelketens, openbare besturen, firma's-die-je-dak-huren, en binnen afzienbare tijd ook wellicht 'grote' spelers en lokale (= Belgische) spelers de hun panelen in Afrika plaatsen, ....
Er zijn/komen dus vele PV-bezitters ... met wellicht vele en soms verschillende belangen.

Je hoort/leest het. Al is (en blijft) het KISS-principe een waardevol uitgangspunt, de realiteit is vaak complex.

Ik wil hiermee het idee niet afschieten. Misschien moeten we eerder op zoek gaan naar een bestaande organisatie die dit op een professionele wijze kan en wil oppakken. Bv. iets als Test-aankoop als 'verbruikersorganisatie'

Ik daag de volgende lezers uit om dit idee verder te laten groeien.

afbeelding van matthiasvk
22/07/2008 - 16:41

Inderdaad wel een goed idee vind ik. Je kan dit best hier laten weten, dan heb je al snel een vijftigtal leden: http://zonstraal.forumup.be/index.php?mforum=zonstraal

afbeelding van leysfi
23/07/2008 - 18:06

Of je kunt je aansluiten bij de LinkedIn groep "Belgian private PV owners"...
(http://www.linkedin.com/search?search=&sortCriteria=3&groupFilter=149848)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.