m factor = mysteriefactor voor ventilatie in EPB ? | Ecobouwers.be

U bent hier

m factor = mysteriefactor voor ventilatie in EPB ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
17/07/2008 - 06:19

Om het mogelijk te maken “minder tijd te investeren in evidente zaken zoals ventilatie" –naar men zegt– moeten “Het Vlaams Energie Agentschap, de architectenverenigingen en de Orde van Architecten“ vooral doen wat ze zeggen, en het niet laten bij filmpjes en doorverwijzen van klanten naar www.binnenklimaat.be en de daar te vinden “ventilatiegids“.
Bijvoorbeeld zorgen dat datgene waarover die gids het heeft en er al in juni 2008 zou zijn, daar ook te vinden is.
Zodat ook zij van wie op het vlak van ventilatie het werk voor de EPB wordt verwacht ook zelf daarnaan minder tijd hoeven te besteden.
Het rekenblad voor de m-factor waaraan die “ventilatiegids” (en de EPB nieuwsbrief april 2008) zoveel E-winst toeschrijven :
http://www.ideg.info/media/docs/upload/Ventilatiegids-rekenblad_v1_0_lege template.xls
http://www.ideg.info/media/docs/upload/Ventilatiegids-rekenblad_v1 0_ingevuld.xls

Overigens moet men de winst met een bepaald systeem C niet overdrijven. Eerder dan de beweerde "tot 12 E-punten", mag je al blij zijn als er 5 of 6 punten E-winst te rapen valt.
Ik weet iets wat veel meer E-winstpunten oplevert, en dat niets kost.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
10/08/2008 - 20:08
rik

Wat Tim wou zeggen weet ik niet,
maar http://www.rikvanrossen.be/nl_news-epb-peb.php
geeft een 'gelinkt_Ventilatiegids-rekenblad_v0_1_template'
om in het ermee gelinkte rekenblad meteen voor alle systemen de m-factor te zien (waaraan EPB nieuwsbrief april 2008 veel E-winst toeschreef), en het E-peil met elk van die systemen.
En om te zien of het klopt dat m=1.08 voor een C+ systeem "10 à 12 E-winstpunten" opbrengt. Gewoonlijk is dat maar de helft, wat vaak minder is dan de E-winst door correcte bepaling van de U-waarde voor vloer op grond.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.