Boenwas milieuvriendelijk verwijderen? Kalkwas? | Ecobouwers.be

U bent hier

Boenwas milieuvriendelijk verwijderen? Kalkwas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wendy kok
13/07/2008 - 21:48

Wij wilden boenwas van eiken keukenkastjes verwijderen om ze daarna te patineren.

Nu vroegen wij ons af of er geen milieuvriendelijker alternatief dan terpentijn is om boenwas te verwijderen.

Vandaag zag ik toevallig dat je ook een verouderd effect kan krijgen met kalkwas. De info die wij hierover vinden spreekt zich echter tegen. Op de ene plaats lezen we dat het op onbehandeld hout moet gebeuren, ergens anders lezen we dan weer dat het ook op boenwas kan.

Is er iemand die ons hier meer over kan vertellen?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
14/07/2008 - 10:56

Milieuvriendelijker alternatief? Echte terpentijn wordt toch uit dennehars gehaald?

Dirk Bauwens

afbeelding van wendy kok
14/07/2008 - 12:23

Inderdaad Dirk, echte terpentijn is een natuurlijk product dat uit dennehars wordt gehaald.
Maar het krijgt wel de labels 'schadelijk' en 'milieugevaarlijk'.... vandaar dus mijn vraag :-)

afbeelding van Dirk Bauwens
14/07/2008 - 15:24

Hallo Wendy,

Termen als “schadelijk” en “milieugevaarlijk” zijn zeer algemeen. In dezelfde zin zijn, om maar enkele stoffen op noemen, zeezout, olijfolie, azijn enz. ook gevaarlijk en milieuschadelijk. Maar langs de andere kant zijn deze stoffen ook zeer nuttig en zelfs van essentieel belang voor de gezondheid.

Zelf maak ik al jarenlang mijn eigen boenwas op basis van echte terpentijn en was. Let op: er bestaan oplosmiddelen die “terpentijn” genoemd worden, maar dat niet zijn en uit aardolie gehaald worden!

De boenwas die ik maak heeft een penetrante maar niet-onaangename geur. Voldoende verluchten is logischerwijs aan te raden. De vodden die ik gebruik voor het inwrijven stop ik na gebruik in een goed sluitbare blikken bus tot de volgende keer. Uiteindelijk zou je deze vodden perfect kunnen verbranden in je speksteenkachel, bij voorkeur op het einde van een stookbeurt.

Dirk Bauwens

afbeelding van walter-5
14/07/2008 - 17:27

je kan groene white spiritus of polieralcohol (duurder) kunnen gebruiken.

afbeelding van Amazona
18/11/2010 - 15:47

Hallo Wendy,

Wij brengen al jaren kalkwas op de markt en adviseren onze klanten om de kalkwas aan te brengen met staalwol. Zo werk je de nerven open en kun je de witte was mooi in het hout poetsen. Op die manier hoef je de oude boenwas niet te verwijderen. Lekker makkelijk! Eeven afwerken met een heel klein beetje transparante was. Op onze site en bi jwww.spatiobiodeco.be vind je de gebruiksaanwijzing. Wij staan ook elk jaar op Countryside.

Vriendelijke groet,

Christel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.