circulatiepomp zonneboiler aansturen | Ecobouwers.be

U bent hier

circulatiepomp zonneboiler aansturen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wonko
30/06/2008 - 09:50

Gisteren een simpel en volgens mij ingenieus ideetje gehoord om een zonneboiler aan te sturen.

Een vriend van mij speelt met het idee om zelf een zonneboiler te maken. Hij zou een oude elektrische boiler als voorraadvat gebruiken, zelf de zonnepanelen maken en er een circulatiepomp op zetten die aangestuurd wordt door een klein PV-paneeltje. Als er veel zon is draait de circulatiepomp dan sneller dan als er weinig zon is. Geen nood aan sensoren en gesofisticeerde elektronica.

Lijkt me een erg elegant en simpel systeem voor zelfbouw. Misschien zal hij wat moeten experimenteren met weerstanden of zo om de doorstroomsnelheid te optimaliseren.

Zijn er mensen met ervaring en/of technische achtergrond die hierover bedenkingen, ideetjes, ..... over hebben?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/06/2008 - 10:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Het pompvermogen van die pomp zal niet recht evenredig zijn met de hoeveelheid stroom/spanning opgewekt door dat panneeltje. Daarbij is de opbrengst van een PV paneel ook niet gelijklopend met dat van een thermischpaneel qua lichtinval. Verder zitten we dan nog met het verbruik aan warm water.

Last but not least: een simpele CV pomp verbruikt al rap 60W en meer, je moet dan toch wel een 80Wp panneel hebben met de nodige omvormers naar 220V (pompt draait op 220V wisselspanning) en dat kost dan weer zodanig veel dat je al beter een simpele sturing koopt...

afbeelding van piggy
30/06/2008 - 12:35

En niet vergeten dat je nog een extra beveiliging nodig hebt zodanig dat, als je boiler reeds op temp is, de pomp niet kan aanslaan of je krijgt stoom in je panelen.

MVG, Piggy

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.