condensatieketel - convectoren | Ecobouwers.be

U bent hier

condensatieketel - convectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Marie57
16/06/2008 - 13:38

Ik heb in december 2007 een condensatieketel Oertli op aardgas laten plaatsen. Ik heb convectoren van het merk Jaga. Omdat mij werd gezegd dat een 2 pijpsysteem veel meer warmte geeft heb ik mijn buizen laten herleggen naar 2 pijpsysteem. Nu heb ik gehoord dat met convectoren Jaga geen 2 pijpsysteem mogelijk is. De installateur heeft de kranen niet goed aangesloten zoals ik begrijp. Dus alle kosten voor niets. Ook zou (lees ik hier ook) een condensatieketel niet veel nut hebben met convectoren?
Ik zou graag dringend het advies hebben van een deskundige. Ik heb op mijn badkamer bijna geen warmte(en had tijdelijk) geen warmte. De installateur is blijkbaar totaal onkundig voor mijn problemen op te lossen.
Wie kan mij, naam,adres geven van een goeie deskundige die mij hier raad kan over geven.
Wie kan mij meer raad geven hieromtrent?

dank

Kurt

6 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/06/2008 - 14:05
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Convectoren zijn compacte verwarmingsbronnen en worden hoofdzakelijk gebruikt ofwel vanwege plaatsgebrek (te groot nodig vermogen) of om architecturale redenen (er is wel plaats maar men wil geen radiatoren zien). Ze werken enkel op convectie, dwz luchtcirculatie wegens temperatuursverschil. Lagere temperaturen (nodig voor condensatie in de ketel) geven weinig verschil en dus verminderde afgifte. Uiteindelijk moet je zoveel convectoren plaatsen dat je evengoed radiatoren had kunnen kiezen. Als je toch een condensatieketel hebt, kan je die beter toch op hogere temperaturen laten draaien (en dus het hoger rendement laten liggen) om die convectoren tenminste deftig aan te spreken.

1-pijpssyteem wil zeggen dat de warmtebronnen in serie staan (zoals bloedsomloop!), wat voor convectoren enige zin kan hebben vanwege de hoge werktemperaturen en lage waterinhoud. Als je radiatoren hebt is parallel (2-pijp) het beste, omdat de radiatoren meer afkoelen over een langere periode en de laatste radiator in een seriesysteem veel te koud zou zijn.

Toch enkele vragen:
- Nieuwbouw ?
- Overal Convectoren ?
- Is er een Collector ?

afbeelding van rene-11
16/06/2008 - 16:50

Een 1 pijps systeem gezien bij een convector wordt normaal bedoeld dat de convector op 1 gat van de convector zowel de aanvoer als de retour heeft zitten. Dit veranderen naar twee gaten aansluiten op dezelfde convector kan inderdaad betekenen dat de flow in de convector niet meer goed is, maar desbetreffende installateur zal dit toch wel geweten hebben ? Bel zelf anders Jaga importeur rechtstreeks op en vraag hem of dit om te bouwen is. Is dit niet zo dat confronteer de desbetreffende installateur hiermee.

Het schuinslings aansluiten geeft normaal het beste rendement maar denk hier wel aan een maximum verbetering van 1-2%, meer niet.

Convectoren beginnen inderdaad pas te werken bij hogere watertemperaturen maar het maximum watertemperatuur is pas nodig bij -10 buitentemperatuur dus er kan wel degelijk met een lagere watertemperatuur gewerkt worden. Een glijdende temperatuurregeling is wel aan te bevelen.

Tevens moduleren nieuwe ketels en, zorgen voor een constante aanvoertemperatuur terwijl oude ketels pendelen tussen een hogere en een lagere temperatuur. De warmte afgifte is dus constant.

De aanvoertemperatuur is echter niet bepalend voor het rendement van de condensatie ketel, dat is de retourtemperatuur. Bij de ingebouwde convectorbakken kan het zijn dat er meerdere in serie staan waardoor een lage retourtempertuur gerealiseerd wordt en de ketel perfect lang kan condenseren.

Ook bij hogere watertemperaturen is het rendement van de condensatieketel nog steeds hoger dan de HR ketel en een andere argument is dat op de HR ketels geen premies en belastingteruggave meer te verkrijgen is.

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/06/2008 - 17:04
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

>>op 1 gat van de convector zowel de aanvoer als de retour heeft zitten

Asjemenou?

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/06/2008 - 17:49
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een straalbuis erin plaatsen die de aanvoer ver genoeg doorstuwt..dan kan dit perfekt.

afbeelding van Marie57
26/06/2008 - 19:09

René

Jij kent er blijkbaar iets van hé. Ik niet zoveel dat is het probleem.
Ondertussen hebben ze naar 't schijnt naar Jaga gebeld. Ze hebben hier nu een andere soort kranen gezet. Nog niets beter met de badkamer. Ik kan het niet goed testen met het warmere weer nu.
Kan ik jou soms eens mailen of kun je mij geen adres geven van een andere installateur die er kan naar kijken. Vermits ik sooms vrees dat de installateur dit leest wil ik liever geen gemeente geven. Maar je kan me mailen.
Woensdag komen ze nog 2 kranen zetten die ze te kort bij hadden bijde omschakeling van de kranen. Ik zou graag vlug een antwoord hebben.
Alleszins hartelijk dank

afbeelding van rene-11
26/06/2008 - 20:13

Beste Kurt,

Je mag mij altijd mailen, het mailadres krijgt u te zien als u op rene klikt.

Intussen is het voor mij niet duidelijk wat er gebeurt:

Is de convector intussen ook voorzien van een aparte afvoer ? Of spreken we intussen weer over een 1 gataansluiting met zowel een aanvoer als afvoerbuis ?(zoals het was)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.