aanvoer lucht houtkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

aanvoer lucht houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van walter-5
28/05/2008 - 09:11

we gaan een finoven plaatsen van 1200 kg en hebben ook balansventilatie

wij zijn van plan om met een aanvoer van de buitenlucht toe te passen.

Wat zou het beste zijn om deze aanvoer af te sluiten als de kachel niet word gebruikt (we gaan voor een lage energie woning, dus het is belangrijk)

ikzelf dacht gewoon van die buizen te gebruiken met een schuifje in (zoals ze toepassen om houtkrullen weg te zuigen van de machines in een schrijnwerkerij)

Of kent iemand een ander systeem of een website waar die dingen opstaan???

ik dacht er 1 klep te zetten juits gelijk met het grondvlak van de kachel(dan via de kelder naar buiten)
En misschien ook 1 juist aan de binnenkant van de buitenmuur (5M verder)
En dan de buis van 5 m isoleren.
Enige nadeel is wel dat ik dan telkens in de kelder moet om de buis te sluiten (die tegen de binnenkant van de buitenmuur komt)

ik hoor graag jullie ideeen

ben ook van plan om boven de finoven een CO melder te plaatsen

4 Reacties

Reacties

afbeelding van mon jansegers
28/05/2008 - 18:43

Handbediend en geautomatiseerde kleppen zijn te koop bij de ventilatiefirma's. Het neusje van de zalm is te koop bij de firma Kutzner und Weber. Deze firma heeft zich gespecialiseerd in deze problematiek dwz. geautomatiseerde luchtaanvoer en afvoer en ook CO controle. De prijs is natuurlijk in verhouding.
Mon

afbeelding van steven-46
29/05/2008 - 10:07

Is het echt nodig om deze buizen af te sluiten? de verse lucht komt in de kachel terecht en verdwijnt weer langs de schoorsteen. Bij een gesloten kachel lijkt me dit dus maar weinig warmteverliezen op te leveren, maar ik kan verkeerd zijn.
Nog een vraagje, de diameter van de buizen voor de toevoer van verse lucht, is dat een standaard diameter of is dit afhankelijk van het type kachel dat geplaatst wordt?

Steven

afbeelding van mon jansegers
29/05/2008 - 10:48

Natuurlijk, want anders koel je de finoven volledig af, al de opgeslagen warmte in de finoven is zonder afsluitklep weg.
De diameter van de buizen is afhankelijk van het type oven.
Mon

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/05/2008 - 12:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dag Walter, wij gebruiken reeds 2j een finoven met een buitenlucht aanvoer via een buis onderaan de kachel. Ik heb er toen een manuele afsluitklep aan voorzien. De schoorsteen heeft ook een handbediende afsluitklep.
Mijn ervaring is dat de schoorsteenafsluitklep voldoende is om de luchtstroom door heen de kachel te stoppen.
Ik denk dat het nuttig is om de kleppen te automatiseren immers je blijft niet altijd bij je stookproces. Om een hoog rendemet te halen van je finoven is het belangrijk om op het juiste moment de schoorsteenklep te sluiten. Als dit manueel moet gebeuren kan het dat je er net niet bent, babysitter/oma of anderen er wel zijn en alles gewoon open laten staan en zo veel warmte langs de schouw opstijgt.
Mi. is het nuttig om 2 schoorsteenkleppen te plaatsen. 1 net thv de dakdoorvoer en 1 een halve meter er onder om ook hier een afluiting te verkrijgen die stilstaande lucht bevat. Beter is een geisoleerde klep maar dat weet ik niet of ze bestaat.
Een rook/CO melder is nuttig. Maar als je juist stookt kan je geen CO vorming krijgen owv de hoge verbrandingstemperaturen.
succes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.