energieverb. oude beeldbuis tv versus plasma-lcd | Ecobouwers.be

U bent hier

energieverb. oude beeldbuis tv versus plasma-lcd

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van henri-6
25/05/2008 - 15:14

In het verleden heb ik regelmatig gehoord dat de nieuwe plasma en LCD TV's een hoger energieverbruik hadden dan de oude tv's die nog werkten met lampen.

Kan iemand mij vertellen of deze nieuwe plasma/LCD televisies zodanig verbeterd zijn dat het energieverbruik ook gedaald is.
Onze oude televisie is kapot en willen een nieuwe kopen.
We twijfelen tussen een "gewone" beeldbuis tv of een LCD televisie. We houden niet van tv's met grote schermen.

Alvast bedankt
Henri

20 Reacties

Reacties

afbeelding van arno
25/05/2008 - 16:48

Kleine LCD schermen nemen niet zoveel. Plasma schermen nemen naar verhouding meer stroom.
Wij hebben twee tv's. Een LCD en een 'gewone'. De gewone is verbuikt 250 watt. De lcd is een beetje kleiner en verbruikt 50 watt.

afbeelding van eric-15
25/05/2008 - 17:33

hmmm, heb je die 50 Watt nagemeten :-/ Ofwel is het een heel kleine LCD TV ofwel ben ik heel erg geïnteresseerd in het merk en type van dat TVeetje...

Ik heb het ook eens nagekeken en je kan stellen dat een LCD ongeveer evenveel verbruikt dan een beeldbuis, ALLEEN gaan mensen soms LCD's met een veel groter scherm vergelijken met een kleinere beeldbuis.

Indien je echt wil besparen, koop dan een LCD TV met normale afmetingen, geen kanjer waar je toch veel te dicht op zit...

afbeelding van walter-13
25/05/2008 - 21:19

er is veel verschillen tss verschillende merken en modellen. Het is moeilijk echt een algemene vergelijking te maken. Beter kijk je eens naar de technische gegevens van verschillende modellen.

Walter

afbeelding van benbammens
03/06/2008 - 14:37

Een LCD van dezelfde grootte dan een beeldbuis TV zal minder verbruiken. Het probleem is dat de meeste mensen overgaan naar een veel grotere LCDTV dan de TV die ze al hadden en het verbruik dus omhoog gaat...

Plasma is uit ecologisch oogpunt "not done"...

afbeelding van francis-3
03/06/2008 - 15:57

Ter info, recente plasmaschermen verbruiken gemiddeld quasi hetzelfde als LCD schermen per m² scherm, wel is het zo dat de meeste plasmaschermen een stuk groter zijn dan de LCD schermen. onderstaande komt uit een test van tweakers.net
hier is het plasmascherm gemiddeld zelf 'groener' dan het lcd-scherm

bron: http://life.tweakers.net/reviews/884/1/platte-televisies-roundup-jvc-lt42v80bu-pagina-1.html
http://tweakers.net/reviews/887/platte-televisies-roundup-panasonic-42pz85-en-conclusie.html

Scherm JVC 42" LCD FULL HD
De JVC blijkt veel dorstiger dan de eerder geteste Samsung. Met een stroomverbruik van maar liefst 216W gedurende een representatief belichte scène van de film The Bourne Supremacy is dit niet bepaald een zuinige televisie. Aan de helderheid van de backlight kan het niet liggen, want die was bij de Samsung 25cd/m² hoger. Ook de beeldschermdiagonaal is slechts 2" groter. Per vierkante meter verbruikt de JVC 444W.

Scherm PANASONIC 42" PLASMA FULL HD
De Panasonic-plasma verbruikt met een gemiddeld vermogen van 208W ongeveer evenveel als de eerder geteste 42" lcd-televisie van JVC. Tijdens de inmiddels bekende scène van de film The Bourne Supremacy varieert het stroomverbruik tussen de 116W en 318W. Per vierkante meter paneeloppervlak verbruikt de Panasonic gemiddeld 427W.

henri wrote:
> In het verleden heb ik regelmatig gehoord dat de nieuwe plasma en LCD TV's een hoger energieverbruik hadden dan de oude tv's die nog werkten met lampen.
>
> Kan iemand mij vertellen of deze nieuwe plasma/LCD televisies zodanig verbeterd zijn dat het energieverbruik ook gedaald is.
> Onze oude televisie is kapot en willen een nieuwe kopen.
> We twijfelen tussen een "gewone" beeldbuis tv of een LCD televisie. We houden niet van tv's met grote schermen.
>
> Alvast bedankt
> Henri

afbeelding van benbammens
03/06/2008 - 17:01

Als ik er ne nieuwe moest, ik zou het wel weten:

http://ces.cnet.com/8301-1_1-9843645-67.html

afbeelding van Ulrik
04/06/2008 - 01:01

Over plasma schermen zou ik mij niet meer te druk maken want de meeste merken zullen nog dit jaar stoppen met de productie ervan, zelfs Pioneer de grootste en overtuigste voortrekken van plasma schermen die ooit beweerde nooit LCD schermen te zullen maken omdat plasma volgens hun véél beter was en heftig de strijd met de LCD schermen had aangebonden kwa beeldkwaliteit heeft er nu het bijltje bij neergelegd en meegedeeld in de pers dat zij de productie van plasma schermen zullen stopzetten omdat de meeste grote LCD schermen in Full HD nu evengoed zijn als een plasma maar veel goedkoper waardoor zij niet meer kunnen concureren met de LCD 's en een LCD verbruikt een heel stuk minder energie dan een plasma

Ter illustratie een plasma verbruikt bij het tonen van een wit scherm het meeste energie en bij een zwart scherm het minst

Mijn schoonbroer heeft een plasmascherm van het merk LG van 50 inch staan en verbruikt bij het tonen van een wit scherm maar liefst 1100 W ikzelf heb een Full HD van Samsung staan van 52 inch en verbruikt nog niet de helft

Je zal de komende maanden de prijzen van de plasmaschermen dan ook zien in elkaar stuiken want deze zullen verkocht worden met verlies aan weggeefprijzen en je weet nu ook meteen waarom

Ulrik

afbeelding van lambert-2
04/06/2008 - 09:32

Hier een Plasma Philips 42", met Ambiligh.
Verbruik 220W, met Ambilight 400W
We beperken dus het gebruik van de Ambilight. Maar bij een film of zo staat het wel aan. Prachtig.

De TV is al 3-4 jaar oud, maar zal toch een tijdje moeten blijven hangen. Daarvoor was het te duur.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/06/2008 - 10:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik krijg mijn oude beeldbuis niet versleten, gaat al 15 jaar mee.. de technologische vooruitgang moet nog maar eventjes op mij wachten.

afbeelding van jan-112
04/06/2008 - 13:15
Jan

Ulrik,

>Mijn schoonbroer heeft een plasmascherm van het merk LG >van 50 inch staan en verbruikt bij het tonen van een wit >scherm maar liefst 1100 W ikzelf heb een Full HD van >Samsung staan van 52 inch en verbruikt nog niet de helft

Mijn 50" plasma zit MAXIMAAL aan 365W
Gemiddeld TV krijken is iets van een +- 210W
Veel films (donkere scenes) zijn nog een pak minder...

En ge moet goe lezen, Pioneer stopt MET EIGEN PRODUCTIE van PDP's en sourced die van anderen..ze stoppen helemaal niet met plasma schermen aan te bieden onder hun merknaam.

Plasma heeft nog véél voordelen tov LCD, maar de voordelen worden kleiner.
Prijs / kwaliteit is plasma niet te kloppen.
Je moet al met > 3000 euro LCD tv's afkomen om de kleurechtheid,kijkhoek,respons etc te geven van een 1100 euro plasma...

Jan

afbeelding van filip-15
04/06/2008 - 14:02

Mijn ouderwetse TV verbruikt ongeveer 100 Watt.
Ik hoop dat deze nog heel lang meegaat, want de LCD's en plasma's in de berichten hierboven verbruiken een veelvoud.

afbeelding van jan-15
04/06/2008 - 17:10
Jan

Filip,

Da's normaal dat mijn TV meer verbruikt hé, hij is denkelijk een pak groter (127cm diagonaal) als de jouwe en heeft een veel meer resolutie !
(en die pixeltjes / plasmagas-cellen moeten worden aangestuurd en verbruiken dus energie)

Appelen met appelen vergelijken is hier de boodschap!

afbeelding van derth
17/07/2008 - 09:41

"schoonbroer"... heet 'zoiets' niet een zwager?

afbeelding van keysaler
17/07/2008 - 11:12

Deze week in het nieuws:

In Australië verbieden ze de verkoop van plasma en LCD-schermen in 2012.

afbeelding van kc76
17/07/2008 - 11:53

De technologie van een plasma en een LCD is totaal verschillend: een LCD heeft een krachtige backlight, die voor zwarte pixels wordt afgeschermd door de kristallen van het scherm. De inhoud van het beeld heeft dus heel weinig invloed op het verbruik. Een plasma heeft voor elke pixel 3 'lampjes' (rood, groen en blauw) die aan- of uitgezet worden. Voor een volledig wit beeld zal een plasma dus zeer veel energie verbruiken, zoveel zelfs dat het de voeding het niet meer helemaal trekt en het wit een beetje donkerder zal gemaakt worden om overbelasting te voorkomen. Sneeuwlandschappen zien er dus minder goed uit op plasma ;-) Voor een volledig zwart scherm verbruikt een plasma bijna niks. Dit maakt vergelijken erg moeilijk, aangezien er niet zoiets is als de 'gemiddelde-film-helderheid'. Een jaar of twee geleden werkte ik aan het ontwerp van TV's en toen was een plasmascherm nog een grote energievreter. Nu kan het wat minder zijn, maar de technologische principes van een plasmascherm blijven geldig: helder beeld = veel verbruik. Let op met het vergelijken van TVs met verschillende maten: de maat is NIET lineair met het verbruik! Met gelijke schermoppervlakte (oppervlakte!) zal een lcd normaal een stuk zuiniger zijn dan een conventionele TV (toeters en bellen als ambilight niet meegerekend!).

afbeelding van keysaler
17/07/2008 - 12:33

Het probleem is dat de schermoppervlakken steeds groter worden,groter dan 40"
Daardoor stijgt het verbruik proportineel mee.

Het is misschien voor grote schermoppervlakken aangewezen voor een beamer te kiezen indien je een lager verbruik wil hebben met toch het cinemagevoel.
Met een ontladingslamp van 150w kunnen grote beelden worden getoverd en dit nog veel groter dan plasma of LCD-schermen.

afbeelding van eric-15
17/07/2008 - 20:06

Je kan natuurlijk ook wat dichter bij gaan zitten :-/

afbeelding van kc76
18/07/2008 - 16:57

Projectie is inderdaad zuiniger voor grote oppervlakken.
Tegenwoordig heb je zelfs geen projectiescherm meer nodig: een speciale verf met glasparels erin heelt een vergelijkbare lichtopbrengst..

afbeelding van loes
24/07/2008 - 01:25

WIE WEET WAT ER MET MIJN PLASMA TV AAN DE HAND IS, PLOTSELING KRIJGT HET GEEN BEELD.

ALS IK VIDEO DRAAI, KRIJG IK WEL GELUID MAAR TOCH WEER GEEN BEELD.

afbeelding van stefan-20
24/07/2008 - 14:49

te veel GEROEPEN tegen de plasma? daar kunnen ze echt niet tegen ;-)

S

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.