Plaatsing zonnepanelen kent sneeuwbaleffect | Ecobouwers.be

U bent hier

Plaatsing zonnepanelen kent sneeuwbaleffect

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lieven-6
19/05/2008 - 19:36

GOOIK - Zonnepanelen en zonneboilers zijn in Gooik in volle opmars. In 2007 werden er acht geplaatst, tijdens het eerste kwartaal van 2008 kozen al dertien bewoners voor zonnecollectoren. Dat zegt Filip Mignon, de milieuambtenaar van Gooik.

Zonnecollectoren breken dit jaar echt door bij de inwoners van Gooik. Dertien mensen in één kwartaal kozen al voor zonnecollectoren. Volgens Filip Mignon, milieuambtenaar van de gemeente, speelt het sneeuwbaleffect een grote rol.

'We stellen vast dat wanneer één iemand in een straat of buurt een zonnecollector plaatst, de buren volgen. Veel mensen willen eerst zien wat zoiets geeft en meer informatie krijgen vooraleer ze er zelf voor kiezen. Ook de vele premies en fiscale voordelen stimuleren de verkoop van zonnecollectoren. Van de gemeente krijg je 300 euro als je er een plaatst. Voor fotovoltaïsche panelen (voor elektrische stroom) krijg je ongeveer 4.000 euro subsidie van de overheid en voor een zonneboiler die warm water produceert, kan je rond de 3.300 euro subsidie ontvangen. Bovendien zijn er ook de groene stroomcertificaten. Voor elke 1.000 kWh die je produceert, ontvang je 450 euro.'

Onlangs reikte de gemeente Gooik milieuparels uit. Een van de winnaars was Lieven Krikilion. Hij plaatste begin dit jaar fotovoltaïsche panelen op het dak van zijn woning. Uniek is dat hij een internetsite (http://users.telenet.be/gooikenaar) heeft waarop je constant kan volgen hoeveel energie zijn panelen leveren.

'Het is heel interessant om dat bij te houden, want meten is weten', stelt Krikilion. 'Zo lag er onlangs stof op de panelen. Nadat ik ze had schoongemaakt met water zag je het rendement onmiddellijk de hoogte inschieten. Ook voor mensen die overwegen zonnecollectoren te plaatsen, is mijn site interessant. Ze kunnen perfect volgen wat er gebeurt en wat de panelen opleveren.'

Krikilion is alvast gewonnen voor zonne-energie. Volgend jaar wil hij een zonneboiler plaatsen.

Bron: Het nieuwsblad 19/05/08

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.