CD-roms als afval

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Door een grote kuis heb ik zo'n 60-tal cd's gevonden die weg mogen.
Natuurlijk wil ik ze onbruikbaar maken (confidentiële informatie van back-up's), maar anderzijds wil ik dat ze weinig mogelijk schade veroorzaken aan het milieu als ik ze weggooi.

Wat moet/kan ik er dus eigenlijk mee doen?
-Verbranden in een openhaard is eigenlijk geen optie door de schadelijke stoffen die dan vrijkomen. (maar wel het veiligst voor de gegevens te vernietigen)
-Ze onbruikbaar maken door ze in 2 te slijpen en dan bij het pmd-afval?
of
-In 2 slijpen en bij het kga-afval?

Ik weet het, het is niet echt een vraag over bouwen en verbouwen, maar vermits het om duurzaam leven gaat...

Reacties

Een cd-rom hoort niet bij PMD want het is geen verpakkingsafval.

Een cd-rom kan gewoon in de huisvuilzak (verpakt als er na het slijpen scherpe randen zijn).

groeten
rik

Ik dacht aan de pmd-zak (Plastiek, metaal en drank) omdat die schijfes ook uit een (recycleerbare?) plastieksoort bestaan...

is er dan echt geen minder schadelijkke (dan verbranden) recyclagemogelijkheid?

Fre

Bij ons te Zelzate kan je de CD's afzonderlijk inleveren. Wat er uiteindelijk mee gedaan wordt weet ik niet, doch het feit dat ze gescheiden ingezameld worden is een goed teken. Vermoedelijk dus recyclage.
Heb je al navraag gedaan bij het containerpark van de (naburige ) gemeente?

Groeten
Dirk VH

Geen, ga morgen bellen

Fre,
vergeten bij te vermelden: zelfs de CD-doosjes worden ook nog eens in een afzonderlijke container verzameld.

Dirk VH

Voor de doosjes heb ik een oproep gedaan bij vrienden en familie of zij er nog kunnen gebruiken.

Onbruikbaar maken kan je toch ook door er van het midden tot aan de buitenkant enkele krassen in te trekken?

christophe
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

@ Christophe
Krassen trekken zal voldoende zijn voor de meeste ogen, maar voor echt gevoelige informatie zou ik toch iets drastischer gaan en de CD's gewoon in twee (of meer) delen doen. Ik zou ze proberen te breken, slijpen maakt fijn stof vrij, zal ook niet echt gezond zijn.
En als je krassen trekt, best aan de kant die bedrukt is, de beschermingslaag is daar veel dunner dan aan de andere kant.

@ Hendrik
Ik beperk me niet tot verpakkingsafval hoor wat de PMD-zak betreft. Sinds ze op een agressieve mannier bepaalde (perfect recycleerbare) verpakkingsmaterialen zijn beginnen weren heeft FOST+ bij mij helemaal geen integriteit meer.

Ze incasseren voor elk product waar hun logo op staat, het excuus voor de producent om geen taksen op hun verpakking te moeten betalen. Maar aan de andere kant proberen ze zoveel mogelijk de vervelende fracties uit hun zakken te mijden. Gevolg, minder kosten voor hen + een gunstiger recyclage-gehalte in hun statistieken. Het enige waar het hen om te doen is, zoveel mogelijk winst maken!

Ik heb in het begin van FOST+ één van hun afgevaardigden weten pleiten voor het gelijkstellen van verbranding met energierecuperatie met recyclage. Dat was op een studiedag van de Gentse milieudeskundigen, geen enkele van de aanwezigen kon die stelling aanvaarden.

Intussen hebben ze via politieke weg hun vuile spelletje toch kunnen spelen, tegen alle logica in!

Dus sinds dat moment gaat bij mij alles wat papier, metaal of drankkartons is (PMD dus) en niet op de lijst van verboden producten staat, de PMD-zak in. Ook roestige nagels, plastiek allerhande, ....... Gewoon omdat ik het vuile spelletje van FOST+ niet wil meespelen!

Jan Wonko

Ik wil het Fost+ systeem hier niet verdedigen MAAR:

al wat je in de PMD-zak steekt en er niet in hoort, vliegt er bij het sorteren weer uit.
Op kosten van FOST+? Niet noodzakelijk. Bij een vervuilingsgraad van meer dan 15 % verhaalt FOST+ de kosten op de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden/gemeenten.

Overigens: als je roestige spijkers in de PMD-zak steekt (of in de vuilniszak) breng je de ophalers in gevaar.
Roestige spijkers kunnen perfect in de metaalcontainer op het containerpark.

groeten
rik

Fre,

Mijn vrouw recycleert oude CDs als wenskaarten. We weten dat de meeste van die kaarten door de ontvanger bewaard worden vanwege het ongewone/speciale karakter. Misschien iemand in uw omgeving die ze op die manier kan 'verwerken'?
Ik heb ook iemand weten z'n tuinhuis bedekken met CDs, hier gebruikt als substituut voor leien.
Je kan er ook een (vliegen)gordijn van maken zoals ze vroeger wel eens deden met kroonkurken.
Met een beetje verbeeldingskracht en inspiratie zijn die schijfjes in vele gevallen te hergebruiken. Op die manier komen ze (de eerste tijd in ieder geval) niet in de afvalstroom terecht.

Groetjes,
Frank

Gebruiken als leien vind ik een schitterend idee.
Maar liever niet met cd's waar vertrouwelijke informatie op staat...

Ondertussen hebben ze me in het containerpark gezegd dat ze bij het restafval moesten, en aan de afvaltelefoon in de PMD-zak...

Wie zit aan die afvaltelefoon?

Een vuistregel die altijd telt: alleen verpakkingsafval in de PMD zak.
De reden is vrij simpel: FOST+ is opgericht als terugname organisatie voor VERPAKKINGSAFVAL.

groeten
rik

@hendrik

Ik kan je vuistregel volgen, zeer goed basisprincipe.

Maar Fost+ volgt het zelf niet!
Ze weigeren pertinent ongeveer 1/3 van mijn verpakkingsafval (schatting uit de losse pols, wat naar beneden afgerond). Maar ze hebben wel geld ontvangen van de producent van dat verpakkingsafval om als excuus te mogen dienen om de terugnameplicht te ontlopen.

En dan pakt Fost+ uit met statistieken waarin ze claimen dat ze meer dan 90% van het verpakkingsafval recycleren. Gisteren weer zo'n bericht gelezen in de pers.
Niet moeilijk natuurlijk, je weigert verpakkingsafval dat meoilijk te recycleren is (of teveel kost). Je bepaalt zelf wat je recyclage noemt, zoals verbranden met warmterecuperatie. En HOPLA, mooie resultaten.
Ik noem dat fraude!
En ook ontwijken van decretale plichten (terugnameplicht uit afvalstoffendecreet)

PS: die roestige nagels waren maar een voorbeeld natuurlijk, als ik iets gevaarlijks er in stop maak ik dat het in het midden van de zak zit. Als ik gebroken glas in de grijze zak stop, dan wikkel ik dat ook eerst in krantenpapier.

Jan

Je haalt hier (bewust) twee zaken door elkaar:
- een vuistregeltje om te weten wat "officieel" in de PMD zak mag
- de discussie over de terugnameplicht (die eigenlijk ten gronde gaat over de vraag of het nodig/verantwoord is alle fracties te reycleren).

Overigens toch een beetje vreemd dat jij gebroken glas in de grijze zak steekt.
Gebroken flessen en drinkglazen kunnen in de glasbol.
Is er op jullie containerpark dan geen mogelijkheid om ander glas achter te laten?

groeten
rik

Inderdaad Hendrik.

In se gaat het voor mij om het basisprincipe "de vervuiler betaald".
Het afvalstoffendecreet is er gekomen om de producenten van het afval te responsabiliseren. De terugnameplicht zoals het in het decreet ingeschreven stond zou in principe betekenen dat iedereen zijn lege verpakkingen kon terugbrengen naar de winkel waar hij ze gekocht had. Het is duidelijk dat zoiets niet zou werken, er moest dus een systeem komen om dat te organiseren en structureren. Fost+ heeft dat dus gedaan.
Maar ze hebben het gedaan op een wel EXTREEM minimalistische manier. Zoveel mogelijk verpakkingsproducenten laten betalen voor hun systeem en zo weinig mogelijk verpakkingsafval inzamelen (toch zeker wat de vervelende fracties betreft).

Nu krijg je dus een situatie waarbij de producenten niet echt gemotiveerd worden om herbruikbare, recycleerbare of minder omvangrijke verpakkingen te gebruiken. En waar sta je dan als milieubewuste consument?

Dus ik doe op mijn eigen minimalistische manier aan protest, ik hou me zoveel mogelijk aan de leetr van hun regeltjes en probeer intussen toch wel hun statistieken terug realistischer te laten lijken (door wat extra gewicht toe te voegen dat er volgens de geest van het decreet niet thuishoort).
Ik besef dat ik op mijn eentje het verschil niet zal maken, maar het is goed voor mijn gemoedsrust. Gewoon weten dat ik niet helemaal volgens hun regeltjes speel.

PS: De reden dat ik occasioneel gebroken glas in de grijze zak stop is dat het in mijn organisatie niet veilig is om gebroken glas in dezelfde bak te stoppen als het andere glas dat naar de glascontainer gaat. Ik heb geen zin om zelf met mijn vingers in de glasscherven te zitten.
Maar zo'n voorvallen zijn gelukkig nogal zeldzaam.

PMD staat wel voor Plastiek Metaal en Drankkartons. Papier wordt apart ingezameld.
Wanneer je in Gent een plastieken botervlootje in je pmd zak stopt, dan laten ze de zak gewoonweg voor je deur staan..

Geweldig idee om CD's te gebruiken als substituut voor leien. Wel de bedrukte kant boven nemen omdat ik vermoed dat de PC die men gebruikt voor CD's niet UV resistent is. (kan verkleuren en wat bros worden over tijd).
CD's worden ook gebruikt als vogelverschrikker.

Ik heb ergens gelezen dat een ketel kokend water over de CD gieten voldoende is om ze te vernietigen.

Ik heb het zelf nog niet getest maar dit lijkt me een prachtige manier.
De schijfjes kunnen dan achteraf zonder problemen hergebruikt worden als vogelverschrikker, voor de kinderen om te beschilderen,....

In de microgolfoven zal ook wel voldoende zijn.

lekker ecologisch!!!!!?